Ale jest Torsen, Haldex czy coś innego?
Ale jest Torsen, Haldex czy coś innego?
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
moja wiedza o napeędach 4x4 jest mizerna, a opis rozwiązania zastosowanego w Giuli też nie wiele wyjaśnia.
Ktoś znajomy kiedyś w jakimś aucie skarżył się że u niego napęd 4x4 nie działa na wstecznym i trzeba pamiętać żeby nie doparkować do czegoś na zjeździe. ciekawi mnie to jak to jest w Giulii.
Jak też sprawa wygląda przy zjeździe stromą drogą, czy zjeżdżając np na 1 czy 2 powoli i hamując silnikiem wszystkie 4 koła będa hamować, czy przednie będą się dołączać tylko gdy tylne zaczną ślizgać, czy może w ogóle, napęd Q4 w Giuli działa tylko przy przyspieszaniu, a przy hamowaniu silnikiem działa tylko tył? Da się go jakoś elektroniką (ustawieniem, może tryb All Weather) wymusić żeby działał cały czas gdy jest taka potrzeba?
Ktoś wie?
Odnośnie próby jazdy testowej w zimie którą tu mi polecano. Wczoraj byłem w Żorach bo chciałem oglądnąć Veloce (ale się sprzedała), a przy okazji przejechać się benzyną 200KM. Nie ma szans - mają letnie opony, mimo że nie było mrozu i nawierzchnia tylko trochę mokra, to powiedzieli że dopiero jak zmienią opony albo będzie cieplej. Tym bardziej nie ma co liczyć że dadzą auto na próbę podjazdu pod dom jak walnie 20cm śniegu.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ktoś tu się napracował klasyfikując rodzaje napędów
http://www.wojdas.24x7.pl/naped.html
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Co za "Haha". Miały dotrzeć jak widać dopiero na wiosnę, a są już! Tyle, że do oglądania
Chociaż nie, lepiej by było, żeby nakryli je pokrowcami - i dopóki nie założą (a pewnie nie założą i poczekają na wiosnę) zimówek - i wmawiali, że wszystkie są w trakcie jazd próbnych i trzeba czekać, takie zainteresowanie (a niedowiarkom pokazywać za przykład przypadek Zachara)Taki kreatywny marketing na poczekaniu.
- - - Updated - - -
Nigdzie. Inna rzecz, że Giulia Q4 to chyba jednak najlepsza odpowiedź na sedno samego pytania (Szwajcarzy muszą coś wiedzieć skoro tak cenią 4x4).
Alfa Romeo Nel Cuore
Proszę bardzo:
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS