Koledzy czy takie dziwne zachowanie wskazówki turbo może być spowodowane luźna obudową filtra powietrza (mam ułamany jeden zaczep i puszka nie jest na sztywno)
Koledzy czy takie dziwne zachowanie wskazówki turbo może być spowodowane luźna obudową filtra powietrza (mam ułamany jeden zaczep i puszka nie jest na sztywno)
BYŁ LEON by COMPSPORT
JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP
Ale jakie bo rożne przypadki tu mieli. Jedni mają tylko wychyloną wskazówkę drugim wskazówka podczas przyspieszania najpierw idzie w górę później opada i znów w górę.
Wymienię juz zamówiona
BYŁ LEON by COMPSPORT
Dokładnie idzie w górę i opada tak jak na filmiku nagrałem.Już mi ręce opadają nikt nie wie co może być przyczyną
https://www.youtube.com/watch?v=1M6u8IahaVQ
BYŁ LEON by COMPSPORT
Przyczyn może być kilka. Układ sterowania zmienna geometrią czyli do sprawdzenia, wężyki podciśnienia, samo podciśnienie, szczelność zbiorniczka podciśnienia, zawór sterownia n75. Ponadto czujniki MAP i MAF też do sprawdzenia. Jak to nie pomoże to wtedy turbo na stół i albo wystarczy samo czyszczenia zmiennej geometrii albo regeneracja/wymiana.
Turbo było wymieniane /regenerowane w sierpień 2016
BYŁ LEON by COMPSPORT
W takim razie do sprawdzenia układ sterowania zmienna geometria i MAF oraz MAP. Jak wszystko będzie ok to można ten efekt zminimalizować robiąc korektę softu.
I dziś wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania i dupa nadal mam te same objawy.Najdziwniejsze jest to że dzieje się tak na rozgrzanym silniku już mi ręce opadają co może być przyczyną a jak słucham mechaników w mojej okolicy trzeba wymienić wtryski turbo itp.
Przed regeneracją turbo też tak się działo więc już nie wiem co to może być a najgorsze że żaden mechanik u mnie też nie wiem
Wiem że poprzedni właściciel usuwał klapy i tak się zastanawiam czy jak byłaby nieszczelność w kolektorze też byłby takie zachowania
BYŁ LEON by COMPSPORT
wezyki do/z overboost sprawdziłeś? może overboost do podmiany na chwilę z jakimś życzliwym kolegą? nie wiem jak sprawdza się samo podciśnienie, pewnie ktoś doradzi albo googlnij. przepływomierz nie zaszkodzi wyczyścić dedykowanym sprayem, albo tez podmienić z jakimś kolegą (tylko to już nie jest 5 minut roboty)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.