witam kupiłem niedawno 145 i jest twardy pedał sprzęgła ,trzeba trochę siły żeby go wcisnąć jaka może być przyczyna może trzeba wymienić wysprzęglik albo coś przesmarować proszę o pomoc
witam kupiłem niedawno 145 i jest twardy pedał sprzęgła ,trzeba trochę siły żeby go wcisnąć jaka może być przyczyna może trzeba wymienić wysprzęglik albo coś przesmarować proszę o pomoc
W JTD zawszę trochę ciężej chodzi niż w benzynie. U mnie też chodzi trochę ciężko już od ponad dwóch lat, wymieniłem pompę sprzęgła i wysprzęglik jakoś w międzyczasie i prawię nic się nie poprawiło. Pomaga trochę wypsikanie łapy sprzęgła (tej dźwigni co chodzi ma górze skrzyni biegów przy wciskaniu sprzęgła) jakimś środkiem penetrująco-smarującym.
Zazwyczaj jak jest zużyte sprzegło to pedal ciezko chodzi. Jak sie załozy nowe sprzegło to wtedy znać różnice i chodzi lekko jak masełko
Zaleznie od eksploatacji to teoretycznie sprzegło w samochodzie powinno wytrzymac ok. 150tys.
Ostatnio edytowane przez yarecky ; 04-11-2016 o 10:38
Nie zawsze , czasami zalezy to od docisku itd. w 155 w TD sprzęgło naprawde chodziło cięzko i to odkąd brat ją kupił w 98 roku , sprzęgło padło w 2013 i jak wymieniłem niby ricambi i nagle tak mieciutko że szok . w VW caddy w Dieslu też sprzęgło np. chodzi strasznie cięzko ( jak pojeździłem to normalnie mnie noga nadupcała )
Czyli zużyte sprzegło chodziło cięzko a nowe leciutko. Sprzęgło to: docisk, tarcza i łożysko. Wszystkie te elementy sie zuzywaja i zazwyczaj wymienia sie cały komplet.