Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: Auto nie odapala

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo Mito 135 KM 1,4 2010

Domyślnie Auto nie odapala

Pomocy, bo już nie wiem co robić. Sprawa wygląda następująco. W lipcu auto pewnego dnia nie odpaliło. Wywaliło błędy ASR, VDC, hill holder and steering wheel unavailable. Przestraszyłam się, bo już miałam podobny przypadek i okazał się nim zepsuty moduł uniair. W szczególności, że tak dziwnie kręciło, jakby silnik był bez kompresji. Laweta zabrała, serwis stwierdził rozładowany akumulator. Naładowali, auto jeździło 2 tygodnie, znowu padło. Mąż znowu podładował akumulator, wsadził auto odpaliło, zgasił auto już nie odpaliło. Pożyczyłam akumulator od znajomego, auto znowu jeździło parę tygodni i znowu to samo. Zadzwoniliśmy do serwisu, kazali kupić nowy nowy akumulator bo to na pewno wina akumulatora, a jak nie to oni nie wiedzą co to. Zakupiłam więc nówkę akumulator, auto od razu odpaliło, ale pojeździłam 2 tygodnie i wczoraj znowu to samo. Alternator ładuje, sprawdzaliśmy. W serwisie twierdzą, że sprawdzali całą elektrykę i wszystko ok. Wszystkie światła świecą, wszystko działa, tylko nie odpala. Ktoś, coś kojarzy, jakieś pomysły? Auto było podpięte pod komputer jednak nie pokazywało, wg serwisu, żadnych znaczących błędów.
    Ostatnio edytowane przez clucha ; 29-10-2016 o 12:04

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

jeśli auto ponownie odpali na naładowanym akumulatorze szukałbym powodu jego rozładowania..czyli miernik / amperomierz / i po upływie kilku minut po wyłączeniu i zamknięciu drzwi sprawdzić pobór prądu z akumulatora.Jeśli taki istnieje to kumaty elektryk i odłączać po kolei obwody aby znaleźć ten właściwy.Już były tematy na forum odnośnie rozładowywania akumulatora.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Także podejrzewam, że przyczyną Twoich kłopotów jest rozładowujący się akumulator (sam się nie rozładuje, ale coś pobiera prąd). Tak jak wspomniał kolega wyżej, dobry elektryk ogarnie temat i ustali co "ciągnie" prąd. Istnieje także możliwość, że jeśli robisz wyłącznie krótkie trasy (do kilku km po mieście), to akumulator nie zdąży się naładować. W takiej sytuacji powinno sie go podpinać do prostownika (przynajmniej raz na tydzień lub dwa).
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał hak64 Zobacz post
    Także podejrzewam, że przyczyną Twoich kłopotów jest rozładowujący się akumulator (sam się nie rozładuje, ale coś pobiera prąd). Tak jak wspomniał kolega wyżej, dobry elektryk ogarnie temat i ustali co "ciągnie" prąd. Istnieje także możliwość, że jeśli robisz wyłącznie krótkie trasy (do kilku km po mieście), to akumulator nie zdąży się naładować. W takiej sytuacji powinno sie go podpinać do prostownika (przynajmniej raz na tydzień lub dwa).
    Robię krótkie trasy, ale auto mam od 4 lat i poprzednio nie było takich problemów, a to jest auto miejskie i chyba nie jest to normalne, aby podpinać akumulator i go ładować raz w tygodniu. Poza tym na starym akumulatorze, przez okres 2 tygodni inne auto na nim jeździło normalnie bez problemów. Jednak moje mito na nim nie odpalało. A co jest jeszcze ciekawsze, jak odepnę klemy i auto postoi parę dni, zresetuje się komputer, to za pierwszym razem odpala, a potem znowu to samo. I rozumiem jeszcze gdyby ten akumulator rozładował się przez noc, ale ja wczoraj jeździłam nim cały dzień, wieczorem wracając z pracy podjechałam pod sklep i po godzinie już nie odpalił.
    Ostatnio edytowane przez clucha ; 29-10-2016 o 16:06

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Opcje są dwie , albo coś go rozładowuje albo ładowanie jest niewystarczające - dobry elektryk powinien sobie z tym poradzić

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

ktoś kiedyś pisał o uszkodzeniu alternatora / diody / ...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj odłączyliśmy klemy od akumulatora dosłownie na chwilę, mąż znowu podłączył auto odpaliło. Dwa razy z rzędu. Zamknęliśmy samochód, przyjechaliśmy po godzinie, już nie odpaliło, znowu mąż odłączył, podłączył i odpaliło kilka razy pod rząd. Po godzinie znowu to samo, nie odpaliło, odłączone klemy, przyłączone, odpala. Więc na pewno to ani nie wina akumulatora, ani alternatora. Ktoś miał takie cuda?

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Jakiegoś bezpiecznika ci ostatnio nie wywaliło?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Roman35 Zobacz post
    Jakiegoś bezpiecznika ci ostatnio nie wywaliło?
    nie, nic sie nie działo, sytuacja powtarza się od lipca, teraz już za każdym razem. Może to immobilizer blokuje zapłon? Będziemy sprawdzać jak auto się zachowuje, gdy zostawimy otwarte.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Jak dokładnie wygląda to nieodpalanie? Rozrusznik normalnie kręci czy wysiada od razu ?