Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Temat: olej-skrzynia

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Wiem, że nie powinienem pisać jednego posta pod drugim, ale postanowiłem odświerzyć nieco temat. Z tego co udało mi się ustalić olej TUTELA ZC 80/S nie bardzo będzie się nadawał do mojej skrzyni, gdyż jest on zgodny ze specyfikacją API GL-4 nie zaś API GL-5 tak, jak dedykowany olej TUTELA W90/M-DA. Dodam, że zarówno jeden, jak i drugi olej to minerał w przeciwieństwie do zalecanego w TS-ach oleju TUTELA ZC 75 :/

Jeśli nie uda mi się namierzyć zalecanego przez producenta oleju TUTELA W90/M-DA nie pozostanie nic innego, jak rozejrzeć sie za czymś innym spełniajacym wymaganą specyfikację API GL-5 SAE 80W/90, albo uśmiechnąć sie do Kolegi kaes u którego w mieście można nabyć go podobno za 27 zł

Co do zamiennika, który mógłby spełnić wymagania zastanawiam się nad olejem AGIP ROTRA MP 80W-90, który można nabyć już za 24 zł/l. Co o nim myślicie?
    Ostatnio edytowane przez as ; 03-06-2009 o 23:39
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    Wiem, że nie powinienem pisać jednego posta pod drugim, ale postanowiłem odświerzyć nieco temat. Z tego co udało mi się ustalić olej TUTELA ZC 80/S nie bardzo będzie się nadawał do mojej skrzyni, gdyż jest on zgodny ze specyfikacją API GL-4 nie zaś API GL-5 tak, jak dedykowany olej TUTELA W90/M-DA. Dodam, że zarówno jeden, jak i drugi olej to minerał w przeciwieństwie do zalecanego w TS-ach oleju TUTELA ZC 75 :/

Jeśli nie uda mi się namierzyć zalecanego przez producenta oleju TUTELA W90/M-DA nie pozostanie nic innego, jak rozejrzeć sie za czymś innym spełniajacym wymaganą specyfikację API GL-5 SAE 80W/90, albo uśmiechnąć sie do Kolegi kaes u którego w mieście można nabyć go podobno za 27 zł

Co do zamiennika, który mógłby spełnić wymagania zastanawiam się nad olejem AGIP ROTRA MP 80W-90, który można nabyć już za 24 zł/l. Co o nim myślicie?
    Rzeczywiście, 2 tygodnie temu kupiłem Tutelę w serwisie na Spółdzielczości Pracy w Lublinie, wzięłem ostatnie 2 litry, za 27, 50. Facet mówił, że coraz mniej tego sprowadzają, bo jest zerowe zainteresowanie. Dobrze, że kolega dał mi 0,5 litra i akurat starczyło na wymianę. Ale nic straconego, masz tu link:

TUTELA W90/M-DA (642149555) - Aukcje internetowe Allegro

kup 5 litrów, będziesz miał dokładnie na 2 wymiany.

ps. jak możesz kupić dedykowany olej, nie lej zamienników.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Rzeczywiście, 2 tygodnie temu kupiłem Tutelę w serwisie na Spółdzielczości Pracy w Lublinie, wzięłem ostatnie 2 litry, za 27, 50.
    To miałeś farta Kolego - 2 ostatnie opakowania, jeszcze w takiej cenie. Dzwoniłem w zeszłym tygodniu do jednego z ASO w Łodzi na stanie mieli tylko litr wiec nawet sobie nie zawracałem głowy :/

Facet mówił, że coraz mniej tego sprowadzają, bo jest zerowe zainteresowanie.
    To ja nie wiem co oni ludziom do skrzyń leją w tym ASO? Co do tego, że coraz mniej sprowadzają - nic dziwnego, że zainteresowanie maleje, skoro kuleje reklama, sama dystrybucja, że o pomocy technicznej już nawet nie wspomnę. Usiłowałem się niedawno z nimi skontaktować e-mail'owo - ani słychy ani dychu do dziś :/

FL Selenia Poland

Nie wiem czy tam w ogóle ktoś siedzi czy to jakaś jednoosobowa firma?

...kup 5 litrów, będziesz miał dokładnie na 2 wymiany.
    Dwie wymiany? Chyba prędzej mi się to auto rozsypie zanim będę wymieniał olej w skrzyni po raz kolejny

ps. jak możesz kupić dedykowany olej, nie lej zamienników.
    Chciałbym kupić zalecany przez producenta, ale skoro dystrybutor się nie stara - co zrobić? Zastanawiam się jeszcze nad czymś takim:

Mobilube S 80W-90

P.S. Do Mobil-a, jak pisałem to chociaż odpowiadali na e-mail'e
    Ostatnio edytowane przez as ; 04-06-2009 o 11:02

sław
    Gość

Domyślnie

Czyli rozumiem że do mojego t.s. wlewać tutela 75 tak? Apropo jest w Żorach malutki sklepik samochodowy gdzie mają całą pułkę Tuteli bodajże 80 o ile dobrze pamiętam 80 lub 75
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 17-08-2009 o 19:20

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał sław Zobacz post
    czyli rozumiem ze do mojego t.s. wlewac tutela 75 tak? apropo jest w zorach malutki sklepik samochodowy gdzie maja cala pulke tuteli bodajze 80 o ile dobrze pamietam 80 lub 75
    Z tego co wiem do TS-ów zalecają syntetyczny olej przekładniowy TUTELA ZC75 SYNTH o specyfikacji 75W90, API GL-5 więc ten TUTELA ZC80/S nie bardzo będzie sią nadawał.

Jeśli chcesz dowiedzieć sie czegoś więcej o olejach przekładniowych wpisz w googlach:
    KLASYFIKACJA OLEJÓW PRZEKŁADNIOWYCH

P.S. Jek będziesz w tym sklepie dowiedz się czy jest ten, który mnie interesuje tzn. TUTELA W90/M-DA. Gdyby był w dobrej cenie to może bym się dogadał jakoś z tym sprzedającym
    Ostatnio edytowane przez as ; 04-06-2009 o 11:41

sław
    Gość

Domyślnie

Dzięki as jak coś to się odezwę z tym olejem. Być może jutro tam podjadę to sobie kupię odrazu dla siebie bo czeka mnie wymiana.
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 17-08-2009 o 19:23

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co myślicie o oleju AGIP Rotra MP 80W/90 lub Mobilube S 80W-90 zamiast oleju TUTELA W90/M-DA? Specyfikacje się zgadzają. Ten pierwszy znalazłem na ALLEGRO po 24 zł/l.

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

Wymienialem dzisiaj olej u mnie w Belli w 145 1.4 TS i postanowilem zrobic fotki które pokażą gdzie są korki :-) Może się komuś to przyda, cała zabawa w wymiane oleju jest bardzo prosta, zrobiłem to na parkingu pod blokiem, auto podniesione na learku ściągniete koło od strony kierowcy. A wiec tak:
    1. Korek spustowy:

2. korek wlewu oleju:

Odkręcamy je imbusem "12". Potrzebny jest krótki imbus by odkręcić korek spustowy, ja zakupiłem imbus bit "12" i założyłem na niego kluczyk "10".

A olej jaki zalałem to tutela ZC - 80/S - taki jak podaje mi włoska instrukcja obsługi samochodu.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do samego oleju - wiem, że rozmawialiśmy już na ten temat, ale zastanawia mnie jeszcze jedno - czy rzeczywiście do Twojej skrzyni w TS-ie zalecają ten o którym piszesz? Do starszego Boxera zalecają Tutela W90/M-DA w klasie GL-5 (Extreme Pressure), do nowszych TS-ów Tutela ZC 75 SYNTH również w klasie GL-5 (Extreme Pressure), zaś do Twojego TS-a - olej w klasie GL-4 (Mild Pressure).

hobbit_666`
    Gość

Domyślnie

Oto zdjęcie strony z oryginalnej włoskiej instrukcji obsługi. A skoro moja Bella to rodiwita włoszka smiem twierdzic, ze i na takim oleju tam jeździła, więc skoro zrobiła już na takim oleju 136 tys. to ten olej jej pasuje myśle :-)