Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: problem z TCT

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta

Domyślnie problem z TCT

Witam

Kupiłem Giuliettę 1.4 MA z TCT. Rocznik 2013, obecnie ma przejechane 87000km. Przy cofaniu zdarza się, że wybija bieg, co objawia się miganiem literki "P" koło lewarka. Jak wyczytałem w instrukcji, należy w takiej sytuacji wrzucić bieg postojowy i ponownie wsteczny. Nie martwiłem się tym zbyt mocno do dzisiaj, kiedy podczas cofania z mocno skręconymi kołami w prawo coś zahałasowało i miałem wrażenie, że drgania przeszły na lewarek. Wyglądało to jakby bieg nie wszedł do końca. Nie wiem czy to normalne (może kwestie bezpieczeństwa), ale auto bardzo niemrawo rusza na wstecznym. Jakiś pomysł co mogło się stać? Powinienem się tym martwić i podjechać gdzieś do sprawdzenia? Ewentualnie gdzie w okolicach Nowego Sącza?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał piter32 Zobacz post
    Przy cofaniu zdarza się, że wybija bieg, co objawia się miganiem literki "P" koło lewarka
    Jak często?

Cytat Napisał piter32 Zobacz post
    drgania przeszły na lewarek. Wyglądało to jakby bieg nie wszedł do końca
    Jak wyżej. Tylko raz coś takiego się wydarzyło?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Z początku dość często mi się to zdarzało, zwykle jak najeżdżałem na ten obniżony krawężnik chodnika przy wjeździe na posesję. Myślę że jeden na pięć cofań pod dom tak się kończyła. Później zacząłem szybciej i pewniej cofać, wtedy w miarę to ustało. Często było tak, że już dojechałem zatrzymałem się i wtedy dostrzegłem, że miga "P" a tą końcówkę to już chyba dojechałem na luzie. A to z szarpaniem lewarka wydarzyło mi się dziś pierwszy raz (przejechałem dopiero 3 tys km). Zastanawiam się czy dokładnie wrzuciłem wsteczny, ale chyba nie da się tego źle zrobić. W ogóle lewarek ma mechaniczne połączenie ze skrzynią?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Auto
    Mito 135 MA TCT było, Giulietta 170 MA TCT_była, Stelvio 200KM, Ducato 3,0 160 AT był, Corsa 130

Domyślnie

Lewarek skrzyni biegów TCT nie ma żadnego połączenia ze skrzynią - to tylko wybierak elektrotechniczny, dajacy sygnal elektronice. Może byc, że zapadka wybieraka w połozeniu R źle sie zatrzaskuje.
    Giulietta ma inny mechanizm zatrzasków niż Mito i ten w Mito jest lepszy..... Najlepiej zdejmij osłone lewarka i zajrzyj czy sie dobrze zatrzaskuje.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Tak to jest skrzynia zrobotyzowana (jak mówią w pewnym ASO), automatykę robi komp, równie dobrze mogliby na ekranie dotykowym dać zmienianie na ikonach

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

To chyba będzie to. Dzisiaj trochę popróbowałem i faktycznie lewarek wskakuje tak niepewnie na R. Problem pojawia się zwłaszcza gdy wrzuca się od strony D i N. Jak wrzucam od P wtedy dobrze siada i nie kojarzę żeby wtedy taki problem pojawiał się kiedykolwiek.

Edit;

No jak wczoraj nie wskoczył mi dobrze wsteczny to usłyszałem, że nieźle szarpało lewarkiem, dlatego nie byłem już pewny czy nie jest jednak połączony ze skrzynią.
    Ostatnio edytowane przez piter32 ; 20-10-2016 o 20:57