Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Balotelli90
    Mieszka w
    Bruksela
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS Q4

Domyślnie

Nieczego nie kupuj z radomia ja kupilem tak wtopilem z autem ze szok naszczescie dogadalem sie z komisantem ale nie obylo sie straszeniam sadem itp. dzwonikem do rzecznika to mowi ze z radomia nie kupil by nawet taczki, wiekszosc komisow prowadzone jest przez policjantow.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159

Domyślnie

Czyli mowisz ze lepiej sobie odpuscic temat ? Pytam bo jestem z Wlkp a do radomia mam prawie 400km w jedna a jechac i wydac pieniadze w bloto to nie sztuka...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Balotelli90
    Mieszka w
    Bruksela
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS Q4

Domyślnie

Naprawde daruj sobie szkoda kilometrow.. nic nie kupuj z radomia ja nie poszukalem inforamcji i wtopilem a mowie dzwonike do rzecznika praw i kosunenta zeby dowiedziec sie co moge zrobic w mojej sytuacji i tak jak powiedzialem z radomia niczego by nie kupil i wiecznie tam problemy sa..

Auto
    AR 159 SW ti 2.4JTD Q-tr 2007,

Domyślnie

Cześć, w sumie na początku chciałbym przywitać się ze wszystkimi bo to mój pierwszy (długi) post.

Jak wielu nowych forumowiczów nie mam jeszcze swojej Alfy i chciałbym zapytać doświadczonych o zdanie nt. konkretnego egzemplarza 159 SW.
    OTOMOTO ID:6005618529
    Ma ktoś może jakieś doświadczenie ze sprzedawcą?

Samochód jest wystawiony już chyba od 2 miesięcy, początkowa cena z tego co pamiętam to było ok. 33-34k. Dlatego też miałem obawy co do jego stanu.
    Jednak zdecydowałem się i pojechałem wczoraj do Lublina.

Moje wrażenia:
    - Blacharka raczej w porządku (choć nie sprawdzałem grubości lakieru), najwyżej jakieś drobne rysy, przetarcia. Nie zauważyłem też nierównych odstępów między elementami (choć karoseria czarna i w deszczu było to może utrudnione). Jedyne co mnie zmartwiło to, że szyby w tylnej połowie samochodu wszystkie były takie same - Splintex '08 i ten sam miesiąc, natomiast przednie boczne były Pilkingtona jedna z '08 druga '10. Natomiast przednia jakiś no name. lekko zaparowane były też środkowe światła.
    - W środku lekkie przetarcia na fotelach (trochę mocniej bok fotela kierowcy) i kanapie. Całe wyposażenie wydawało się sprawne. Jedynie tyna kanapa "latała", ale z tego co czytałem na forum to jej montowanie jest trochę problematyczne i być może ktoś po prostu źle ją zamontował po jakiejś wymianie, na pewno nie ma też zatrzasków.
    Dodatkowo nie działa zamek mniejszej części oparcia, ale z tego co sprawdzałem to koszt zamka i zatrzasku to ok. 50 zł.

- Silnik przy odpalaniu na pewno był zimny, nie wiem ile czasu nie był odpalany. Zapalił bez problemu za pierwszym razem i na początku pracował dość głośno, ale po kilku minutach "się uspokoił". Komora czysta, wycieków nie zauważyłem, ale płynów też nie sprawdzałem.
    - Jazda bardzo przyjemna, nie czułem żadnych szarpnięć skrzyni ani w trybie normalnym ani w sport. Winter też na chwilę włączyłem, ale czułem, że go męczę bo warunki tego nie wymagały. Odgłosy podczas jazdy raczej normalne, charakterystyczny dźwięk dochodził chyba z napędu. Wydaje mi się on charakterystyczny dla alfy ponieważ nie słyszę czegoś takiego w żadnym innym samochodzie, a jedynie u brata w 156 2,5 V6.
    - Podczas jazdy po dziurach też nic nie było słychać w zawieszeniu (może też było to utrudnione przez kałuże).

Zmartwiło mnie też trochę to, że samochód sprzedawany jest jako z 2010, natomiast po VINie na ePER pokazuje 2008, rok między prod. a rejestracją rozumiem, ale dwa?

Doświadczeni Alfaholicy, co myślicie o tym egzemplarzu?
    Czy jest może ktoś z LBL kto chciałby to auto obejrzeć osobiście i podzielić się opinią?

PS

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał ps_23 Zobacz post
    Jedyne co mnie zmartwiło to, że szyby w tylnej połowie samochodu wszystkie były takie same - Splintex '08 i ten sam miesiąc, natomiast przednie boczne były Pilkingtona jedna z '08 druga '10. Natomiast przednia jakiś no name. lekko zaparowane były też środkowe światła.
    - W środku lekkie przetarcia na fotelach (trochę mocniej bok fotela kierowcy) i kanapie.
    Przednią szybę można wytłumaczyć zawsze. dość często dochodzi do jej uszkodzenia na autostradzie od uderzenia kamyczkiem natomiast szyb bocznych już nie. Generalnie po tym opisie, "niskim przebiegu" , roczniku 2008/2010 i przetarciach na skórze to szukał bym dalej. Nie napalaj się z pewnością znajdziesz coś lepszego.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Cytat Napisał ps_23 Zobacz post
    Zmartwiło mnie też trochę to, że samochód sprzedawany jest jako z 2010, natomiast po VINie na ePER pokazuje 2008, rok między prod. a rejestracją rozumiem, ale dwa?
    Zdarza się z rocznikami na zachodzie funkcjonuje w dokumentach tylko data pierwszej rejestracji.

Zapytaj jeszcze na ile Ci fakturę sprzedaży wystawi czy przypadkiem nie na 5000zł ? Rozmawiałem niedawno na wulkanizacji z człowiekiem co kupił w Lublinie "Szwajcara", firma ponoć zarejestrowana w Anglii (nie wiem jak to możliwe).
    Nie da się sprowadzić samochodu ze Szwajcarii bez kombinacji to nie możliwe.
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Przednią szybę można wytłumaczyć zawsze. dość często dochodzi do jej uszkodzenia na autostradzie od uderzenia kamyczkiem natomiast szyb bocznych już nie. Generalnie po tym opisie, "niskim przebiegu" , roczniku 2008/2010 i przetarciach na skórze to szukał bym dalej. Nie napalaj się z pewnością znajdziesz coś lepszego.
    Właśnie dlatego przodem sie nie przejmuje, ktoś tez pisał na forum, ze boczne to bardzo łatwy sposób "sięgnięcia po torebkę".
    Przebieg ok. 25-30k/rok również wydaje sie realny.
    Dzięki za wskazówki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał A.Krystian Zobacz post
    Zdarza się z rocznikami na zachodzie funkcjonuje w dokumentach tylko data pierwszej rejestracji.

Zapytaj jeszcze na ile Ci fakturę sprzedaży wystawi czy przypadkiem nie na 5000zł ? Rozmawiałem niedawno na wulkanizacji z człowiekiem co kupił w Lublinie "Szwajcara", firma ponoć zarejestrowana w Anglii (nie wiem jak to możliwe).
    Nie da się sprowadzić samochodu ze Szwajcarii bez kombinacji to nie możliwe.
    No tak, tylko u nas jest rozdzielenie na datę prod. i rej. Na zachodzie przeważnie jest tylko data pierwszej rej.
    Fakturę na pełna kwotę 30k, to było dla mnie istotne i powiedzieli, ze nie będzie z tym problemu.
    Dlaczego jest taki problem ze sciągnięciem Szwajcarów? Nigdy o tym nie słyszałem, a jest sporo takich ogłoszeń.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ZAMOŚĆ
    Auto
    VOLVO V60 D3 + MERCEDES 190E 2.6

Domyślnie

Na samochody ze Szwajcarii jest wysokie cło i 23% VAT a tu jeszcze akcyza z pojemności ponad dwa litry. To nie wiem jakim cudem to się dało załatwić bez zaniżania faktury. No chyba, że w Szwajcarii rozdają auta za darmo.

update:
    Doczytałem że cła chyba już nie ma UE zawarła jakieś porozumienie ze Szwajcarią tak czy tak jest VAT i wysoka akcyza (18,6%).
    Ostatnio edytowane przez A.Krystian ; 24-10-2016 o 08:46
    Były:

159 1.9 JTDM 2006
    156 2.4JTD 2002

Użytkownik Świeżak Avatar bobik
    Auto
    Alfa 159 2,4 300km

Domyślnie

Akcyza to żaden problem, 200-400 złoty i płaci się mniej niż połowę jej wysokości, vat to już inna sprawa.
    Jeżeli oglądałeś samochód w Lublinie to przy okazji mogłeś i mój obejrzeć 2.4 sportwagon 7 rok ale manual.