Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Tarcze hamulcowe wentylowane czy podejdą

Użytkownik Świeżak Avatar Kacper_96
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002

Domyślnie Tarcze hamulcowe wentylowane czy podejdą

Witam,
    Mam 1.9 JTD 105 KM, z tego co ustaliłem fabrycznie wychodziła z tarczami pełnymi.
    Chcę założyć wentylowane, ale 2 osoby mi zwróciły uwagę żeby się dobrze zorientować bo nie wiadomo czy pod te jarzma i zaciski podejdą tarcze wentylowane.
    Jak wchodzę po kodzie silnika na stronie aparts.pl to wyskakują mi tarcze wentylowane oraz pełne, z czymże wentylowane są 284 mm a pełne 281 mm (mowa o przedniej osi).
    Aktualnie siedzą tarcze pełne zakładane jeszcze przez poprzedniego właściciela.
    Jak to w końcu jest z tymi hamulcami? Jedna osoba mi jako pewnik powiedziała że nie da rady założyć wentylowanych.
    A z tego co widzę to różnica to jest 8 mm... niby mało, niby dużo.
    Jeśli się nie da założyć pod zaciski w 105 KM to od jakiej wersji wrzucić zaciski i czy da radę plug&play?
    I jeśli trzeba zmienić to same zaciski czy zaciski+jarzma?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	107.6 KB
ID:	211934

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Tarcze możesz kupić i zwrócić, więc na Twoim miejscu kupiłbym i przymierzył
    8 mm na szerokości to sporo, zacisk z innego JTDka powinien przyjąć wentylowane. W ostateczności 330 wkładaj

Użytkownik Świeżak Avatar Kacper_96
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002

Domyślnie

No super fajnie byłoby się wykosztować na 4 tłoczkowe zaciski, ale póki co jest tylko 105 KM i naprawianie wszystkich problemów, doprowadzanie auta do takiego stanu żeby można było myśleć nad chipem lub czymś więcej.
    Ale patrząc na to jak wyglądają obecne tarcze i jak się zachowują ogólnie hamulce po paru mocniejszych hamowaniach odnoszę wrażenie że dobrej jakości wentylowane tarcze to dla mnie mus.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Napisz do firmy "lewian", sam od nich brałem. Fachowa informacja. Jak już będziesz brał wentylowane, a chcesz podnosić moc, pomyśl o wierconych JA mam komplet tarcze ZIMMERMAN plus klocki FERODO green i na agresywną jazdę spisują się idealnie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Średnica to może i wejdzie ale jest różnica w wysokości tarczy (całego osadzenia na piaście) Z katalogu brałem co prawda na tył i miało być ok ale okazało się że właśnie na wysokość nie pasowała (osadzenie) U mnie tragedii nie było bo zamówiłem drugi komplet po dokładnym obmierzeniu a tamte pasują mi do Q4 :-)