Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Pierwsze kilkaset metrów i obroty max 3800-4000 /min, zero błędów

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie Pierwsze kilkaset metrów i obroty max 3800-4000 /min, zero błędów

Witam, jako że nie jeżdżę tak jak w temacie więc nawet nie wiedziałem że mam problem. Na zimnym silniku nie pałuję auta ale okazja była, chyba rozumiecie. Spotkałem kolegę obaj mamy po (cipie) ja wyjeżdżam z pracy i co ? Ogień na tłoki a tu niespodzianka, auto kręci do podanych obrotów i dalej się nie kręci i nie przyspiesza ale wystarczy dosłownie kilkaset metrów i wszystko jest ok. Nie ma żadnych błędów, nic dosłownie więc nie mam punktu zaczepienia. Może jakieś sugestie? Wygląda na blokującą się kierownicę w turbinie i w miarę jak dostanie ciepła może się ruszy ale nie wiem. w każdym razie koleś mnie mocno objechał, ha ha.

Użytkownik Świeżak Avatar Glowcio24
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm

Domyślnie

Ja w Mojej 159 1.9 jtdm na zimnym silniku nie moge wiecej jak 3,5tyś kręcić go

Użytkownik Świeżak Avatar Imperior
    Mieszka w
    Jelenia Góra, Głogów
    Auto
    AR 159 2,4JTD

Domyślnie

A na każdym biegu masz to ograniczenie obrotów? Wydaje mi się że u mnie na jedynce kręci się maksymalnie do 4000 obr. ale kolejne biegi już więcej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Tak to jest objaw zablokowanych kierownic w turbinie bo egr zakładam że masz wyłączony.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Mam egr-a wywalonego jak tez i resztę tej pseudo eko. tak obstawiałem że to kierownica turbo. Jest to na każdym biegu tzn no ,na tych co zdążę wsadzić bo jak pisałem po kawałku może 500 m już gitara. A mam jeszcze pytanie czy to możliwe że ta kierownica może nie blokować obrotów już w późniejszej jeździe ale może trochę mulic auto w sensie jego dynamiki. Obaj z kumplem robiliśmy czipsy w tym samym miejscu a jego jest nad wyraz narwista. Wiem ze to indywidualna sprawa każdego silnika no ale ....

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

moja też tak zawsze miała, tak to widocznie ma działać, generalnie zanim wskazówka ruszy z 50C to nie powinieneś przekraczać tych 3500obr i nie wciskać gazu do podłogi, a lepiej zrobisz jak poczekasz do 70C, a najlepiej jak do 90. no chyba ze chcesz szybko regenerować turbo czy robić remont silnika.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Nie no ja to wszystko wiem ale jak napisałem na początku kolega sie pojawił takim samym wózkiem i co miałem mu dać przyjemność? Wcześniej nie ciskałem po starcie i nie wiedziałem że tak się dzieje.