Jeśli pompa stoi to rozrząd może się rozlecieć.
Jeśli pompa stoi to rozrząd może się rozlecieć.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Teraz pytanie czy pompa była wymieniana przy ostatniej wymianie rozrządu? Niektórzy lubią przyoszczędzić i wymieniają tylko rozrząd, a potem takie sytuacje mają miejsce.
Dostałem od poprzedniego właściciela (mój dobry znajomy, kupił je jako nowe w salonie w Warszawie) książkę serwisową od mechanika (serwisował tylko u jednego) i wychodzi, ze rozrząd razem z pompą wymieniany był 33 tys. km temu.
Więc albo jakaś trefna sztuka, albo mechanik ściemniał.
aktualizacja:
Dobra, samochód już u mechanika. Na szybko zrzuciliśmy tylko obudowę rozrządu i na pierwszy rzut oka jedna rolka była prawie zatarta, a lekko luźny pasek chciał się z niej zsunąć i tarł o osłonę (stąd dym i zapach spalenizny). Do wymiany idzie kompletny rozrząd, koło pasowe, przy okazji do wywalenia klapy wirowe (razem z czyszczeniem kolektora i egr), które planowałem robić na wiosnę, ale skoro nadarzyła się okazja to lepiej machnąć wszystko za jedną robocizną.![]()
Ostatnio edytowane przez Kruk ; 01-02-2017 o 17:01
To się nazywa jakość obecnie produkowanych części zamiennych, nawet zamienniki renomowanych marek mają takie wpadki.
Ciężko powiedzieć jakiej firmy był założony rozrząd - w książce napraw nie ma wpisanego producenta, zawieszki, czy naklejki pod maską również brak. Jak dostanę stare graty od mechanika to zobaczę kto się pod tym podpisał żeby mieć nauczkę na przyszłość.
Pozwolę sobie na post pod postem żeby podbić temat.
Samochód odebrany - wymieniony kompletny rozrząd Contitech, koło pasowe, wywalone klapy, wyczyszczony dolot, EGR, wymieniona uszczelka kolektora i wymiana całego płynu w chłodnicy. Efekt? Alfa znów chodzi jak złoto, silnik pracuje idealnie równo - banan ponownie zagościł na mojej twarzy.
A co do Waszych prognoz - z internetowej diagnostyki samochodowej wystawiam Wam piątkę z plusem. Pompę w rękach dało się obrócić o pół obrotu, a później się zacierała.
Dzięki Panowie!