Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: AR GT: Jaki rodzaj bieżnika do zimówek?

Użytkownik Świeżak Avatar Winio007
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo GT, 1.9 JTD 150 KM, 2007 r.

Domyślnie AR GT: Jaki rodzaj bieżnika zimówek?

Witajcie,

Muszę kupić opony zimowe do mojej Belli GT 1,9 JTD. Moje letnie opony to 17 calowe Uniroyale z asymetrycznym bieżnikiem. Jestem z nich bardzo zadowolony.
    Zimą będę jeździł na 16 calowych alusach.
    Jaki rodzaj bieżnika na zimę polecacie? Symetryczny kierunkowy, czy asymetryczny? Mam do wyboru:
    Nokian WR D4 205/55/R16 91H (symetryczny kierunkowy).
    Albo Nokian WR A4 o tych samych parametrach (asymetryczny).

Jeździć będę głównie w mieście, czasem dalsze wyprawy i możliwe boczne drogi.
    Ostatnio ciężko określić nasze zimy :-P jest więcej mokrej nawierzchni, niż konkretnie śniegu. Wg. opinii (których jest więcej niż o A4), i testów to kierunkowe D4 powinny lepiej się spisywać na mokrym, są też ponoć trochę cichsze...

Wyborem na pewno będzie Nokian, pytanie tylko jaki rodzaj bieżnika polecacie? :-)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

To właśnie A4 powinny być lepsze na mokrym bo mają wzdłużne rowy odpowiedzialne za odprowadzanie wody i te będą lepsze na obecne zimy.

jersey
    Gość

Domyślnie

Ja na 166 mam A4, tylko 17''. Jestem miło zaskoczony. Opony na suchym nie są głośniejsze wiele, o ile w ogóle, od Rainsportów 3. Na mokrym trzymają się bardzo dobrze, także na mocno zimnym (okolice 0) mokrym. Wielkich ulew nie było odkąd je kupiłem więc ciężko powiedzieć jak to będzie po kałużach czy błocie pośniegowym. Ale podobnież są projektowane właśnie na takie warunki i do szybkiej jazdy więc powinny być lepsze od D4 na takie zimy jakie mamy ostatnimi laty.

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4JTD 10v 150km 2003r

Domyślnie

Ja mam D4 i jestem bardzo zadowolony. Jeżdżę na nich od początku miesiąca ale nie miałem okazji przetestować w trudnych warunkach. Jedynie okolice 0*C. Przewidywalne i spokojne.

Na deszczu radza sobie bardzo dobrze, na suchym też

R16 205/5

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Legionowo
    Auto

Domyślnie

Na Rainsportach 3 jeżdżę w sezonie i jeśli chodzi o pewność w prowadzeniu jaki i odprowadzanie wody to są znakomite. Jak najbardziej opony asymetryczne spisują się świetnie przy wyższych prędkościach i na trasach, nie wyobrażam sobie innych w sezonie letnim :-)
    Po namyśle i porównaniach jednak zdecyduję się pewnie na kierunkowe WR D4. Fakt, faktem, że dalekich i szybkich tras w zimę raczej nie będę robić. Jeżdżąc po śniegu, czy błocie pośniegowym, dmuchając na zimne, D4 powinny lepiej się spisywać, patrząc po układzie lameli.
    Nie mniej jednak, jedne i drugie są świetne, kwestia tylko co kto lubi, jak i gdzie użytkuje.
    Wielkie dzięki za podpowiedzi! Szerokości i przyczepności życze :-D

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156; 2001 rok; 1.9 JTD; 110KM; Czarny

Domyślnie

Jeżeli chcesz coś z najwyższej półki to na pewno sprawdzą Ci się:
    wulkanista.pl/nokian-wr-d4/ (9/10) lub
    wulkanista.pl/continental-wintercontact-ts-860/ (10/10)

Cenowo nokian wychodzi korzystniej no ale jest trochę gorszy, ale ceny to już na Ceneo sobie sprawdzisz. Ja w mojej Belci jeżdżę na Barumach Polaris 3 i jestem mega zadowolony. Jeżdżę spokojnie więc też nie ma okazji żeby sprawdzić jak zachowają się w ekstremalnych warunkach, ale lepiej żebym nie musiał tego sprawdzać. Jeżeli nie chcesz za dużo wydawać to zobacz też Dębicę Frigo HP2 (tania i całkiem niezłe ma parametry)

wulkanista.pl/debica-frigo-hp2/ (8/10)

Co do wersji bieżnika to na to zbytnio nie patrz. Najpopularniejsze bieżniki zimowe to kierunkowe jodełki. Każdy typ opon (symetryczne, asymetryczne czy kierunkowe) ma swoje wady i zalety. Kiedyś to nawet szczegółowo analizowałem i trochę zgłupiałem i uznałem że wszystko jedno jaki się wybierze byle nie E lub F na etykiecie unijnej w części poświęconej zachowaniu opony na mokrej nawierzchni.
    Ostatnio edytowane przez awojtas ; 26-11-2016 o 23:21

Mieszka w
    Legionowo
    Auto

Domyślnie

Heh, a no właśnie, też już postanowiłem, że nie będę się bardziej zagłębiał w ten bieżnik... W pewnym momencie zacząłem się gubić, co jednak wybrać :-P Continental ma świetne te zimówki, ale pójdę na kompromis i wezmę Nokiana niedługo.
    Pogoda nagli, a przydałoby się jeszcze filtr paliwa zapewne zmienić... Ehh, swoją Bellę kupiłem w czerwcu i niestety jej historia jest trochę hmm nieznana, prócz tego, że jeździła wcześniej w Francji xD. Ale odpukać... prócz niedawno urwanej klamki :-P jak na razie mróz jej nie doskwiera.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał awojtas Zobacz post
    Ja w mojej Belci jeżdżę na Barumach Polaris 3 i jestem mega zadowolony.
    Też mam, ale więcej ich nie kupie. Prowadzenie, hamowanie bardzo na +; są bardzo trwałe (przez sezon praktycznie nic bieznika nie ubyło), ale niestety komfort i głośność, szczególnie na słabej drodze pozostawia baaardzo wiele do życzenia. Next time dopłacę do czegoś lepszego
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

jersey
    Gość

Domyślnie

Autor ma już oponki, ale może "dla przyszłych pokoleń": w niedzielę wracałem z CG do GD i trafiłem na A1 na zajebistą śnieżycę. A że było ciut powyżej zera to błyskawicznie się robiło śniegowa breja. Oponki dały radę przy awaryjnym hamowaniu od 70 (szybciej się nie dało bo nic nie było widać) do 10-20 z wyprzedzaniem łosia (czyt - idioty). Jakiś tuman uznał, że on nic nie widzi to sobie stanie na środku pasa, a Ci za nim na 100% zobaczą nieoświetlony samochód i zdążą się zatrzymać. Alfa bez problemu dała sobie radę, nawet nią nie zarzuciło.

Wczoraj odstawiałem Paskudę do mechanika - garaż na zadupiu, podjazd pod górkę po klepisku ze śniegiem i takim śniegowym "lodzie". Też dało radę. Co prawda było czuć, że tam gdzie nie było białego śniegu opony zaczynają odpuszczać, ale na takim lodowisku chyba każda bez kolców by się poddała.

Także jeżeli ktoś by się zastanawiał, to Nokiany WR A4 dają radę

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Winio007 Zobacz post
    Heh, a no właśnie, też już postanowiłem, że nie będę się bardziej zagłębiał w ten bieżnik... W pewnym momencie zacząłem się gubić, co jednak wybrać :-P
    Ale w czym tu się gubić, zasada jest prosta, wzdłużne rowy na oponie są odpowiedzialne za odprowadzanie wody, "jodełka" jest odpowiedzialna za przyczepność na śniegu, ot cała filozofia (oczywiście w dużym uproszczeniu, to główna zasada).
    Wystarczy spojrzeć na jakiekolwiek opony letnie UHP z dobrym trzymaniem na mokrym - praktycznie połowa opony to rowy odprowadzające wodę.
    Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 29-11-2016 o 19:04