Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: 1.6 MJTD czy 2.0 MJTD z TCT

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stilo 1.9jtd 115KM

Domyślnie 1.6 MJTD czy 2.0 MJTD z TCT

Hej,

Potrzebuje Porady.

Planuję na początek roku zakup dobrze wyposażonej alfy czyli szklany dach, skóry, navi, TCT itd. Jedynie problem mam z silnikiem (nie benzyna)

Żona codziennie jeździe do pracy po obwodnicy/autostradzie 75km czasem ze zjazdem do miasta daje 100km.

Na jeździe testowej mieli tylko 1.4 TCT i jako auto zostało klepnięte ale nie ma w okolicy alfy MJTD z automatem.

raporty w necie pokazują o dziwo, że wersja 2.0 MJTD spala nawet nieco mniej paliwa od 1.6 MJTD w co ciężko mi uwierzyć (manual)

typowa prędkość codzienna to 120-140km/h, teoretycznie mniej się będzie męczyć 2.0 MJTD ale te 1,6 w papierach ma tylko o 30 Nm mniejszy moment od wersji 2.0
    oba max Nm przy 1750 obrotów i moc 120/175KM przy 3750obrotów co świadczy o malutkich turbinach jak je tak szybko przydusza
    czy te silniki w ogóle są do siebie podobne? czy to zupełnie różne jednostki

czy przełożenie skrzyni w obu silnikach na 6 biegu jest takie same? jakie są obroty przy 120-140 no i kluczowe pytanie, który w takim trybie jazdy silnik będzie bardziej ekonomiczny?

Osiągi nie mają większego znaczenia - mamy mocne subaru a przy tym nic nie jedzie. Alfa prowadzi się dobrze, wady wg żony to brak trybu city, średnia widoczność do tyłu przy parkowaniu tyłem ale czuje się w niej dobrze.

Dlaczego to auto? - Bo takie jej się podoba, jest czerwone i jest automat a w dieslu nie che nigdy więcej manualnej skrzyni biegów (dlatego nie impreza)

Czy ktoś potrafi poradzić jaki wybrać silnik? Ceny są zbliżone czyli 123,9k PLN vs 126,9K PLN

pozdrawiam
    Adam

P.S.
    Nasze bardzo dobrze wyposażone Stilo kończy swój żywot (bardzo duży przebieg, pierwsze korozje na progach. koniec sprzęgła), ma swoje bolączki ale generalnie zona jest zadowolona z tego auta i alfa pod względem wyposażenia i obsługi jest całkiem podobna no możne poza grzałką PCT ale sprzedawca nie potrafił mi wyjaśnić co to jest dodatkowe grzanie silnika wiec to może jest coś alternatywnego do PCT

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Ciężko będzie Ci odpowiedzieć o silniku 1,6 TCT, bo w tej konfiguracji jest to nowość.
    Silnik 1,6 jest świetny, nic się z nim nie dzieje, ale jeśli dopłata jest tak mała to bym się nie zastanawiał i brał mocniejszy.

Auto
    Stilo 1.9jtd 115KM

Domyślnie

dzięki, chyba ze względu na ekonomię weźmiemy 1.6

znalezione w sieci

Silnik 1.6 Multijet - zdaniem fachowca

Po sukcesie konstrukcji 1.9 M-jet Fiat stworzył wersje 1.6 i 2.0 (Euro 5). Obie są mniej awaryjne od 1.9, a poza tym 1.6 okazuje się też oszczędniejszy. Jeśli zamierzacie jeździć głównie po mieście, poszukajcie odmiany bez filtra DPF. Marcin Kowalski, właściciel firmy Cinsoft, Rudno koło Gliwic
    więc raczej wiarygodna informacja

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Jeśli kupuje się 120 konny kompakt za 120 tys. to mówienie o ekonomii jest nie na miejscu Dołożenie paru tysięcy niewiele pewnie zmieni a 55 koni więcej zawsze może się przydać.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Myślę, że spalanie będzie się różnić rzędu szklanki paliwa na 100km.

Nie wiem czy w zamieszczonej przez "fachowca" opinii jest gram prawdy!?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Myślę, że spalanie będzie się różnić rzędu szklanki paliwa na 100km.

Nie wiem czy w zamieszczonej przez "fachowca" opinii jest gram prawdy!?
    Rozumiem ze nie wiesz kto to Cinek i Cinsoft?
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Auto
    Stilo 1.9jtd 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Jeśli kupuje się 120 konny kompakt za 120 tys. to mówienie o ekonomii jest nie na miejscu Dołożenie paru tysięcy niewiele pewnie zmieni a 55 koni więcej zawsze może się przydać.
    To że jeszcze litr nie kosztuje 7 PLN nie zwalnia mnie od planowania kosztów eksploatacyjnych. Auto kupuje na min 8 - 10 lat. Jeżeli faktycznie spalanie jest tak zbliżone to wezmę 2.0 ale ciężko mi w to uwierzyć. Na mocy mi nie specjalnie zależy, bo wybacz mając ponad 420Nm w subaru to i tak nie ma porównania. Ciekawe ile skrzynia krócej żyje jak się ciśnie tym 2.0 - mam na myśli sprzęgła

Ale dziękuję za komentarze.

Raporty spalania w manualu są zbliżone e są też niektóre bardzo rozbiezne

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    Rozumiem ze nie wiesz kto to Cinek i Cinsoft?
    Jest mi obojętne kim jest, skoro mija się z prawdą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Jest mi obojętne kim jest, skoro mija się z prawdą.
    zabawne. Czyli ty wiesz lepiej?
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Z tego co On pisze to - tak.

W jego wypowiedzi jest jeden błąd i jedna teza dyskusyjna.

Silniki 1,6 jtdm w Alfach nie były oferowane bez filtra DPF.

Silnik nie jest specjalnie oszczędny.