Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Odcień lakieru a rocznik w 159ce

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1.9 JTDm 150KM 2006r.

Domyślnie Odcień lakieru a rocznik w 159ce

Zarysowałem drzwi i żeby nie szpachlować starych kupiłem drugie z anglika oryginalnie malowane o tym samy kolorze nadwozia co moje auto - 568/A GRIGIO TITANIO MET. Po przymiarce okazało się, że te nowe mają sporo jaśniejszy odcień od reszty oryginalnych elementów. Próbowałem je przepolerować myśląc, że może przez zmatowiony bezbarwny nie widać głębi bazy ale nic to nie pomogło.
    Czy Alfa zmieniała odcienie tego samego kodu lakieru w zależności od rocznika lub w 159'ach poliftowych?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Może tak być. Moja jest z końcówki 2007 roku, znajomego z 2011 roku, ten sam kod lakieru a jego kolor jest wyraźnie jaśniejszy, bardziej stalowy
    Chyba że wynika to z jakiegoś procesu starzenia samego lakieru, bo kupując zaprawkę po kodzie, dostałem kolor pasujący do auta znajomego, a dla mnie za jasny..
    Ale niech się bardziej zorientowani w temacie wypowiedzą.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1.9 JTDm 150KM 2006r.

Domyślnie

Też masz ten sam lakier co ja czy inny?

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

Generalnie starzenie się lakieru na aucie jest rzeczą normalna i różnica między odcieniami w różnych rocznikach to norma a drugie to to że chyba żaden producent lakieru nie utrzyma dokładnie tej samej tonacji przez X lat produkcji - co partia zawsze delikatna, niewidoczna na pierwszy rzut oka różnica będzie.

Naskrobane przez Galaxy S7 EDGE

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

U mnie jeden lakiernik miał problem z doborem lakieru (właśnie 568/A), a inny nie. Najpierw, jak dokładałem xenony, to kupiłem zderzak z demontarzu ze spryskami i trzeba było go prysnąć. Zostawiłem gościowi nawet klapkę od wlewu paliwa na wzór, ktoś kto mu miesza ponoć strasznie sie namęczył, i lakiernik zarzekał się że wg numeru uzyskiwał totalnie inny kolor. Pokorygowali coś ręcznie, ale widać że zderzak jest trochę inny niestety.
    Dlatego jak miałem przemalować obtarty zderzak tylny, to oddałem do innego lakiernika. Gość zapytał o kod koloru, i tyle. Jak auto odebrałem kolor jest praktycznie idealnie dobrany, gość nic nie narzekał żeby były jakiekolwiek niespodzianki z kolorem, skasował tyle ile się umawialiśmy itp, więc raczej wnioskuję że kolor podszedł bez problemu.

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Jeden kod lakieru potrafi mieć kilka odcieni i doskonale o tym wiedzą w mieszalniach lakierów. Katalogi, którymi się posługują posiadają do niektórych kodów właśnie różne warianty. Wybierają ten najbliższy, a następnie i tak często potrzebna jest korekta, ponieważ każdy lakier przez lata minimalnie zmienia kolor. Chyba, że samochód jest świeży i do danego kodu jest tylko jeden odcień, wtedy bez stresu można dobrać lakier po numerze.
    Najgorzej jest ze srebrnym. Wystarczy minimalnie inna wilgotność lub ciśnienie podczas malowania i na dwóch elementach malowanych tym samym lakierem wyjdzie inny odcień.