Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Temat: Grzechotanie pod maską - JTS

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Grigio Vesuvio 159 SW 1.9 JTDm 8V 2007 r.

Domyślnie

Tak, poniżej 15 stopni Celsjusza na dworze. Ustaje po wciśnięciu sprzęgła/niewielkim rozgrzaniu auta. Skrzynia robiona, wymienione łożyska i tuleje sztywne, nowe sprzęgło, dwumas był wcześniej regenerowany przez poprzedniego wlasciciela, ponoć jest w dobrym stanie,objawow zużycia brak.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

OK. U mnie to grzechocze cały czas, podejrzewam większy stopień zużycia.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Mam nieco więcej informacji. Byłem w pewnym serwisie na sprawdzeniu geometrii i nawiązałem rozmowę z doświadczonym mechanikiem nt. grzechotania w skrzyni. Posłuchał i stwierdził, że zna identyczne przypadki w Cromie i Saabie z tą samą skrzynią. I że te auta jeżdżą z tym już dość długo i nic się nie dzieje.
    Odradził próbę regeneracji mojej skrzyni ze względu na trudność w identyfikacji miejsca uszkodzenia, lepiej kupić inny egzemplarz i liczyć, że będzie pozbawiony tej wady.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar daw7007
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Mam nieco więcej informacji. Byłem w pewnym serwisie na sprawdzeniu geometrii i nawiązałem rozmowę z doświadczonym mechanikiem nt. grzechotania w skrzyni. Posłuchał i stwierdził, że zna identyczne przypadki w Cromie i Saabie z tą samą skrzynią. I że te auta jeżdżą z tym już dość długo i nic się nie dzieje.
    Odradził próbę regeneracji mojej skrzyni ze względu na trudność w identyfikacji miejsca uszkodzenia, lepiej kupić inny egzemplarz i liczyć, że będzie pozbawiony tej wady.
    z całym szacunkiem , ale kupno zdrowej skrzyni m32 graniczy z cudem, chyba ze masz duzo gotówki do wydania , to czemu nie być może ten mechanik nie za bardzo zna temat m32, moim zdaniem lepiej naprawić swoją niż szukać innej, w większości przypadków wystarczy porządna wymiana łożysk , oczywiście jak się nie odkłada tego w nieskończoność

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Właśnie ten mechanik przestrzegał przed zwykłymi wymieniaczami łożysk
    Z chęcią naprawię swoją skrzynię pod warunkiem pokrycia kosztów regeneracji przez serwis w przypadku jeśli wada nie zostanie wyeliminowana, ponieważ nie lubię wydawać kasy w błoto. A na to raczej nikt nie pójdzie. W moim przypadku łożyska mają się dobrze, bo sam z tym grzechotaniem przejechałem ok 1500 km i żadne niepokojące objawy świadczące o typowym uszkodzeniu łożysk się nie pojawiły. Nic nie szumi/huczy, lewarek też nie zaczął tańczyć.

Dopóki miałem JTDm, miałem całkiem dobre zdanie o M32. Teraz mam trochę gorsze

Użytkownik Świeżak Avatar daw7007
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Właśnie ten mechanik przestrzegał przed zwykłymi wymieniaczami łożysk
    Z chęcią naprawię swoją skrzynię pod warunkiem pokrycia kosztów regeneracji przez serwis w przypadku jeśli wada nie zostanie wyeliminowana, ponieważ nie lubię wydawać kasy w błoto. A na to raczej nikt nie pójdzie. W moim przypadku łożyska mają się dobrze, bo sam z tym grzechotaniem przejechałem ok 1500 km i żadne niepokojące objawy świadczące o typowym uszkodzeniu łożysk się nie pojawiły. Nic nie szumi/huczy, lewarek też nie zaczął tańczyć.

Dopóki miałem JTDm, miałem całkiem dobre zdanie o M32. Teraz mam trochę gorsze
    półki się nie otworzy skrzyni , to nie będzie wiadomo co jest, w takim przypadku , warto przy okazji wymienić łożyska , w końcu to prawie jedna robota.
    gdybyś był w warszawie chętnie bym się spotkał i pomógł, trochę już mam doświadczenia z tą skrzynią , niestety na odległość ciężko coś poradzić

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

Melduje, ze u mnie te pukanie praktycznie ucichło, widocznie po tej wymianie oleju w skrzyni, gdy zrobiłem juz 1k km wszystko sie unormowało. Ucichło na tyle, ze nie zwracam na to uwagi, czasem jak otworze maskę dopiero cos tam lekko usłyszę

Użytkownik Świeżak Avatar kamil123
    Auto
    alfa 156 1.9 jtd 77kw

Domyślnie

witam to ja mam taki przypadek jak ty ale w 156 jtd .Tez te same grzechotanie wymienione caly komplet sprzegla dwumas olej i dalej tak grzechocze .Mechanik ktory robi alfy powiedzial ze mam tak jezdzic i ze nic sie nie stanie latam juz tak 2 rok ale nie ukrywam ze chcial bym sie tego pozbyc ale to chyba wymiana skrzyni doleje dodatek liqid moly zobaczymy czy pomoze

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Spoko, zrobiłem już 6000 km i też bez zmian.
    Żadna chemia nie pomogła na grzechotanie. No może troszkę ciszej teraz jest, ale nadal słychać.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasq Zobacz post
    Melduje, ze u mnie te pukanie praktycznie ucichło, widocznie po tej wymianie oleju w skrzyni, gdy zrobiłem juz 1k km wszystko sie unormowało. Ucichło na tyle, ze nie zwracam na to uwagi, czasem jak otworze maskę dopiero cos tam lekko usłyszę
    Pisałem już o tym na forum. Mimo, że zostałem dokładnie "zbluzgany" przez połowę forum... Zalałem pół roku temu moją skrzynie olejem Millers'a (Uwaga!!!) 75W140 (ciężko biegi wchodziły - dlatego zdecydowałem się zmienić w niej olej) do tej pory bez względu na temperaturę otoczenia wszystko chodzi jak w szwajcarskim najdroższym zegarku. Od tamtej pory zrobiłem już 15k km (auto ma przejechane 104k km). Miałem co prawda ten olej zmienić na zimę na jakiś rzadszy. Pomyślałem jednak, że sprawdzę jak działa skrzynia w największe mrozy. I w sumie dalej jeżdżę na tym samym oleju. Zero dźwięków ze skrzyni, biegi wchodzą jak kierunkowskazy, bez względu na to jaki bieg nie jest wrzucony lewarek zawsze stoi w miejscu, wszystko jest ok.