Żeby zaprezentować samochód o emisji CO2 poniżej 100g/km - jak ktoś napisał powyżej. To ma znaczenie przy wyborze służbówek na Zachodzie.
Żeby zaprezentować samochód o emisji CO2 poniżej 100g/km - jak ktoś napisał powyżej. To ma znaczenie przy wyborze służbówek na Zachodzie.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Rado, ok, tego nie wiedziałem.
Teraz jestem w stanie zrozumieć, co nie znaczy, że mi się podoba.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Panowie z tą emisją CO2 nie chodzi o żaden prestiż czy też pokazanie co potrafi konkretny model.
Każdy koncern ponosi większe koszty jeśli średnia emisja produkowanych aut jest wysoka. Dlatego też wymyśla się różne cuda na kiju, których niejednokrotnie sprzedaje się jakiś tam promil (lub zaprzestaje się sprzedaży niby z powodów technicznych, co miało miejsce np w przypadku elektrycznych smartów i bodajże VW Lupo).
Mając w ofercie auta o niskiej emisji można sobie pozwolić na inne większe, które będą miały większą emisję.
Giulia Q i Stelvio w mocniejszych wersjach niejako wymuszają wynalazki typu AE, żeby robiły "zdrową atmosferę" wedle wytycznych UE.
- - - Updated - - -
Ja się nie poddałem. Ja cały czas pisałem to samo o tej śmiesznej polityce FCA PL.
Teraz to już nawet nie trzymają się swoich planów. Po części przez zły układ sił wyższych w Italii a po części przez beztroskie podejście do tematu promocji.
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 05-10-2016 o 16:32
Ufff
Dla mnie nie narzekał, tylko się zdrowo wkurzał i słusznie, a sytuację ocenił rzeczowo, co po prostu widać.
Gust to gust. Każdy ma jakiś.
A dizajn wcale nie musi być artystyczny (wg. niektórych znawców tematu nawet nie powinien, bo to także temat nieskończony co jest sztuką i pięknem a co nie). Dizajn ze swej istoty ma być użytkowy i użyteczny, i to są jego zadania jako takie.
Do teraźniejszości pasują, skoro teraźniejszość narzuca i wymusza ich formę z uwagi na eco-trendy.
Do przeszłości zaś tym bardziej, bo wiele modeli AR (poza tymi które pokazałem jako przykład) miało właśnie takie pełne felgi co najmniej od połowy lat 70-tych do wczesnych 90-tych XX w. (jak te ze 164).
Moim zdaniem, gdyby były o dwa rozmiary większe, zyskałyby wiele.
![]()
![]()
coś jak te tutaj![]()
Ostatnio edytowane przez Archi ; 05-10-2016 o 18:05
Alfa Romeo Nel Cuore
Po małym bagażniku, po lipnym plastiku, po braku lampki w daszku, po drżącym lewarku, po złym spasowaniu, po kolorach tapicerki do dupy czas na felgi. Jaaaazddaaaa
Przecież lampka w daszku jest - w opcji![]()
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Jestem estetą i oczekuję od dizajnu artyzmu, czy chodzi o rysowanie butów, czy auta.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z wagi użyteczności i roli księgowych, tym większej, im produkt ma być bardziej masowy i tani.
Ale w produktach naprawdę wartościowych dizajn powinien iść w parze ze sztuką.
Tak mi się wydaje.
Alfami zainteresowałem się tylko dlatego, że podobały mi się.
Bazowo zakładałem oczywiście użyteczność przejechania z punktu A do B, ale jak już miałem kupować auto, to musiało być ono ładne i mieć tzw. "duszę".
Definicja piękna jest prosta: jest tym, co się podoba.
- - - Updated - - -
Wyraziłem się nieprecyzyjnie.
Felgi AE nawiązują i pasują do tradycji, ale sama Giulia już nie bardzo (chociaż ma logo AR, charakterystyczny grill itd.).
Te felgi pasują np. do kanciaków. Trzeba by do nich zaprojektować nowego kanciaka, wtedy byłoby super.
Dyskusja o estetyce felg w aucie, które istnieje tylko po to, żeby na papierze cyferki się zgadzały ekozjebom z UEDajcie siana.
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Witam
Śledzę wątek odnośnie Giulii od dłuższego czasu. Na pewno mamy więcej informacji niż sprzedawcy w salonachDyskusja na temat polityki FCA wydaje się niepotrzebna, to ich problem i może sobie z tym poradzą lub nie. Czy marka przetrwa czy zniknie na to mamy tylko wpływ jako potencjalni nabywcy
FCA chyba sama nie wie co robi, dla ciekawości. We Włoszech i Niemczech nie ma jeszcze benzyny Veloce w sprzedaży, jest natomiast w Holandii, Francji i chociażby w Hiszpanii. Prawie wszędzie jest diesel Veloce, w Niemczech po 46 800 EUR. U nas oczywiście nie ma. Nie ma nawet dostępnej oferty na wersje biznes od 125 tys. PLN. Czekam z niecierpliwością na benzynę jak będzie dostępna u nas i wówczas dokonam wyboru.
Pozwolę sobie jeszcze podzielić się spostrzeżeniami odnośnie zakupu ponieważ od maja mam niewątpliwą przyjemność testować różne marki. I to jest chyba najlepsza chwili, samo posiadanie już tak nie rajcujeMoja od nowości 159 w przyszłym roku kończy 10 lat i wypada coś z tym zrobić
Manualny diesel 180 KM Giulii według mnie nie daje żadnych pozytywnych wrażeń z jazdy. Nienagannie, ale bez przyjemności się prowadzi. Wnętrze jak na auto za tą cenę rozczarowuje w porównaniu np. do Lexusa czy Infiniti. Wszyscy w ASO których o to pytałem mieli podobne zdanie, które się zmieniło dopiero jak zaproszono ich na tzw. taflę. Byli zachwyceni prowadzeniem się tego auto na śliskim, pytanie tylko kiedy nam się to zdarza i czy to ma być czynnik wyboru. Od maja przetestowałem BMW 5, BMW 4, Lexus IS 200t, Lexus RC 200t, Superb 280 KM benzyna, Passat 240 KM benzyna, Mercedes C Coupe 211 KM, Infiniti Q50 Hybryda i benzyna 211 KM. Nie podoba mi się osobiście Audi, chociaż dużo przejechałem RS7 i A7. Zacząłem od BMW5 ponieważ zawsze do tego auta mnie ciągnęło, tylko to jest limuzyna a nie samochód o zacięciu sportowym. Nie jeździłem 3 litrówkami, bo to przekracza mój budżet. Co innego BMW 4. Jednak najciekawsze wrażenia miałem z RC, Q50 hybryda i ISa. Czekam jeszcze bo debiutuje w październiku Infiniti Q60 i pomiędzy nim a ISem i Giulią dokonam wyboru. Oczywiście tylko w benzynie.
Pozdrawiam wszystkich
Paweł