Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: [156] Kupno w Krakowie, może ktoś ze mną poeksperymentuje?

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Nie bede sie sprzeczal bo nie ma o co

alkantara to nie jest zle, boj sie Alfatexu, to holerstwo mozna odkurzac co tydzien.
    Skory do Alfy kupisz za grosze, ja przed dwoma laty placilem 800 zyli za komplet w prawie idelanym stanie- jakby naszla chec na wymiane

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar TSparrow
    Auto
    Alfa Romeo 156/Crosswagon 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

"
    Dodatkowo, 'pytający' 'cieszy' się z kompletu opon wartego mniej niż rzeczone amortyzatory.
    Stąd wysuwam wniosek, może niesłuszny, że wywalenie na amory 2500 vs 1300 to jednak jest znaczna różnica dla 'pytającego', biorąc pod uwagę, że za różnicę może mieć 'chip', o którym wspomniał.
    "

Pytający, czyli ja, ciesze sie z kompletu opon nie dlatego, że nie musze kupować nowych (chociaż wiadomo to duży plus), ale zwłaszcza z tego, bo tak sobie to tłumacze, że jeżeli sprzedający auto dbał o nie, miał również opony w stanie ok. Jest to pewna prawda. Jak ktoś nie dba, jeździ na jakiś paściach żeby tylko jeździć bo auto ma w zadzie. Jeżeli chodzi o amory, wiadomo, że najlepiej by je bylo wymienić za darmo Czym drożej tym gorzej, jednak mam nadzieje że będa one w stanie ok, wszystko wyjdzie na kontroli

Almerka jest 2001, czyli ta przed liftem. CW z 2006, jest to jednak różnica. Komfortowa i w ogóle, tutaj nie ma w ogóle porównania. Jednak Almere mogę chwalić za bezawaryjność, w ciągu 4 lat naprawiałem tylko komputer silnika (400zł), przepływomierz (250zł), no i wahacze przód razem z drążkami kierowniczymi (chyba z 350zl), takich rzeczy jak tarcze i klocki nie wymieniam. Jak by było w stanie przenieść taką bezawaryjnosć do Alfki... było by cudownie

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Jak już przy amortyzatorach temat, to jeśli te rozważane egzemplarze nie miały tylnych wymienianych nigdy, to trzeba to przewidzieć , a może i wymienić profilaktycznie, ze wzgl na przeżarte chyba w każdej 147/156/GT (lub z b dużym prawdopodobieństwem) talerzyki tych tylnych amorów trzymające sprężyny i wtedy sprężyna opiera się o oponę. Ja to miałem w obu 156, w konserwowanej 2 lata później. Ale też. Natomiast przednie amory chyba są dożywotnie w 156tkach, no chyba że wada fabryczna czy jakiś pech drogowy. Ale w jakiśtam sposób z racji chyba budowy zawieszenia to wymieniane są dla kaprysu raczej.

A z awarii możliwych - mniejsze - tylna wycieraczka się zacina - niedrogie. Sterownik ABS (wg mechanika Włocha "normalna sprawa" ? choć tu na forum chyba nieczesta jednak) , elementy zawieszenia , hamulce - w zależności od stylu jazdy, ale linki ręcznego to raczej norma żeby raz na 1-2-3 lata wymienić.

I sprawy kosmetyczne - typu przyciski na kierownicy, żaróweczki podświetlenia zegarów, matowiejące klosze reflektorów, pozycyjne o mało fajnym dostępie, jak ksenon to takie łączniki do wahaczy bo inaczej nisko świeci, żarówki bo pewnie fioletowe będą, siłowniki klapy bagażnika... - czyli generalnie zbiór mniejszych raczej spraw, zależny od tego co dotąd z autem się działo, a nie tyle z tym, że to jest Alfa Romeo.

No i co tam dla diesla specyficzne, ale tu to się nie znam.

A opony jak przyzwoite to czemu nie , plus jakiś to jest.

Aha, z tym pochodzeniem z Włoch, to plusem powinien być stan podłogi. Wg tego mechanika, który z okolic Rzymu do PL się na jakiś czas przeprowadził, tutaj u nas dopiero zobaczył rdzę/dziury na podłogach 156/147/GT. Więc to w tym sensie powinna być zaleta faktycznie.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 20-11-2016 o 20:21

Auto

Domyślnie

[MENTION=3383]Andrzejsr[/MENTION]: moje spojrzenie już patrzy bardziej na Crosswagona niżeli SW. Już nawet sobie pożyczyłem czujnik grubości lakieru. Jutro 16 będę na wizycie u sprzedającego zobaczymy czy nie leci w kulki

- - - Updated - - -

A ja daleni nie mogę wrzucać linków...

prosze, mozecie ocenić w sumie tak od strony monitora, jak wygląda wg. was alfa którą jestem zainteresowany. Wystarczy w olxa wpisać Alfa Romeo Crosswago -> śląsk, miedzyrzecze górne (obok bielska) Nie wiem czy coś ze zdjęcia da się wywnioskować, chociaż przy tej wersji TI pomogliście

Mieszka w
    Podlasie
    Auto

Domyślnie

https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...tml#9437bd4ffd

Z fotek to wygląda dobrze- na umytą i odkurzoną i nic więcej się nie wywróży. Naklejki na pasie przednim tu gdzie trzeba, jest dodatkowe wygłuszenie komory (tego zazdroszczę posiadaczom crosswagona) i najważniejsze dla mnie lany LM i tak ogólnie wydaje mi się że może być zadbana. Coopery to taka średnia póła opon, ale jest dobrze chyba, tylko te 195 tysięcy budzi lekkie podejrzenia

Auto

Domyślnie

Ciesze się że tak o nim napisałeś

Nawet nie wiedziałem że to wygłuszenie jest tylko w CW.

ale lany LM?? Co to jest? Ja nie potrafiłem odczytać firmy tych opon, no i nawet ze zdjęć się coś da wyczytać no A przebieg, ja na niego nie patrze. Diesle zagranica przyjeżdżają i mają 120tys? To jest podejrzane. Raczej takim crosem też się jeździ w dalekie trasy. Sprzedający mówi, że z córką na narty tym jeździł, dodaje nawet pojemnik/trumne thula w cenie, a ja na desce śmigam to mi sie przyda Zobaczymy jutro

Mieszka w
    Podlasie
    Auto

Domyślnie

Olej Liqui Moly 5W40 Synthoil High Tech- trójkątna naklejka przy korku
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	da8e99d3ea8b572d407cb83e23c84cc6.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	113.3 KB
ID:	215890
    I jak to ten to naprawdę niezłe smarowidło- latałem na nim przed Penritem

Wygląda obiecująco

Auto

Domyślnie

A no. Koleś mi mówił przez telefon że taki leje. Więc widze żę naprawde o niego dbał. Ale, można dbać, a amory czy inne cześci eksploatacyjne ( w sumie jak by nie było wszystko można pod ten termin podpiąć, w koncu wszystko sie kiedyż zużyje ) w koncu sie wyczerpią no.

Mieszka w
    Podlasie
    Auto

Domyślnie

To zależy jak ktoś jeździ w S3 amorki z tyłu wytrzymały 202 tysiące fabryczne, czyli przy spokojnej jeździe wytrzymały by z 300
    W Alfie wymieniałem co prawda wszystko, ale nie z powodu tego że nie działa tylko z powodu takiego że mi nie pasowało tłumienie i tak miałem z 5 setupów zawiasu, aż w końcu znalazłem ten dobry dla moich wymagań. Poza tym można amor rozwalić zaraz po wymianie, wszystko zależy od ślepego losu, różne rzeczy dzieją się na drodze

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Eksploatacyjnych tak zwanych wydatków cos tam będzie pewnie.
    Ale to auto nowe kosztowało dobrze ponad 100 tys, chyba bliżej 140? Jakos tak. Wiec tu 10 x taniej.
    Ale ze brembo w crosswagonie byly nie wiedziałem.
    Krajowa to ta podłogę obejrzeć trzeba i zaraz konserwację z czyszczeniem tej rdzy co jest.
    Oglądaj i bierz jak ok, ja przed laty Vke w ganinexie w Katowicach dałem do przetrzepania, polecam, listę zrobili co sie konczy, zgodziło sie wszystko później, umów sie, wydaj kilka stówek ale pewności więcej będziesz miec.
    A to jest pierwszy właściciel?
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 20-11-2016 o 23:39