okurcze to ciekawe z ta pompom oleju, bo ja slyszalem ze nasze pompy w boxerkach jednak nie rozporwadzaja tak dobrze tego oleju, czyli rozumiem ze po zamontowaniu pompy z Toyoty ma byc lepsze cisniene ???
okurcze to ciekawe z ta pompom oleju, bo ja slyszalem ze nasze pompy w boxerkach jednak nie rozporwadzaja tak dobrze tego oleju, czyli rozumiem ze po zamontowaniu pompy z Toyoty ma byc lepsze cisniene ???
Było AR 145 Boxer 1,6---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +
Według moich źródeł to ma dokładnie 129 KM.
z dwoch z alfy i toyoty sklada sie jedna a dokladnie chodzi o jej srodek i przelozenia jest troche roboty bez zmian sie nie obejdzie nowy wal chce by dluzej pociagnola moc wykazalo mi na chamowni taka to wyjscie jest jedno albo on ma system do bani albo mam taki przyrost silnik robilem sam z ojcem nie wedlug ksiazek tylko wedlug ojca bo ma o tym pojecie 20lat prowadzil warsztat a olej w silniku jest taki jak leje sie w nowych manach volvo o podwyzszonej lepkosci 100tys km robia na nim tiry 80zl za litr sprawdzony olej w drugim aucie tylko na nim chodzi i pierwszy silnik wytrzymal ponad 600tys km a na drugim bez remontu ma juz przejechane 1333000km i dalej autko jezdzi tylko blacha sie skonczyla
![]()
Ostatnio edytowane przez sebastian1984me ; 23-06-2009 o 15:54
i sam skladales ta pompe ??? ciezko to zrobic ???
Było AR 145 Boxer 1,6---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +
bylem z nia u tokaza bo musial mi przerobic wneki w srodkku pompy i walki zeby srodek pasowal z toyoty najlepiej jak rozbierzesz pompe to popatrzec bo moze tez z czegos innego bedzie pasowac srodek bo pompy roznia sie zazwyczaj tylko z zewnatrz i wykonaniem dokladnoscia spasowania tu w pompie alfie chodzi o zwiekszenie cisnienia oleju ma to duze plusy ale tez wady jak sie silnik zagrzeje i go zgasisz to ciezko ma startnac rozrusznik bo daje obciazenie pompa albo mam slaby akumlator bo mam 35Ah. To nie jest jedna mozliwosc jest zamontowanie dodatkowej elektrycznej lub w miejsce klimy mechanicznej to nie od dzis wiadomo![]()
Ostatnio edytowane przez sebastian1984me ; 23-06-2009 o 16:13
proponuje opisać te operacje w dziale "zrób to sam" notabene gratuluję pomysłowości , choć z tą mocą myślę że coś na tej hamowni poszło nie tak.Oczywiście zdarzają się cukiereczki rasowane gdzieś że nawet o tym nie wiesz , więc warto jakbyś wrzucił filmik licznika pt. "jak to przyśpiesza"![]()
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
kolego to ladna wariatke sobie zrobiles moje gratulacje i oby ci jak najdluzej sluzyla![]()
może kiedyś wrzucę ale pierwsze 10tys km nie bedę jej katował chce by panewki z walem się ułożył dobrze a nie przytrzeć ichauto mi ma dłużej posłużyć rocznie 40-60tys.km się robi,a co do pompy nie jest to takie proste mi się trafiło po prostu podobny środek ale wszystko wykonał tokarz za mnie i ciśnienie oleju mam 3krotnie większe najprostszym rozwiązaniem jest dodanie 2 pompy elektrycznej najmniej kombinowania
Ostatnio edytowane przez sebastian1984me ; 23-06-2009 o 21:14
trzykrotnie wyższe Ciśnienie...? Jak na to reagują uszczelniacze? 60 tys. rocznie bokserkiem...będziesz musiał o niego dbać.
Alfa Romeo 155 1.8 8v 1993r.
Alfa Romeo 166 3.0 V6 2000r.
Alfa Romeo 145 1.9 JTD 1999r.
uszczelki mam dorabiane na zamówienie jest problem z odpalaniem jak już się nagrzeje silnik rozrusznik nie daje rady albo akumlator mam 35Ah ale to tylko jak silnik zgaszę i wał zatrzyma się w martwym punkcie i tez znam dobra rade na wydłużenie żywotności rolek wystarczy co 20tys.km wymieniać w nich smar i spokojnie wytrzymają 500tys.km
Ostatnio edytowane przez sebastian1984me ; 23-06-2009 o 22:03