Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Parę dni temu spędziłem trochę czasu w salonie Ganinexu w Katowicach przy okazji wymiany oleju i przyglądnąłem się wystawionej tam Giulii. Wrażenia - wizualne jedynie - mam trochę mieszane. O ile z zewnątrz auto prezentuje się znakomicie, o tyle we wnętrzu... Generalnie miejsca jest dużo, w tym z tyłu, natomiast jakość materiałów jest mieszana. Dobre wrażenia robi kierownica - dość mała, dobrze leżąca w dłoniach, również część materiałów tunelu środkowego i konsoli. Ale z kolei deska i materiały na boczkach drzwi i tapicerka siedzeń takie trochę nieprzekonujące. Zmierzam do tego, w idąc w pułap cenowy 150-200 kzł oczekuje się czegoś ponadstandardowego. Oczywiście część rzeczy, np. tapicerkę siedzeń będzie można upgrade`ować przy zamówieniu, ale ta wersja wygląda.. no trochę zbyt ubogo. A już najbardziej zdegustował mnie plastik z napisem Alfa Romeo na progu - spokojnie mógłby być w Dacii. Paradoksalnie, po powrocie do mojej Julki, fakt, że w wersji ze skórą, pakiet QV itd, poczułem się jakby hm... bardziej luksusowo.
Zrobiłem trochę fotek, w tym cennika - sorry za jakość 'komórkową":
![]()
Tym czasem w USA Giulia ndal zbiera super recenzje.
Między innymi tutaj: http://www.caranddriver.com/alfa-romeo/giulia
mcwaw te taborety z tyłu to jest dla mnie tragedia. Powiedz mi - czy na żywo ta tylna kanapa też wygląda tak tragicznie jak na zdjęciach?
Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.
To jest jakaś ultra bieda nawet bez nawiewów na tylną kanapę. Takiej w ogóle być nie powinno.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Oglądałeś totalnego golasa, który w ogóle nie powinien być wystawiony jako auto pokazowe na salon. Jeśli chcesz go porównywać do Giulietty to obejrzyj totalnego golasa i dopiero wtedy można coś porównywać.
Co do plastiku na progu - fakt, jest niespecjalnej jakości ale dokładnie taki sam jest Giulietcie.
Każdy model ma takie biedniejsze wersje w katalogach. 159 też bywały z klima manualną i korbkami z tyłu oraz bez multifunkcji i listew metalowych. Ty nie kupisz ale np flotom jest obojętne, czy we wnętrzu będzie prestiż i przepych. W jednej ze znanych mi firm pracownicy mają nowe Toyoty z USB, GPS ale np bez światełek w bagażniku i z korbkami oraz zaślepkami w miejscu gniazd 12V...
Jak już porównujemy to podobne wersje a nie golasa z początku produkcji z najlepszą wersją po 5 latach od wejścia na rynek...
I wbrew temu, co jest napisane w tym cenniku, to nie jest żadna wersja Super, tylko zwykła Giulia z dodatkami, co widać po zsumowaniu cen dodatków oraz pozycji "Siedzenia pokryte tkaniną". Czy tak powinno dzisiaj wyglądać wnętrze auta z segmentu premium za 150K?![]()
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Tak tak wyglada. Zajrzyj do gołej konkurencji.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk