Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Oho, kolejny co jest oburzony bo nie wszyscy piszą laurki. Może macałeś inną wersję. Ja opisałem co macałem dzisiaj w faktycznym aucie z konkretnymi pakietami za jakieś 170-180 tysięcy (wersja podstawowa z tym silnikiem to 153k a sama navi 8" to 10k dopłaty) i stwierdzam, że to do tej ceny nie przystaje. Masz prawo do swojej jak to nazywasz "rozsądnej" oceny, ja mam prawdo do swojej. Jest to forum dyskusyjne i wątek o tym modelu, a nie forum fanatyczne i watek "patrzcie jaka Giulia jest zajebista".
    Teraz patrzę w cennik to ten silnik ma tylko wersja Super, więc albo pan z ASO się pomerdał i to było 150KM, albo Super nie jest taka Super.

PS: nie zdziwiłbym się, gdyby kierownica w wersji podstawowej była lepsza od tej PCV ze Sporta. Ja bym zamienił kawałek skóry na kierownicy w zamian za te dekory alu.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Jeśli jeździłeś testówką na Gorzysława, to było to 180 KM (wg Pana z salonu).
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Nie, na Wojciechowskiego, w salonie stoi czarna 180KM a ta biała jeżdżona przeze mnie wg. pana z ASO była też 180KM czyli Super. Ale to się dowiem jutro bo mi to coś śmierdzi.

ED: kontaktowałem się z nimi, przyślą mi konfigurację auta testowego. W każdym razie siedzenia były skóra+tkanina a takie ma tylko Super, więc i 180KM jest jak najbardziej możliwe i niestety oznacza to, że Super samo w sobie nie jest w środku takie super. Paradoksalnie może się okazać, że lepiej nie brać pakietu sport ze względu na badziewną kierownicę PCV...
    Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 12-09-2016 o 15:20

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

A ja dodam tyle i czekam na zawody typu DTM http://m.interia.pl/motoryzacja/news...ource=fb_share

Jak zacznie jeździć w DTM to kupię.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    ...Jeżeli wg was - auto jest bezpłciowe i kiepsko wykonane w środku to po co jeszcze wypowiadacie się w tym dziale ? ....
    Mam wrażenie że z każdym postem to wnętrze jest coraz gorsze. Zaraz się okaże że jest z kartonu i patyków a kierownica jest zrobiona ze starej felgi.
    Bo być może w innych miastach/salonach są inne wersje z innymi wnętrzami ? i ktoś kto taką oglądał po prostu zaprzeczy. i taki narzekający odczuje wielkie uff.... jest nadzieja
    Co do kierownicy to się zgadzam niestety z analfabeta. Ale może są inne możliwe (ja oglądałem w Ganinexie w Katowicach).
    Ale myślę, że to tylko początek, bo są przecież pakiety lux itd. i powinna być możliwość ładnie dobrania materiałów. Ale póki co ta apatyczna czerń + świetna jazda, to trochę jak dotychczas /kiedyś BMW - ohyda wewnątrz, ale świetnie jeżdżące. Taka droga nie do końca się przyjmie raczej wśród dawnych Alfisti, ale chyba nie będzie tak źle i będzie z czego wewnątrz wybierać. Może stąd nawiązania luźne do Stilo, które też w zamierzeniach miało być "po niemiecku" zrobione.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    Odnoszę wrażenie że większość z osób (~90%) i tak nie kupi tego auta jako nowe, tylko "sprytnie" poczeka sobie kilka lat i kupi używkę. Wtedy auto zyska w ich oczach odpowiednią jakość. Np. kierownica będzie przepocona od rąk i nie będzie się tak bardzo kojarzyć wam z "plastikiem" bo będzie bardziej tępa.
    Może za kilka lat będzie mnie stać (bez leasingu), ale nawet jak będzie mnie stać, to śmiem twierdzić, że wątpię, że kupię używkę. Nie będę w tych pozostałych 10%.
    Za kilka lat to auto będzie ulepszone jakościowo i estetycznie (wewnątrz) przez niejednego alfaholika i przez to samo już bardziej atrakcyjne (jednocześnie cenowo) niż obecne wersje w salonach PL.

Na dzień dzisiejszy dalej zerkam żywym okiem w stronę kilku innych wcześniejszych modeli.

I czekam na nowy model AR, który pod względem dizajnu po prostu ZWALI Z NÓG.

Ale chyba nie-prędko się doczekam, skoro za dizajn AR zabrali się Niemcy.
    Ostatnio edytowane przez kazikx ; 12-09-2016 o 16:07

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Nawiązania do Stilo bo je miałem (od czasu do czasu jeszcze pojadę takim z kolegą więc "wspomnienia" mam świeże) i tam był taki sam chropowaty twardy plastik na elementach, chociaż akurat boczki do samej szyby były miękkie
    Co do wyboru wnętrz to pewne możliwości są, wspomniany pakiet Lux to jest jednak spory szmal w kontekście innych pakietów, minusem jest również to, że nie można tego łączyć z różnymi kolorami nadwozia (ot chociażby moja ulubiona Monza Red). Jest taka tabelka co-z-czym w katalogu na stronie polskiej AR. Siedzenia skórzane można osobno dokupić, ale mnie martwi to, że część rzeczy jest tylko w pakietach. Np. w paiecie Lux super jest skórzana szyta deska taka jak w wersji Q (oraz boczki), ale wtedy trzeba wybrać drewno na deskę i tunel. To ja poproszę skórę z Lux a tunel/deskę alu ze Sport. W katalogu wersja Super podpalana ma skórzane boczki i chyba konsolę alu (s. 38-39) ale ciężko powiedzieć czy to fuckup czy taka konfiguracja będzie dostępna.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Akurat ograniczenia łączeń pewnych materiałów/kolorów ze sobą to bardzo dobre posunięcie, bo co się dzieje jak się pozwoli tzw zwykłemu zjadaczowi chleba na rozwinięcie jego designerskich marzeń, to widać co jakiś czas także na tym forum niestety po tzw "projektach". Lub np. u tapicera który robi wnętrza na zamówienie. Oj, naprawdę pomysły niektórych w imię "nikt mi nie będzie mówił jak to ma wyglądać" czyli tzw "wyrażania siebie" (żal i śmiech nie wiem jakie emotikony ) potrafią osłabić, a jeszcze ktoś mógłby pomyśleć że Alfa się pod takimi wizjami podpisuje. Więc niech te ograniczenia raczej będą. A jak ktoś ma wizję - proszę bardzo, nauczyć się fachu od podstaw plastycznych, historii sztuki itd., zatrudnić w studiu projektowym i tam wyrażać siebie o ile dojdzie tego poziomu.

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    A jak ktoś ma wizję - proszę bardzo, nauczyć się fachu od podstaw plastycznych, historii sztuki itd., zatrudnić w studiu projektowym i tam wyrażać siebie o ile dojdzie tego poziomu.
    Nie do końca masz rację.

Przypuszczam, że ci sami wybitni dizajnerzy, gdyby mieli stworzyć najlepszy model w ogóle, a nie taki, jaki im każą (milion kompromisów i ograniczeń), stworzyliby coś dużo lepszego niż powstało w rzeczywistości.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Oczywiście że są ograniczenia i kompromisy, ale mówimy tylko o wycinku - kombinacjach kolorystyki i materiałów wnętrza, karoserii itp. Naprawdę nie można tego oddać ludowi tak na żywioł.