Witam Szanownych Alfistów
Chciałbym zakupić Alfa Romeo 159 sedan tylko mam problem ponieważ nie wiem za jaką kwotę kupić (by nie przepłacić) i jaki silnik wybrać : najlepiej jak najbardziej bezawaryjny - nie wymagający horrendalnej dopłaty.
Witam Szanownych Alfistów
Chciałbym zakupić Alfa Romeo 159 sedan tylko mam problem ponieważ nie wiem za jaką kwotę kupić (by nie przepłacić) i jaki silnik wybrać : najlepiej jak najbardziej bezawaryjny - nie wymagający horrendalnej dopłaty.
Cześć. Jeśli chodzi o diesle to zwróć uwagę na 1.9 JTDm. 8mio zaworowy ma 120KM a 16v to 150KM którym da się już w miarę jeździć. Silnik uznawany za najlepszy ropniak w Alfie. Ceny? Wszystko zależy od rocznika i wersji ale pamiętaj jedno. Okazje nie istnieją![]()
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...y_czytaj_.html
Opinię najbardziej bezawaryjnego ma 1.9 JTD 8V, ale 120KM raczej nie wystarczy jeśli oczekujesz względnej dynamiki. Nie napisałeś czego oczekujesz od auta i od tak, niczym wróżka mamy Ci podpowiedzieć jaki silnik wybrać?Ma ktoś na podorędziu szklaną kulę?
Odnośnie kwoty, warto założyć sobie jakiś budżet, odjąć co najmniej 3 tysiące na pakiet startowy i ewentualne awarie. Chyba, że masz jakieś konkretne wymagania, to może będziemy w stanie coś podpowiedzieć.
Fajnie że podaliście silniki.Chodzi Alfa 159 która będzie lekiem na całe zło haha
Tzn.Będzie palił w granicach 6-8 l/100 będzie w miare dynamiczny i bezawaryjny.
I tu mi się nasuwa pytanie bardzo ważne : Widzę oferty alfy romeo 159 do 15-20 tyś.Czy warto takie samochody kupować? I czy dużo się różnia od tych za 25-30 tyś.Czy to może marża sprzedawcy taka duża?
Z jakim przebiegiem kupić alfe ? (do jakiej granicy w km)
Tyle pytań tak mało odpowiedzi![]()
BTW Po co kupować szklaną kulę jak można iść do wróżki i ona powie z kart tarota o co mi chodziło xD haha![]()
Alfe kupuje się najdroższą,jak chcesz mam Sport wagon za 7500 euro w Niemczech do odbioru,moja prywatna https://www.youtube.com/watch?v=HWLqeBq_oFM&t=2s
Mogę Ci ''puścić'' moje Tbi za 55 tysięcy polskich złotych - też pali średnio około 8- benzyny , no chyba że lubisz gigantyczne korki i klimę w upalne dni to tylko 20l. Kumpel kupił ostatnio 159 16v od handlarza za 17 tysięcy złotych. 240 tyś na blacie , choć nawet jak by handlarz te 100tysięcy skręcił to głupio nie wyglądała i dużo jeszcze pośmiga. Turbo nienaganne, wtrysk do roboty, dwumasa jak nowa, skrzynia bez szumów więc może już po zabiegu. Rozrząd też całkiem niedawno. Kolektor niestety tylko wymieniony.Na wszystko faktury. Dpf Niemias wymienił 13 tyś temu, średnia z wypalań prawie 900km, przyjechała na kołach. Blacharsko bez zastrzeżeń jeżeli chodzi o wypadkowość tyle że dość poobijana. Mega biedaedition, w dość wyciuchanych szmatach, 2006 r, do zrobienia ten wtrysk, kolektor mimo wszystko , czujnik zgnieceniowy szyby, świece i zakup nowego aku.
8v po chipie nawet zasłaby ale silnik 500 powinien robić bez mrugnięcia.
16v do zabiegów z miejsca + program
2.4 tylko z pewnego źródła lub obadane przez wyjadacza
2.0 podobno całkiem SI , uwaga na duże przebiegi i program bo może tłoczek pęknąć.
2.2 jts ja nie znaju
1.8mpi zasilanie podobne jak w kuchenkach i emocje jak w fabii 1.2
1.9jts Ani to złe ani to dobre. nie wyróznia się chyba problemami
3.2 jts zapomnij
1.75 prawie nie osiągalne , ale ja bym nie zamienił go nawet za 2 porządne klekoty.
Ostatnio edytowane przez taczka464 ; 22-11-2016 o 18:40
Słuchaj jak chcesz pewne auto to najlepiej od kogoś z Alfaholików. Staramy się dopieszczać nasze autka i na pewno nie trafisz na minę tak jak w przypadku komisów. Nie wierz w 159ki za 15tys bo drugie tyle w nie włożysz. W swoim przypadku robię auto pod siebie i nie bawię się w tanie zamienniki. Jak jesteś z Pomorza to mogę pokazać Ci moją Bellę 1.9 jtdm 150KM 2006r z gwarancją, klimatronikiem itd. Za 32tys byłbym w stanie oddać komuś kto o nią tak samo zadba.
Szczerze, nie ma gwarancji, że kupisz auto za 30tys i będzie wszystko ok. Ja za swój 2008 rocznik dałem 27500, zakupiona w Częstochowie u handlarza Superalfa,okazuje się, że skrzynia do roboty.
Co do mocy 120KM nie ma tragedii, ja jestem zadowolony. Jak dla mnie dość fajnie jeździ.
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
Tylko nie oszukujmy się 120KM na auto 1600kg to trochę mało. Tak jak kolega piootr pisze, kupisz auto niby droższe myślisz że wszystko ok a tu po dokładnych oględzinach wyjdzie że jeszcze dobre kilka tysięcy do włożenia. Więc najważniejsze zaufane źródło.