Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Temat: Dziwne odgłosy z hamulców

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Zdemontowałem zacisk, klocki i wyciągnąłem prowadnice. Wyczyściłem współpracujące z klockami powierzchnie zacisku, zmontowałem i widzę, że jest lepiej Niestety w niedługim czasie będę rozbierał wszystko jeszcze raz, bo same prowadnice nie są już w najlepszym stanie.

Czy ktoś z Was kupował już prowadnice do zacisku hamulcowego? Idzie to gdzieś w ogóle dostać bez kupowania całego zestawu naprawczego lub kompletnego zacisku? Może z jakiegoś fiata dałoby radę to dobrać?

P.S. Pisząc prowadnice mam na myśli sworznie w które wkręca się śruby mocujące zacisku hamulcowego.
    Ostatnio edytowane przez as ; 09-06-2009 o 15:00
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Znawca Avatar laska
    Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto
    Była 155 1.8 TS 8V, Jest 166 2.4 20V 175 cv

Domyślnie

W intercars zestaw naprawczy kosztuje 20 zl. A pasuje od cholery fiatow i od jakiegos forda.
    Ti Amo ALFA!!!

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał laska Zobacz post
    W intercars zestaw naprawczy kosztuje 20 zl. A pasuje od cholery fiatow i od jakiegos forda.
    W nawiązaniu do zestawu naprawczego z prowadnicami hamulcowymi powiem tyle, że wcale nie tak łatwo to dostać. Wymontowałem jedną z prowadnic pojechałem do sklepu, zamówili dwa komplety QB1302X wg katalogu na stronie:

http://sklep.intercars.com.pl/

i okazało się że te nowe są dłuższe od tych które miałem o ok. 8-10 mm. Reszta wymiarów po zgrubszych oględzinach z suwmiarką w ręku się zgadza. Zastanawiam się, czy ich nie skrócić.
    Ostatnio edytowane przez as ; 13-06-2009 o 13:08

Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał as Zobacz post
    Zastanawiam się, czy ich nie skrócić
    Moze zle Ci zamowili?
    Ti Amo ALFA!!!

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Może w katalogu jest coś namieszane, bo powinny pasować tym bardziej, że podawałem markę, model, rok produkcji, pojemność silnika, to że układ hamulcowy jest bez ABS-u itd. Z tego co patrzyłem w katalogu na stronie na którą powoływałem się w poprzednim poście jest jeszcze bardzo podobny zestaw QB1301X i wydaje mi się, że prowadnice są nieco krótsze, ale przeznaczony jest do układów z ABS-em

Pomierzę chyba dokłądnie te swoje oraz te nowe ze sklepu, jeśli beda sie różnić rzeczywiście tylko długością do je trochę skrócę
    Ostatnio edytowane przez as ; 13-06-2009 o 14:43

Pepesz
    Gość

Domyślnie

Podepnę się pod temat. Ostatkiem mi piszczy tylne prawe koło. Dzieje się to po przejechaniu kilku - kilkunastu km. Wczoraj było ciepło i w miarę sucho to taki był pisk, że aż się wstydziłem przed kimś jechać ;P Działo się to zarówno przy niskich a ostatnio przy wyższych prędkościach. Dziś jest mokro i podczas jazdy cisza, a jechałem prędkościami do 90 km/h. Samochód jest z ABSem (tarcze z tyłu) i jego data narodzin to 2000. Trochę szkoda na wyrost kupować łożysko z piastą za 130 - 140 zł. Muszę przyznać że ostatnio parę razy zapomniałem zwolnić ręcznego przy ruszaniu i podejrzewam że mogło się zrobić kuku hamulcom. Możliwe, że to tylko klocki tam gdzieś trą ?

Mieszka w
    Nowy Sącz-Napoli
    Auto

Domyślnie

Pomierzę chyba dokłądnie te swoje oraz te nowe ze sklepu, jeśli beda sie różnić rzeczywiście tylko długością do je trochę skrócę
    tylko za krotkich nie zrob

Możliwe, że to tylko klocki tam gdzieś trą ?

Mozliwe. sciag kolo i opatrz co sie tam dzieje.
    Ti Amo ALFA!!!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Pepesz Zobacz post
    Podepnę się pod temat. Ostatkiem mi piszczy tylne prawe koło. Dzieje się to po przejechaniu kilku - kilkunastu km. Wczoraj było ciepło i w miarę sucho to taki był pisk, że aż się wstydziłem przed kimś jechać ;P Działo się to zarówno przy niskich a ostatnio przy wyższych prędkościach. Dziś jest mokro i podczas jazdy cisza, a jechałem prędkościami do 90 km/h. Samochód jest z ABSem (tarcze z tyłu) i jego data narodzin to 2000. Trochę szkoda na wyrost kupować łożysko z piastą za 130 - 140 zł. Muszę przyznać że ostatnio parę razy zapomniałem zwolnić ręcznego przy ruszaniu i podejrzewam że mogło się zrobić kuku hamulcom. Możliwe, że to tylko klocki tam gdzieś trą ?
    Miałem dokładnie takie same objawy w tylnym hamulcu po kupnie auta. Zaczynało piszczec po kilku minutach jazdy, kiedy wilgoc odparowała. Przestawało piskac przy lekkim naciśnięciu hamulca.
    U mnie te odgłosy były spowodowane zblokowanymi klockami w zardzewiałych prowadnicach, oraz krzywo założonym od strony tłoczka klockiem, który nierównomiernie dociskał tarcze i cały czas tarł w czasie jazdy.
    W wyniku tego do wymiany miałem klocki, tarcze były jeszcze dobre więc wystarczyło przetoczyc, do wymiany przy okazji poszła szumiąca piasta, która się grzała i wysechł smar w łożysku i dwie zapieczone i w efekcie ukręcone szpilki mocujące tarczę.
    Po tej naprawie i dokładnym wyczyszczeniu zacisków wszystko działa jak należy.
    Podnieś samochód, sprawdź jak obraca się koło, powinno lekko bez oporów, może u Ciebie wystarczy wyczyścic zacisk i będzie ok.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał piter Zobacz post
    U mnie te odgłosy były spowodowane zblokowanymi klockami w zardzewiałych prowadnicach, oraz krzywo założonym od strony tłoczka klockiem, który nierównomiernie dociskał tarcze i cały czas tarł w czasie jazdy.
    Nie wiem, jak w TS-ie, ale u mnie musiałbym się na prawdę postarać, żeby założyć krzywo klocek. Czułeś, że tarcza się nagrzewa? Jak wyglądała tarcza - była jakoś odbarwiona?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Nie wiem, jak w TS-ie, ale u mnie musiałbym się na prawdę postarać, żeby założyć krzywo klocek. Czułeś, że tarcza się nagrzewa? Jak wyglądała tarcza - była jakoś odbarwiona?
    Tarcza była minimalnie bardziej zużyta na całym obwodzie pośrodku na szer ok. 1,5cm, reszta powierzchni była zardzewiała, dlatego poszły do przetoczenia tarcze lewa i prawa.
    Właściwie klocek był dobrze założony, tylko tłoczek był żle ustawiony względem klocka.
    Na klocku jest taki bolec który przy prawidłowym montażu wchodzi we wgłębienie na tłoczku, wtedy tłoczek całą powierzchnią dociska klocek.
    U mnie tłoczek był obrócony i dociskał klocek tylko poprzez ten wystający bolec.
    Koło się obracało , ale był odczuwalny wyraźny opór.
    Tutaj na zdjęciu widac krzywo zdarty klocek: