Się porobiłooo.. Łooo
Dzięki Wam wielkie za wyczerpujące (aż nadto) odpowiedzi. Wyczytałem gdzieś, że podobno do 8v dozwolona jest opona 205/55/16, dlatego chciałem zapytać czy podejdzie. Ogólnie również wolałbym założyć 215/55/16 z tym, że udało mi się wyrwać od szwagra fajne opony z 2014 roku z tym tylko, że szerokość to własnie 205.
Ktoś jest wstanie powiedzieć mi, jaka będzie różnica we wskazaniach przy 50km/h i np. przy 100km/h?
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ wpisz interesujące cię rozmiary naciśnij pokaż zamienniki i się dowiesz ;-)
Wpisz sobie w google "kalkulator rozmiaru opon" podaj oponę wzorcowa oraz zamiennik i poda Ci różnice w wymiarach oraz prędkościomierzu.
Co do powyższej dyskusji to nieźle się uśmiałem kontynuujcie
![]()
Do 50 km/h , nie masz zadnych przeklaman przy 100 km/h ok. 97 km/h tylko pamietaj o jednym ze jedno to wskazanie predkosciomierza a dwa to jego rzeczywista wartość chodzi o to że wszystkie liczniki przeklamuja same z siebie i do tego jeszcze dochodzi wartość z opon. Jeszcze sprawdź jaka nasz szerokość felgi bo to tez ma znaczenie przy wysokości
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Wzorcowa opona to 225/50/17. Dlatego 205/55/16 nie jest uznawana normalnie jako zamiennik. Ale AR ma swoje kalkulatory i dopuściła ten rozmiar do najsłabszych 1.8 i 1.9. Faktem jest że jest on sporo mniejszy od wzorcowej opony. I w autach gdzie wzorcowa jest 205/55/16 odpowiednim rozmiarem w 17" jest 225/45/17.
Odnośnie wąskiej opony w zimie - nie będę się tutaj spierał, powiem tylko że jeżdżę na 205/60/16 i nigdy się na tej oponie nie zakopałem w górach. 205/55/16 miałem przez chwilę i uważam ten rozmiar za porażkę, jest za niski. Da się na tym jeździć ale są lepsze rozmiary do naszych 159.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 01-11-2016 o 10:15
A jak teraz przejsciowo mam 225/50/16, to znaczy że auto stoi wyżej?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka