To słabo przejrzałeś. Nagar zbierał i zbiera się w każdym silniku, który posiada bezpośredni wtrysk paliwa - wynika to z jego budowy i jest to nieuniknione. Czy to TSI, czy JTS. Tyle, że JTS z początku produkcji miały z tym problem "aż nadto", po roku produkcji silnik przeszedł jakąś drobna modyfikację i problem się zmniejszył; ale nie całkowicie. Generalnie ja wyznaje zasadę, że tak co 100 000km, lub co wymiane rozrządu wystarczy tam zajrzeć i to przetrzeć... Dostęp jest bajecznie prosty jak na taką operacje.
JTS od 159 już jest produkcji GM, całkiem przebudowano silnik, dodano łańcuch rozrządu, z pozoru rzecz idealna, w praktyce milion przypadków rozciągnięć, że coś się poślizgnęło itd. Spalanie tragiczne, lpg teoretycznie może być, praktycznie nieopłacalne. Sam w sobie ten JTS nie radzi sobie z tą budą, gdzie nie dość, że 1.9JTS ma o wiele mniejszy moment od fiatowskiego; 190nm/4500obr (fiatowski 206nm/3200obr), to dodatkowo buda w 159 jest cięższa o prawie 200kg... To tak, jakby wsadzić tam normalnego TS'a i dziwić się, że nie jedzie... Silniki benzynowe w 159 to główny powód dlaczego jej nie kupiłem, nie chce diesla a JTS jedzie jak taczka ! 1.9-2.2JTS, spalanie min. 10litra i jeszcze nie jedzie, toć to katastrofa, 1.8MPI tak samo, TBI nie potrafiłem znaleźć w dobrym stanie...
A z fiatowskiego JTS, który był w 156 jestem bardzo zadowolony![]()