niestety, tylko 2008 i 2011 włoski
niestety, tylko 2008 i 2011 włoski
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
2011 też podejdzie. Szczerze, to co tam się takiego mogło zmienić
na niektórych rynkach gdzieś na przełomie 2010/2011 wprowadzili inne nazwy wersji wyposażenia Sport i Sport Plus (np w Polsce), ale nie we włoszech. W 2010 (gdzieś w połowie?) była też zmiana np tapicerek w Distinctive skóra + materiał zamiast alfatexu. W 2011 już gama silnikowa była bardzo ograniczona, tylko TBI i 2.0JTDM (w 2010 jeszcze były 1.9JTDM i 3.2JTS przez jakiś czas i chyba 1.8MPI).
Wrzucam włoskie katalogi z 2008 po lifcie i i 2011
AR_159_159 SW_CAT_ITA38p_2008_lift.pdf
159 _ IT_2011.pdf
W razie czego te polskie katalogi z 2009 i 2011 może też Tobie, albo komuś innemu się przydadzą:
159_katalog_ogolny_2009_PL.pdf
Alfa_Romeo_159_katalog_2011_PL.pdf
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 31-10-2016 o 01:25
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
No własnie sam chciałbym wiedzieć jaką mam wersję. Kupowałem jako distincive, potem bodajże w eperze wyskoczyło mi, że jednak sportplus. Potem jednak czytam w polskim opisie tej wersji i wychodzi, że nie mam chyba z połowy rzeczyDzięki, jak będę się nudzić, to się pobawię translatorem
![]()
sportplus który był w Polsce w 2011 odpowiadał praktycznie wyposażeniem wcześniejszym Distinctive które były w Polsce oferowane (np Navi w standardzie, gdzie np we włoszech czy niemczech akurat tak dobrze nie było, ale oni mięli jeszcze jedną wersję wyposażenia wyżej przynajmniej w pewnych okresach)
Zwał jak zwał, ważne żeby wyposażenie w ePerze się zgadzało i zestaw dodatków Tobie odpowiadał.
Żona ma GIuliettę Veloce, ale 1.4TB 120KM i nie ma nic wspólnego z obecnymi Veloce 240KM (dawne QV TBI), ani też nie zgadza się z tymi Veloce w tym czasie oferowanymi u zachodnich sąsiadów czyli 1.4MA z lepszym wyposażeniem (pakiet Sport, fajne siedzienia skóra + materiał). Ma tylko taki wizualny sport pakiet, felgi 17" grafit, lusterka satynowe, spoilery boczne, czerwone nici na kierownicy, mieszku i ręcznym, siedzenia z czerwoną tkaniną (ale zwykłe jak chyba Distinctive, tylko dwukolorowe) i czarną podsufitke, ale daleko jej do zachodnich Veloce a do obecnych już bardzo daleko. Katalogu żadnego polskiego nie widziałem z Veloce (przynajmniej ja się nie spotkałem, tym bardziej że to była limitowana seria 200szt na Polskę), tak więc czasem ciężko się rozeznać w tym jaka nazwa co dokładnie oznacza.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 31-10-2016 o 22:12
No ja mam auto z rynku włoskiego, rocznik 2010. Z tego co kiedyś "dorwałem" wynika, że powinienem mieć np. nawigacje czy składane lusterka (to za polskim katalogiem z 2011), a nie mam. Na temat teraz się natknąłem, to postanowiłem przy okazji sprawdzić co i jak (a przynajmniej spróbować)
W Polsce od 2008 zaczęli wlepiać parę top dodatków jak Navi, ale wszędzie indziej tak nie robili. Ja też mam Distinctive 2010(kwiecień) z Włoch i nie mam ani navi ani składanych lusterek. Przez pare miesięcy naoglądałem się ogłoszeń TBI z Niemiec, Austrii, Włoch, Holandii i tam w Distinctivach z reguły też nie było navi, więc podejżewam że jeśli któraś alfa miała navi to dodana jako opcja. Parę postów wcześniej wklejałem katalog z 2010 z Holandii, i tam w Distinctive nie ma navi w standardzie.
Wg EPERA moja wersja to .0JTD CF5 SPORT ECO 6M 170CV GS I/CE. Alfa kupiona we Włoszech w 2010
Tylko dziwne, bo wg włoskiego katalogu z 2011 wersja sport była w Polsce a we Włoszech Progression i temu wyposażeniu bardziej pasuje.
Taką ciekawostkę znalazłem- wg katalogu z 2011 w wersji TI felgi były już 18 cali a nie 19.
Ostatnio edytowane przez kobe83 ; 02-11-2016 o 10:22
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
za bardzo sie przejmujesz jak nazwali wersje. z tego co widzialem opisy dla roznych vinow ciezko mi było znalesc jakiś jeden styl nazewnictwa ktiry by używali w tym opisie, dla mnie to wygladalo jakby z gliwy wg widzimisie jakiegos pracownika cos tam szkrobneli zeby tylko wypelnic rubryke w bazie vinow.
co do 18 w ti, zadna nowość, pod koniec produkcji chyba na kazdym rynku w standardzie byly turbiny 18 bodajze czarne, ale mozna było w opcji zmienic na srebrne badz 19 "stare ti" srebrne lub grafitowe.
Fotele podgrzewane byly w "parze" z regulacją fotela w kilku płaszczyznach?