2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Węgorz udzielasz się tu jeszcze?
Cześć,
Chciałbym podzielić się wrażeniami po przekładce kół na zimowe.
Lato: Ori Alfa 235 45 18, nie znam nazwy modelu, dużo cienkich szprych, ogólnie bardzo ładne
Zima: Ori Alfa 205 55 16, chyba standard dla AR159, wypukłe aby pomieścić zaciski, złotawy kolor.
Wrażenia: spalanie spadło o minimum 1l/100km, samochód dużo bardziej komfortowy na nierównościach, ale siedzi jakiś 1cm niżej. Na 18 było w miarę OK, ale ten 1cm to dużo przy krawężnikach, itp. Na 16" lepiej się zbiera. Mam wrażenie, że 18" kastruje ten samochód. Dodatkowo, na 16" wygląda dużo mniej wulgarnie.
Ogółem - nie spodziewałem się tak silnej różnicy, ale przesiadka na mniejsze felgi to dla mnie, oprócz mniejszego prześwitu, same plusy.
Wiem, że to herezje
Maciek
ja pod domem hacze na 225/50r17 a na 18 nie. w poprzedniej miałem na poczatku 205/55r16(dostalem z autem, ale to byl tylko rozmiar do 1.9jts i 1.8mpi,inne powinny miec 215)i potrafilem przytrzec na dwupasmowce jak były koleiny, tak wiec nie jest tak kolorowo - jest za nisko. co do spalania, to wiadomo, szersza opona ma większe opory, ale pamietajcie ze pomiedzy 205/55r16 a 235/45r18 jest 5.5% roznicy w srednicy kola, tak wiec predkosc, dystans wg komputera beda sie roznic, a zatem na wiekszych pokaze te powiedzmy 10l spalanie zamiast 9.5l, bo komputer bedzie "myslal" ze przejechal mniejszy dysyans. oczywiscie reszta roznicy bedzie wynikac z wiekszego oporu szerszej opony.
pidobnie moze byc z wrazenuem wiekszego przyspieszenia, po czesci obroty przy mniejszych kolach beda zmienialy sie szybciej, tylko dlatego ze jest efektywnue inne przełożenie po omiedzy silnikiem a droga
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 16-11-2016 o 16:18
zmieniając trochę temat, ma ktoś fotki jak wygląda 159'tka na oryginalnym zawiasie + 19" felgi z TI?
Mam pytanie do znawców tematu. Znalazłem dla siebie felgi. Dostałem dziś odpowiedż jakie będą pasowały do auta m.in. ze względu na duże brembo. Do wyboru mam dwa zestawy:
18x8 ET38.
18x9 ET38.
Czy jeśli rzeczywiście szersze będą pasowały bez problemu warto je wziąć?
Rozumiem że ET nie stanowi tu jakiegoś wielkiego problemu? Różnica nie jest wielka. Dystanse nie powinny być potrzebne?
Kolejna kwestia to otwór. Oryginalnie jest 65.1. Felgi mają 72.6. Nigdy nie miałem pierścieni centrujących. Powinienem coś o nich wiedzieć? Macie namiary na jakieś porządne? Alu lub plastik?
Było pisane milion razy bez przymiarki po samych wymiarach nikt Ci nie zagwarantuje, ze felga wejdzie na duże brembo... mam 19x8,5J i potrzeby był dystans 13mm
Brałbym 9", Nazar chyba na 9.5 i daje radę. Ja mam 8.5 przy et42 i z tylu 10mm spokojnie by weszlo. Z przodu to i ze 30mm ☺
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Powiedziano mi że te dwa wymiary które podałem wyżej pasują. Przyjmując że tak jest czy powinienem obawiać się pierścieni centrujących? Nigdy w życiu nie miałem z nimi do czynienia. Dystansów tez nigdy nie używałem. Jakie maksymalne dystanse wejdą do 159? Pierścienie plus dystanse czy są jakiekolwiek minusy takiego połaczenia?
Pasowanie felgi na duże Brembo nie zależy od wymiaru, a od ukształtowania ramion. Seryjne felgi mają 18x8 ET41 i pasują, a widziałem nieseryjne felgi 18x8,5 ET35 które nie weszły. Jaki dystans wejdzie też musisz zmierzyć po przymiarce felgi tak, żeby koła nie wystawały poza błotniki. Pierscienie to w pełni bezpieczna sprawa moga być plastiki.