Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z tylnymi światłami

QUICKSILVER
    Gość

Domyślnie Problem z tylnymi światłami

Witam,
    wymieniłem 4 żarówki w tylnej klapie, na oprawce było ozn 21W, więc założyłem ładnie 2 żarówki do każdego klosza 21W. Teraz kiedy tylko się nagrzeją zaczynają gasnąć, po sekundzie zapalają się i tak w kółko
    Co to może być, czyżby złe żarówki ?
    Pozdrawiam

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

o kurde porazka hm zacznij od bespiecznikow i wyczysc styki wtyczek przy lampach gdy zarowka sie nagrzeje moze wzrosnac delikatnie opor i wtedy nie ma styku i moze nie laczyc ostygnie i zalaczy takie moje zdanie sprawdz tez kable co wchodza w tylna klape z podszybia moze tam jest gdzies przetarty u mnie bylo tak z lampka bagaznika przerwal sie kabel i migala ;/ a jesli mowisz ze wszystkie zarowki ci sie spalily to podejzewam ze bespieczniki przypalilo i nie stykaja lub maja w sobie przerwe ale taka ktorej nie widac dlatego zacznij od nich i wyczysc styki pozdrawiam

QUICKSILVER
    Gość

Domyślnie

Wszystko zaczęło się od tego że musiałem zmienić lampy na oryginalne (długa historia) Żarówki które miałem ostatnio w tych oryginalnych kloszach nie świeciły tak samo. Jedna strona świeciła jaśniej od drugiej. Dlatego otworzyłem klosz a tam jedna żarówka 5W/21W, więc wymieniłem ją na zwykłą 21W no i pozostałe też, no i jest taki efekt jak opisałem wyżej.
    Uważam, że problem tkwi z żarówkami, chyba założyłem złe . Jakie właściwie powinny być założone w tylnej klapie (sama klapa) w alfie 156 ?
    Te które były założone wcześniej też nie wyglądały na dobre.

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

hm polecam sciagnac instrukcje do alfy i tam jest wszystko opisane jakie zarowki itd bo akurat mam 166 i nie wiem czy jest tak samo ale jesli mowisz ze jedna swiecila jasniej druga ciemniej moze po prostu jednak z masa cos jest nie tak;/ sprawdz jak wlaczysz kierunkowskaz i nacisniesz hamulec czy oby ci cala lampa nie mruga moze akurat to zla masa slaby styk i sie grzeje za bardzo ja bym tylko to obstawial

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał QUICKSILVER Zobacz post
    Witam,
    wymieniłem 4 żarówki w tylnej klapie, na oprawce było ozn 21W, więc założyłem ładnie 2 żarówki do każdego klosza 21W.
    I takie mają być.

czapka
    Gość

Domyślnie

Jedna ma być 21W a druga 5W/21W w lampie, w klapie obie po 21W.
    Ostatnio edytowane przez czapka ; 06-06-2009 o 16:51

QUICKSILVER
    Gość

Domyślnie

Ok dzięki wszystkim za cenne podpowiedzi, będę coś działał po pracy. Jak dowiem się co jest grane, oczywiście opiszę. Pozdrawiam

QUICKSILVER
    Gość

Domyślnie problem rozwiązany

Po przestudiowaniu kilku instrukcji, schematów, przejrzeniu opisów itd.
    wszystko wskazuje na to, że inaczej być nie może - w tylnej klapie powinny być dokładnie zarówki P21W. Taka opcja jednak u mnie nie działa (może na skutek dziwnej instalacji głośników poprzedniego właściciela alfy). Może to być wina jeszcze kilku innych rzeczy. Jednak zdesperowany zrobiłem małą zamianę według istr. w ar166 jest jedna zarówka P21W i jedna R5W na jedno światło, tak też zrobiłem w swojej 156 i wszystko ładnie świeci, światła nie migają . Myślę, że jak na szybko to dobre rozwiązanie, jak ktoś będzie miał taki problem to polecam, potem można na spokojnie zobaczyć jak jest z wiązką kabli pomiędzy tylnymi siedzeniami a bagażnikiem prawdopodobnie to jest w większości przypadków przyczyna migających świateł. Pozdrawiam