Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Początkujacy szuka wsparcia.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Pawlo147
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL 1.6/77kW, 3D, rok 2007

Domyślnie Początkujacy szuka wsparcia.

Witam. Parę dni temu wkroczyłem w świat Alfy kupując 147, świadom wad i zalet modelu.
    Wad - a raczej kaprysów - w mojej Alfie trochę jest. Same "pierdoły" i warto je zrobić, nawet trzeba, bo to fajne auto jest.
    Dziś dołączyłem do świata Alfaholików bo wiem, że nie jestem jedyny który zmaga (zmagał) się z tymi problemami.
    Parę drobiazgów załatwiłem sam, ale do reszty niestety potrzebuję pomocy. Internet przeleciałem w wzdłuż i w szerz w poszukiwaniu informacji.
    I tak :
    1. Brak sygnału klaksonu. Był .. ale już go nie ma
    Sprawdzony bezpiecznik - OK, sprawdzony przekaźnik - OK, kierownica - też OK bo przekaźnik "pyka" pod jej naciskiem, gdzieś na Youtube widziałem test "Klakson dla Przemka". Sprawdziłem i.... cisza. Po tym wszystkim dochodzę do wniosku, że to sam klakson jest walnięty. Kilka znalazłem, od Allegro po oryginalne. I teraz potrzebuję pomocy - jak go wymienić ? Co zdemontować ? Dostęp żaden, a ręka u mnie całkiem całkiem....

2. Konieczna nowa dolna osłona silnika
    Osłonę już mam. Pytanie - czy trzeba inwestować w dedykowane wkręty mocujące czy można wykorzystać zwykłe wkręty (duża podkładka) lub spinki.

3. Oświetlenie bagażnika. Brak
    Żarówka - OK. Lampa w suficie nad tylną kanapą - OK
    Czy to wskazuje na zamek (taki wniosek z forum) ? Lampę można włączać/wyłączać ręcznie (pozycja klosza) więc co ma do tego zamek ?

Trochę się rozpisałem.....
    Jeśli ktoś ma sprawdzone rozwiązania, uwzględniając powyższe informację, będzie to dla mnie pomocne.
    Opiszę jak następowały wspaniałe "uzdrowienia".
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

3. W zamku jest mikro wyłącznik i pewnie trafił go szlak dlatego nie masz oświetlenia w bagażniku.
    2. Można wykorzystać, od strony zderzaka wykorzystasz te które trzymają zderzak.

Auto

Domyślnie

Dzięki Romeo.
    Z tym mikro w zamku warto "walczyć" czy od razu brać się za wymianę całego zamka ?
    Co do mocowania osłony, to tak, na pewno wykorzystam te ze zderzaka. Pytanie o pozostałe. Dedykowane w ASO to ok. 100 zł za komplet. Gdzieś na allegro widziałem za 35zł ja na zdjęciu.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zestaw spinek.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	34.5 KB
ID:	213809
    Niby nie pieniądz ale mam kupę innych spinek które się poniewierają. Problem w tym że jak już wejdę pod auto to raz a dobrze. Chce mieć wszystko pod ręką.

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

1. Klakson jest przykręcony na 1 śrubkę na klucz 13 bodajże, spróbuj go wymontować i pokręcić śrubką która na nim się znajduje. Ten zabieg może go przywrócić do świata żywych, jeżeli to nie pomoże, to pozostaje wymiana.

Wkręty kup jakiekolwiek, byle z w miarę szerokim łebkiem.

Auto

Domyślnie

Dzięki Seba.
    Konieczny jest demontaż przewodu od zbiornika płynu chłodzącego?
    Jest tam parę zespołów wiązek elektrycznych. Więc ciasno jak cholera.
    Daj znać czy można to zostawić w spokoju i da radę wyjąć "trąbki" czy jednak trzeba coś wcześniej zdemontować.
    Z góry dziękuję.

Użytkownik Romeo Avatar SebaM
    Mieszka w
    BTM
    Auto
    GT 3.2

Domyślnie

Ja miałem zdjęty zderzak, wtedy był idealny dostęp, bez tego będzie trzeba raczej demontować zbiorniczek wyrównawczy i o ile nie z spryskiwaczy.
    Możesz tylko odkręcić zbiorniczek bez demontowania przewodów i odsunąć go na bok, może wystarczy.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Jeśli jest padnięty to kup porządny klakson nie od alfy, ten ma śmieszny dźwięk, piszczy jak mała dziewczynka.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar wojass
    Mieszka w
    Warszawa/Chełm
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Zepnij syrenę na krótko. Jak działa to problem leży w układzie scalonym w kierownicy - przepalona/wytarta/zaśniedziała ścieżka. Rozwiązać to można lutując kabelek. Instrukcja krok po kroku: http://www.alfaworkshop.co.uk/156_horn_problem.shtml

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    147 JTDm 140KM

Domyślnie

Cytat Napisał wojass Zobacz post
    Zepnij syrenę na krótko. Jak działa to problem leży w układzie scalonym w kierownicy - przepalona/wytarta/zaśniedziała ścieżka. Rozwiązać to można lutując kabelek. Instrukcja krok po kroku:
    Przekaźnik cyka więc raczej to by odpadało, najlepiej zmierzyć miernikiem czy przez sam klakson jest przejście... co do oświetlenia bagażnika to najlepiej miernik w dłoń i czy na kostce będzie napięcie... jak brak miernika to żaróweczka np z samej lampki, lub inna od auta, kawałek kabelka i sprawdzać....
    Klakson spróbuj podpiąć na krótko... Wiem, że są dwa sygnały, jednak nie wiem jak są podpięte, czy w szereg czy równolegle, być może padł tylko jeden z nich i nie działa z automatu też drugi... Jeżeli nie klakson na krótko to spróbuj z kimś kto ci będzie naciskał kiere, przykładać tak samo żarówkę z kablem co do osłon, to kup wkręty i takie spinki blaszane(te takie jak np, do listw progowych) i powinno jakoś to pójść.

Auto

Domyślnie

Hej Wojass, dzięki ale czy film na youtobe pt. "Klakson dla Przemka" to nie forma spięcia na krótko ? Próbowałem tak i nic.
    Jak pisałem, przekaźnik "pyka" gdy naciskam pokrywę poduszki w kierownicy. Czyli sygnał z kierownicy do przekaźnika jest.
    Więc dedykuję że to sam klakson.
    Dopytuję jak go wymienić bo nie chcę "wyważać" drzwi kombinując co to jeszcze odkręcić aby się do niego dobrać. Wszystko przede mną ....
    Może są jakieś "tricki" aby oszczędzić sobie roboty.