Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 116

Temat: Dziwna sprawa z wypalaniem DPF lub czegoś innego

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Da się samo wgranie jest proste ale modyfikacja softu juz wymaga wiedzy. Jestem zdania ze jak ktos nie ma o tym pojecia niech nie januszuje tylko da zarobić komuś kto sie na tym zna. Inaczej konczy sie jak w tym przypadku.

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał Kruk Zobacz post
    o kurde, często! Ja też w większości użytkuję w niedużym mieście, głównie na krótkich trasach, ale jak już silnik się nagrzeje to prawy pedał często ląduje w podłodze coby się pajęczyny z turbiny wydmuchały i wypalania mam co ~750 km (raczej nie przekraczam 85% zapełnienia filtra).
    Moja przy jeździe po mieście przez 3 lata wypalała się co ok 450 km. odkąd żona ma mito a ja mam 25 km do pracy wynik trochę się poprawił bo jest ok 700 km. Jak jechałem na wakacje na Chorwację to miałem wypał po 1300 km dopiero
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał MarcinDGR Zobacz post
    Dopiero dwa tygodnie temu ją kupiłem Czy da się DPF wyłączyć z ECU przez wejście OBD?
    Ja po roku pierwszy raz zdjąłem dolną osłonę, żeby olej wymienić...a u Ciebie widzę dogłębne poznanie auta w 2 tygodnie

Co do muła na dole...sprawdzałaś podstawowy parametr jakim jest ciśnienie doładowania faktyczne i oczekiwane?

Co modyfikacji samodzielnych był ktoś na forum kto wysyłał gotowca do samodzielnego wgrania. Jest też opcja, że można wysłać sam sterownik i go przerobią.
    Ostatnio edytowane przez quba ; 21-10-2016 o 09:18
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Ogier Avatar MarcinDGR
    Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ja się tylko pytam czy oni to zrobią przez złącze...Auto jest w dobrym serwisie,znają się na wszystkim i robią wszystko i dają na to gwarancje,u nas jest bardzo dobra opinia o tym serwisie...

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Można przez złącze, można na stole

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

W tym serwisie robi około 10 osób z czego sam szef będzie mi to robił bo z nim rozmawiałem i mówił że dużo ludzi już przyjeżdżało usuwać DPF...Ciśnienia nie mierzyłem ale wskaźnik Turba pokazuje 1.5 bara jeśli tylko wcisne mocniej gaz.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

W tym serwisie robi około 10 osób z czego sam szef będzie mi to robił bo z nim rozmawiałem i mówił że dużo ludzi już przyjeżdżało usuwać DPF...Ciśnienia nie mierzyłem ale wskaźnik Turba pokazuje 1.5 bara jeśli tylko wcisne mocniej gaz.

No wiesz od czego zacząć. W Komputerze może zestawić dwa parametry, ciśnienie faktyczne i ciśnienie oczekiwane przez sterownik. Jeśli są rozbieżności to może być wskazówka dlaczego silnik muli. Włączyć graficzne obrazowanie i przejechać się. Zobaczysz na wykresie czy to się pokrywa czy odbiega.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Mieszka w
    TBU
    Auto

Domyślnie

A pytałeś ile alf 2.4 robili?? jak czytam Twoje wypowiedzi to mam wrażenie że naprawdę w rzeźni pracujesz. Masz pierdylion stron o DPF na forum i kilkanaście serwisów które robią tylko Alfy a Ty dalej w zaparte po swojemu. " Pan mówił że robili dużo dpf" rzeczywiście to wiarygodny argument...... dżizys!

Mieszka w
    Wąsosz DGR
    Auto
    Alfa 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ok ale po wyjęciu Dpfa silnik już nie muli jest bardzo elastyczny i ciągnie mocno od dołu...Dodam że mam koła 18 225/45 i dystanse 15mm foto alfy jeszcze w niemczech:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	$_21.JPG
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	24.2 KB
ID:	213687

Jak naprawiają najnowsze auta to chyba poradzą sobie ze zwykłą alfą nie? Nie zaprowadziłem auta do Janusza z garażu z laptopem który nie umie się nim posłużyć. Wiadomo że pewnie byś chciał żebym pojechał do Aso którzy siedzą tylko w alfach bo tak jest pewniej i taka jest zasada.
    Ostatnio edytowane przez MarcinDGR ; 21-10-2016 o 10:30

Mieszka w
    TBU
    Auto

Domyślnie

Zabrałeś się za leczenie a raczej mordowanie auta bez jakiejkolwiek diagnozy. pytasz o przyczyny a na podane przez forumowiczów sposoby odpowiadasz i tak po swojemu. Nie wiem czy chcesz udowodnić że zrobiłeś dobrze czy coś innego??Jeździsz autem pełnym elektroniki a serwisujesz je jak Żuka. Jeśli coś jest nie tak z rozkładem mocy to podpina się kompa i sprawdza odczyty. jak masz usyfiony map sensor to może być przyczyną. Jak wygląda wskaźnik turbo po włożeniu kluczyka ale przed odpaleniem?? masz na 0 czy jest odchylony??
    Ostatnio edytowane przez paweltbu ; 21-10-2016 o 10:27