Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Że 2-litrowy silnik tej samej mocy co wysilony 1.4 wydziela mniej trujących substancji i spełnia wyższe normy. Nie chce mi się szukać artykułów teraz.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Cytat Napisał Serax Zobacz post
    Sprzedawca w białymstoku powiedział, że już widzieli jak bedzie wygladać Giulia kombi i przypomina 159 w sportwagonie, co miał na myśli to nie wiem. Z ciekawostek białostocki konrys oczekuję na testówke w postaci 200 konnej benzyny która jest już wyprodukowana i jest aktualnie w transporcie.
    Nie wiem czemu, ale generalnie Konrys do tej pory nie miał i nie ma żadnej Giulii w salonie. Przynajmniej ja nie widziałem.
    Może czekają na SW

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Że 2-litrowy silnik tej samej mocy co wysilony 1.4 wydziela mniej trujących substancji i spełnia wyższe normy. Nie chce mi się szukać artykułów teraz.
    To jest bardziej eko, czy mniej pali?

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post

Downsizing opiera się na prostym fakcie - silnik benzynowy jest najbardziej optymalnie wykorzystywany przy dużym obciążeniu, przy małym jest bardzo nieefektywny i marnuje dużo paliwa. Czym większa pojemność tym straty są większe. Teoria ta idealnie sprawdza się na przykładzie Alfy - starsza konstrukcja z Giulietty bez bezpośredniego wtrysku - 1.4 Multiair z automatem - ma prawie o 20 % niższą emisję spalin niż najnowszy 2.0 TBi 200KM z automatem z Giulii, a co za tym idzie też niższe spalanie.

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    To jest bardziej eko, czy mniej pali?
    Przy takich samych warunkach jazdy spalanie nie będzie się znacznie różniło, na korzyść małego silnika będzie trasa z normalną prędkością, miasto i mieszany wyjdą blisko siebie, mowa oczywiście o takich samych mocach silników.
    Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Downsizing opiera się na prostym fakcie - silnik benzynowy jest najbardziej optymalnie wykorzystywany przy dużym obciążeniu, przy małym jest bardzo nieefektywny i marnuje dużo paliwa.
    Przy małym obciążeniu albo raczej braku pokrywa straty własne, około 15-20% mocy.
    Czym większa pojemność tym straty są większe.
    Nie wiem czy wiesz ale najbardziej optymalna pojemność silnika 4-cylindrowego to właśnie 2000ccm, stosunek strat do możliwości silnika jest najbardziej optymalny.
    starsza konstrukcja z Giulietty bez bezpośredniego wtrysku - 1.4 Multiair z automatem - ma prawie o 20 % niższą emisję spalin niż najnowszy 2.0 TBi 200KM z automatem z Giulii
    Dołóż do tego proszę a). masę auta, b). różnicę w mocy silnika i wtedy wyjdzie Ci że to bzdura.
    VW wycofuje się z małych silników na rzecz większych o niskiej mocy, dlaczego? Otóż dlatego ze mały wysilony motorek produkuje wielokrotnie więcej trucizn niż większy tej samej mocy i mniej wysilony. Myślę że po aferze spalinowej im można teraz zaufać najbardziej, szczególnie że siedzi nad tym cała rzesza (ale mi przypasowało ) inżynierów.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Piszesz w swoim poście "afera spalinowa VW", "optymalna pojemność 2 litry", "produkuje więcej trucizn" …. Mam wrażenie, że piszesz o silnikach diesla a my tu rozmawiamy o benzynie.
    VW wypuścił wprawdzie nowy silnik benzynowy o większej pojemności niż 1,4TSI ale to tylko 1,5 litra.
    Ja teorię downsizingu sprawdziłem w praktyce bo oprócz 1,4 MA miałem też 2.0 JTS w 156 o zbliżonej mocy. NIKT mi nie wmówi, że 2 litry mniej spalą bo są mniej wysilone itp. Nie znam 2 litrowej benzyny którą można by nazwać oszczędną, a silników 1,4 całkiem sporo.
    Oczywiście 2 litrowe silniki też są potrzebne jak potrzebujemy dużej mocy, której mniejsze jednostki nie są w stanie uciągnąć ale montaż w nowoczesnym samochodzie 2 litrów poniżej 200KM to totalny bezsens.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Serax
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Giulietta QV 1.75

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

Cytat Napisał Wichura87 Zobacz post
    Nie wiem czemu, ale generalnie Konrys do tej pory nie miał i nie ma żadnej Giulii w salonie. Przynajmniej ja nie widziałem.
    Może czekają na SW
    Nie miał dlatego, że oczekują na benzynę, a powodem "opóźnień" dostawy był problem z torami czy coś takiego, samochody stały bezczynnie. Oczywiście to słowa sprzedawcy. Na jazdy testowe jest umówione ponad 90 osób.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Nie znam 2 litrowej benzyny którą można by nazwać oszczędną, a silników 1,4 całkiem sporo.
    A ja znam - 2.0 Skyactive z Mazdy. Tak się składa, że mamy w pracy służbową Mazdę 3 właśnie 2.0 165KM w manualu i Julkę 1.4MA z TCT. Obydwa auta nowe z w miarę podobnymi przebiegami - Julka odebrana końcówką listopada a Mazda jakoś na wiosnę. Jeżeli chodzi o spalanie to Mazda niestety tutaj mocno wygrywa z Giuliettą, pali wręcz "nielogicznie" mało jak na dwulitrową benzynę. Nie wiem co prawda na ile TCT podnosi spalanie w Alfie, aczkolwiek nie sądze, aby to miało znaczący wpływ przy dwusprzęgłówce.

Dla porównania moja 159 1.9 w mieście pali prawie 3l/100km więcej ropy niż ta Mazda benzyny. Wiem, że masa inna i Q-Tronic swoje robią, ale mimo wszystko ten silnik Skyactive jest mega oszczędny.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    Nie znam 2 litrowej benzyny którą można by nazwać oszczędną, a silników 1,4 całkiem sporo.
    To mało znasz
    Tak jak Tomekkk napisał: poczytaj sobie ile pali Mazda 3 z 2.0 165KM. Miasto 8.5 a trasa wiadomo - zależnie od prędkości. Robiłem już trasy w okolicach 5.5 litra. Większość wolnossących 1.6 przy takim samym traktowaniu pali więcej

Ja pójdę jeszcze dalej: oblukaj ile pali 2.4 (5-cyl) benzyna w Volvo (np. S60) o mocy 140 lub 170KM (wolnossący). To jest dopiero hit
    Ostatnio edytowane przez tomaz ; 13-11-2016 o 00:01
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Dla formalności dodam swoje 2.0 (stare jak świat!) - miasto 9-9,5, trasy "normalnym" tempem do 120-130km/h 7,2-7,5 i hit, trasa przy 90km/h z wioskami po drodze - 6,7l, myślałem że się auto popsuło
    Obecnie pojemność nie ma już znaczenia przy poziomie zaawansowania kontroli procesu spalania chyba że porównujemy 2.0 z 5.8, dlatego małe silniki w dużych autach nie mają racji bytu. Poza tym taniej wykastrować 2.0 niż wsadzać zupełnie inny silnik, tym bardziej że jak widać po ofercie i planach FCA silnik 1,75TBi jest wycofywany z oferty.
    BTW, w latach '80-'90 BMW oficjalnie w katalogu dla 5er podawało niższe spalanie przy wersji 525 a nie 520
    Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 13-11-2016 o 00:37

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Co wy tu podajecie za przykłady - zamuloną Mazdę i prehistoryczne Volvo? Na nic więcej was nie stać ? Obydwa wolnossące silniki, przecież nikt obecnie przy zdrowych zmysłach nie montuje do samochodu 2 litrowego silnika bez turbo...A 2 litrowy z turbo nie przebije mniejszych jednostek ekonomią. W moim 1,4 podoba mi się, ze jak chcę oszczędnie jeździć to nie mam z tym problemu (regularnie w trasie schodzę poniżej 7 litrów) a jak chcę pociągnąć to mamy spory moment i nie muszę kręcić go do 4500 tys. żeby go osiągnąć. Jazda 90 km/h ? Spokojnie zejdziesz do 6-ciu (mój rekord z dłuższego odcinka to 5,6 litra) tylko kto tak jeździ Alfą? Jak ktoś ma ciężką nogę zawsze może w 1,4 założyć sobie gaz i też tanio jeździć, w 2 litrach na bezpośrednim wtrysku to już nie takie proste.
    Nie oszukujmy się - 2,0 TBI Alfy nie będzie oszczędne ale za to będzie miało charakter w odróżnieniu od 2.0 Skyactive. Fajnie by było jakby wypuścili wersję 1,4 dla "ubogich" jak model się już opatrzy ale zdaję sobie sprawę, że jak pisze Kasztelan - jeśli wypuszczą słabszą wersję benzynową to będzie pewnie zduszone 2,0 bo tak będzie prościej dla procesu produkcyjnego. Oby chociaż dołożyli manulana skrzynię...