Czy komputer wyświetla numer biegu na którym w danym momencie się poruszamy?
Czy komputer wyświetla numer biegu na którym w danym momencie się poruszamy?
Jeżeli przełączysz na tryb manualny to tak. W normalnym trybie pokazuje tylko PNRD
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Witajcie mam mały problem z Q-tronic silnik 2.4. Problem jest taki że czym zimniej teraz mrozy po -3 tym na 4 i 3 biegu słychać chyba łożyska coś się mieli w skrzyni, ale tylko jak jade bez obciazenia. Podczas przyspieszania i hamowania silnikiem nic nie słychać. 210tys przebiegu olej już czarny, na dniach wymienię olej na Ravenol zobaczymy czy będzie lepiej.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Nikt nic w temacie? Chyba jestem pierwszy komu skrzynia pada w środku. Oprócz dźwięków metalicznych (tylko jak jade bez obciazenia 50-60km/h 3,4 bieg) poza tym wszystko działa super, nic będę czekał aż się rozpadnie.
Witam! mam pytanie odnośnie amortyzacji/poduszek skrzyni. Od dłuższego czasu tuż po zatrzymaniu i tuż po ruszeniu dają się odczuć wibrację na pedale hamulca i jakby w okolicy grodzi czołowej po stronie kierowcy. otrzymałem sugestie, ze może to być skrzynia biegów. Osobiście nie wiem dlaczego miałaby być to skrzynia bo działa bez zauważalnych problemów ale mogę się mylić. Wibrację zmniejszają albo całkowicie zanikają się po rozgrzaniu silnika i w przypadku postoju na pochyleniu maska w dół wydaje się, że ich nie ma (z tąd może dotyczy to poduszek?). Czy ktoś ma może inne sugestie albo spotkał się z tym problemem? Czy może odzywa się serwo hamulców bo jest przykręcone w tej okolicy? Pzdr.
Po wymianie statycznej u mnie się poprawiło, skrzynia działa szybciej i płynniej. Oleju bylo też troche za mało więc może dlatego.
Mklimko też mam czasem takie wibracje dziwne na pedale hamulca.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
I jakiś pomysł na to? U mnie trwa to już bezmała 2 lata i nic w pracy skrzyni się w tym czasie nie zmieniło. Jest to mego upierdliwe i po ludzku nieprzyjemne jak prawie na każdym postoju coś drga i mam wrażenie, ze przenosi się na karoserię. Zanim pojadę do speców od skrzyni chciałbym się zorientować czy przyczyną nie jest coś innego np.hamulce, przewody, jakaś luźna/zużyta poduszka itp.
Dalej jeździ ale dźwięki coraz glosniejsze, łopatki działają tylko jak lewarek ustawiasz w bok i pojawi ci się na wyświetlaczu jaki masz bieg.
Panowie, na co zwracać uwagę podczas zakupu 159 z q-troniciem ? Wersja 1.9 16v w automacie nie "zamula"? Jak się mają koszty ewentualnych napraw względem manualnej przekładni ? Awaryjność w tej skrzyni jest raczej znikoma ?