Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Pampers silnika :)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    Alfa 159 1.9 jts 2009

Domyślnie Pampers silnika :)

Witam .
    Jak myślicie jest sens zakładania takiej osłony http://allegro.pl/oslona-pod-silnik-...7.html#thumb/2 , stara osłona już popękana i muszę kupić coś nowego. Będzie pasować to ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał bartek2424 Zobacz post
    Będzie pasować to ?
    Podobno, że pasuje, tylko jest mały problem... podczas uderzenia tym o wystający kamień na drodze, czy jakąś inną nierówność czujniki zgniecenia blachy odbierają taki sygnał jak by auto miało stłuczkę i odpalają poduszki. Ale ja to tylko gdzieś czytałem. No i nie wiem czy taka sama reakcja będzie na zgniecenie blachy aluminiowej jak i stalowej.

//Edit.

jak to kupisz, założysz i będzie wszystko ok. To napisz o tym na forum. Ja chętnie się zaopatrzę Jeszcze jak będę ją przykręcał, to w miejscach gdzie przylega do samochodu nakleję na nią gumową uszczelkę
    Ostatnio edytowane przez 0prawca ; 04-11-2016 o 20:42

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Jest duży wątek na temat osłony pod silnikiem. Tu link do postu, w którym właściciel pisze, że przez takie coś strzeliły mu napinacze: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1868936
    Co prawda była to jakaś niemiecka produkcja, później wycofana z rynku, ale szczerze nie podejrzewam alledrogich sprzedawców o przejmowanie się jakimiś testami. Dla mnie zatem to trochę dziwne wynalazki, nigdy nie wiadomo czego się po tym można spodziewać. A tanio nie jest. Lepiej za mniejszą kwotę kupić oryginalną używkę w dobrym stanie i mieć spokój na długo. Widziałem za to kiedyś, jak ktoś usiłował założyć tzw. zamiennik, nówkę z jakiegoś tworzywa za bodaj 60 zł - już z wyglądu to zniechęcało, a przy próbie montażu z żadnej strony nie pasowała, różnice po ponad 5 cm. Dlatego ważne: używana, ale dobra ori i jest po temacie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Dziwne, bo wersje dla policji maja osłony metalowe i tam nic nie wybucha???

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Widocznie nie czytali zbyt duzo i jest ok.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Widziałem gdzieś dedykowane metalowe osłony montowane na gumowych tulejach. Tylko nie wiem po co dodatkowo obciążać i tak ciężkie auto.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Niech zgadnę: Policja chyba nie kupuje przypadkowego stuffu na allegro, tylko dostaje wersję specjalną samochodu od producenta..

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

A to metal nie jest metal??? Aluminium nie jest aluminium???
    50507542

w ASO możesz sobie ją sam zakupić nie posiadając samochodu dostarczonego przez producenta policji.
    Nie jest ona też przykręcana innym zestawem śrub niż ta plastikowa. Więc nie wiem za bardzo dlaczego nawet ze zwykłej blachy miałaby osłona czynić tanie spustoszenie jak wypalenie poduch czy napinaczy???

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Tak. Ponieważ na spodzie samochodu nie ma czujników zgnieceniowych, to reagują tylko te, do których przeniesie się dźwięk zgniatanej blachy po reszcie karoserii. Zaznaczam, że musi to być takie uderzenie, które ma wpływ na któryś z czujników przyspieszeń (ale o to nie trudno). Jeśli jednak właściwie wytłumić połączenie między tymi blachami tak, by odgłos zgniecenia nie przeniósł się do któregoś z czujników, to podejrzewam, że możesz walić podwoziem ile chcesz. Ot i cały sekret.

A to metal nie jest metal??? Aluminium nie jest aluminium???
    Aluminium i stal to metale. Ale metal metalowi nie równy. Uderz młotkiem w blachę stalową i uderz w blachę aluminiową podejrzewam, że odgłosy będą inne. A jeśli nie, to rtęć i ołów też są metalami a odgłosy uderzania młotkiem w nie...

- - - Updated - - -

Nie jest ona też przykręcana innym zestawem śrub niż ta plastikowa. Więc nie wiem za bardzo dlaczego nawet ze zwykłej blachy miałaby osłona czynić tanie spustoszenie jak wypalenie poduch czy napinaczy???
    To są sporadyczne przypadki i zwiększa się prawdopodobieństwo, że takie coś może się stać. Natomiast przy plastiku w ogóle nie występuje.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    Alfa 159 1.9 jts 2009

Domyślnie

Nic kupię i tak to metalowe. Co najwyżej wydam nie potrzebnie 400 zł ale jak nie założę to się nie dowiem