Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: [156] Padający nowy akumulator

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefosław
    Auto
    Smart 0,8 CDI , Fiat Croma 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Zacznij od sprawdzenia ładowania alternatora bez włączonych świateł radia i innych odbiorników prądu. Ładowanie powinno wynosić 14,3. Być może masz spalona kontrolkę ładowania, a alternator nie ładuje i tego nie widać. Nawet nowy akumulator który jest niedoładowany będzie padał. Tak czy inaczej proponuję poszukać elektryka.
    Ale On ma problem po postoju a nie w czasie jazdy więc po co ma mierzyć ładowanie ???? Z elektrykiem to dobry pomysł i pewnie się tak skończy.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Sky~ Zobacz post
    Centralny zamek mam podpięty bez świateł/bez sygnału- tylko zamki.
    W takim sensie, że wkładka radia. Włożone gra, wyciągnięte nie gra, bo nie jest pod zapłonem radio.
    Alternator ma osobny bezpiecznik, żebym np mógł sobie wyjąć i sprawdzić spadki napięć?
    Centralny jest cały czas pod napięciem bo inaczej nie działał by pilot.
    To że wydłubujesz panel radia nie znaczy że radio jest wyłączone - nadal jest pod napięciem bo pamięta stacje i ustawienia.
    Alternator jest na ,,sztywno " podpięty pod akumulator i ma zasze prąd - jak ma w sobie jakieś zwarcie to może ciągnąć prąd - nie ma żadnego bezpiecznika .
    Amperomierz wpięty w SZEREG w klemę np minusowa i mierzysz pobór prądu , no chba że masz pętlę indukcyjna to nie trzeba rozpinać klemy - ale widząć o co pyatsz to na pewno nie masz

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Naprawdę tak trudno jest wziąć multimetr i zmierzyć ładowanie/pobór prądu? Jeżeli tak to po prostu oddaj do elektryka na sprawdzenie.
    Zgadzam się z kolegą, dużo pisania a żadnych konkretów, weź miernik i zmierz zobacz jaki jest pobór produ i dopiero będzie można zacząć myśleć co dalej.
    A nie wykluczone że ten nowy akumulator nie jest jakiś padnięty.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kris990
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 217km/428nm

Domyślnie

ja dodam od siebie, że miałem kiedyś podobny problem i okazało się, że to radio i nawet pomimo zdjęcia panelu wpierdzielało prąd bo chyba utrzymywało pamięć stacji itp... Ale zrobiłem tak jak piszą chłopaki, czyli wziąłem miernik i po kolei sprawdzałem pobór i nie pamiętam wartości teraz ale po odłączeniu radia z tyłu spadło 3 czy 4 krotnie. Pobawiłem się kabelkami w kostce, sprawdziłem schematy na ISO i zrobiłem tak, że radio działało tylko po stacyjce, gubiło jednak stacje ale kolejne podejście do kostki rozwiązało problem i prąd już nie uciekał, radio działało tylko jak był kluczyk w stacyjce a stacje i ustawienia były zachowane. Mi ogarnięcie tego zajęło kilka dni ale elektryk powinien zrobić to w max godzinę-dwie.
    A radio to był chyba jakiś Pioneer czy JVC, na pewno nie fabryczne.
    Ostatnio edytowane przez kris990 ; 11-10-2016 o 09:05
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 20v 175km @217km/428nm by Cinsoft
    Alfa Romeo Mito 1.4 TB 155KM Turismo 2008r - była
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 144KM 1998r - była

Użytkownik Świeżak Avatar Sky~
    Mieszka w
    domu
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS 144KM B+G

Domyślnie

Miałem dzisiaj trochę wolnego czasu, więc zbadałem sobie ten aku.
    Choć odpalałem klemami 4 dni temu i nie był ładowany (dopiero dzisiaj zaparkowałem w garażu i ładuję) wskazał:

U = 12,14 V
    Ioff = 0,17/0,18

Pięknie ładnie znalazłem przez które bezpieczniki ucieka prąd, odpiąłem je i 0,02 ładnie się trzyma.
    Winne spadkom bezpieczniki:

5 - z 0,18/0,17 => ustalony 0,17 (próba trzykrotna z odpięciem)
    12 - z 0,18/0,17 => 0,03/0,02

Aku się ładuje, a ja szukam sobie teraz poszukam czemu owe bezpieczniki odpowiadają.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Na 12 bezpieczniku 10A masz:
    - radio
    - alarm
    - lampka wnętrza/bagażnika
    - wskaźniki

Teraz odepnij radio i zajrzyj do bagażnika
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    domu
    Auto

Domyślnie

Stawiam na alarm/radio.
    W poprzednim samochodzie którym jeździłem (brava 1.4) kostka była sztukowana, wg jakiś czarów nie schematu. Tutaj też siedzi sędziwy już Alpine.

A w drugiej kolejności alarm. Tam było coś grzebane. Podczas holowania ostatnio (1500m) ciągle coś pikało ale ledwie słyszalnie, komputer przez rozładowany aku na zapłonie? Naprawiając zacięty silniczek sterowania nawiewem już wtedy zdziwił mnie zwisający kabel od centralnego/alarmu. Podczas zamykania czy otwierania nie ma ani sygnału dźwiękowego ani nie włączają się migacze. Co się odwlecze, to...

Bagażnik i schowek są ok Sam malowałem lakierem lampki na czerwone i oglądałem z bliska załączniki. Poza tym w nocy jak wyciągam czasami jakiś czteropak, to jest prześwit niektórymi szczelinami i wali światłem jak nie zamknę klapy. Schowek sprawdzony z tym włącznikiem dociskowym.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Jeżeli chodzi o nr 5 w skrzynce bezpieczników i masz taki rozkład rocznika 2003-2006 to Układ wtrysku – zapłonu elektronicznego być może alarm podpięty jest przez kogoś (odcięcie zapłonu) a nr 5 nad bezpiecznikami to od sterowania szyb przednich.

Mieszka w
    domu
    Auto

Domyślnie

5tki nie ruszam Dopiero w przyszłym tygodniu mam wolne to sprawdzę alarm i radio i dam znać co było przyczyną. W ten weekend mam zjazd niestety.
    W międzyczasie sprawdziłem jeszcze gwoli ścisłości ładowanie alternatora.

Bez żadnego obciążenia: 14,24-14,25
    Z maksymalnym możliwym obciążeniem: 14,20

Wygląda, że alternator jest w porządku. Podejrzewam, że musiał dużo ucierpieć podczas przygasania samochodu zanim wypuściłem odmę w atmo, bo aż przygasały światła.

Mieszka w
    domu
    Auto

Domyślnie

Problem rozwiązany.
    Winowajcą była kostka radio-samochód. Poprzednim właściciel-matołek wpiął szybkozłączki w dwa czerwone kable (które w alfie są bezpośrednio do aku) i całe radio było podpięte pod aku. Rozwiązanie polegało tylko na zmianie pozycji szybkozłączki w kostce i powrocie do ustawień zalecanych przez Allpine (schematy te same do każdego radia) czyli żółty = radio na zapłon i czerwony = pamięć. Finito.
    Dopiero teraz miałem czas przysiąść porządnie.

Zużycie prądu w stanie spoczynku = 0,03A
    (to chyba w miarę normalnie?)

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Tak, teraz jest jak najbardziej poprawne.
    A poprzedni właściciel może tak podpiął, żeby radio zachowało pamięć, bo często zdarza się, że po zgaszeniu auta tracą się zapisane w radyjku stacje itp.