Kochani czy powinnam obawiać się Miciaka z przebiegiem ok 180kkm 2009r? Jaka jest żywotność turbiny? Ktoś z Was interesował się tematem?
Przeszukałam wszystkie strony na forum i nie znalazłam podobnego zapytania.
pozdrawiam
Kochani czy powinnam obawiać się Miciaka z przebiegiem ok 180kkm 2009r? Jaka jest żywotność turbiny? Ktoś z Was interesował się tematem?
Przeszukałam wszystkie strony na forum i nie znalazłam podobnego zapytania.
pozdrawiam
http://ann156.fotosik.pl/
GT 3.2 V6 Q2 '05 (09.2014)
MiTo 1.4 T-Jet 155 KM '09 (10.2016)
Spider 2.0 TS '99 (10.2022)
NIe ma takiego pojęcia jak żywotność Turbiny, bo to zależy od użytkowania. Może wytrzymać 250kkm a może paść po 40kkm. Jesli auto nie ma objawów typowych dla uszkodzeń, czyli brak mocy i śiwo za autemoraz widocznych gołym okiem wycieków to nie ma się czego bać. Zawsze możesz podpiąc kompa i sprawdzić wartości doładowań czy są odpowiednie.
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
A nawet jak padnięta to jest to zwykła pierdziawka bez zmiennej geometrii, której regeneracja kosztuje pewnie z 1000zł. Więcej kosztuje nowy wtrysk do diesla
Nowa I.H.I vl.36 ok 1800zł jak nie byl bity to brac
To jak już ktoś zadał jedno pytanie to jak z tymi silnikami 1.4 uturbionymi? Żywotne? Koszty awaryjnych jednostek? Pytam bo rozglądam się za miciakiem.
U znajomego turbina zakończyła żywot przy 155tys. km, ale uszkodzenie było spowodowane odłamaniem masy elektrody ze świecy, która dostała się do łopatek turbiny i zrobiła się sieczka. Gdyby nie to, turbina pewnie by jeszcze długo śmigała.
Poczytaj tematy a się dowiesz.
1.4 120 i 155 /ten mocniejszy to bajka/ mają skrzynię m32 - temat rzeka na forum
1.4 135KM ma moduł MultiAir temat też rzeka, poza tym wszystkie mają dwumas ale o wiele trwalszy niż w dieslach. jednostki 1.4 to jedne z bardziej trwałych silników stworzonych po downsizingu. jak trafisz zadbany egzemplarz i sam będziesz odpowiednio dbał to jak każdym autem będziesz jeździł bezproblemowo.
Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...
Ja mam wersję 135km i też mam skrzynię 5 biegową. Co tam siedzi to nie wiem ale na pewno nie jest to m32.
Co ciekawe silnik wolnossący ma skrzynie 6 biegową. Wygląda na to, że skrzynię 5 biegowe były w wersji 120 oraz 135 jeżeli chodzi o silniki z turbo.
Czytając opinie dotyczące skrzyni m32 można znaleźć informację, że fiat/alfa te skrzynię ma bardziej trwałe od ich odpowiedników z opla.