Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156/Crosswagon] - przewód elastyczny hamulcowy - gdzie??

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar TSparrow
    Auto
    Alfa Romeo 156/Crosswagon 1.9 JTD 150KM

Domyślnie [156/Crosswagon] - przewód elastyczny hamulcowy - gdzie??

Cześć,

przy okazji wymiany przednich hamulców, dowiedziałem sie że przewód elastyczny jest już sparciały po zewnętrznej stronie i że trzeba go wymienić niedługo, niedługo... bo mechanik nie potrafił tego znaleźć w hurtowni (co mnie już powoli przestaje dziwić ). Numer katalogowy tego przewodu to: 51760632. Znalazłem u jednego użytkownika, nowy oryginalny za 145zł (!!) ja się pytam za co... 3 razy drożej niż normalnie. Użytkownicy Crosa, a może i inni, może znacie jakies źródło żeby to wyczaić troche taniej? Bo ta cena to ło panie... troche przesada.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Zmierz długość i zrób sobie na zamówienie teflonowe w oplocie. Starczy na długo. A jak Cię nie stać na oryginalne części to co ja poradzę
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto

Domyślnie

To już nie chodzi czy stać czy nie, tylko pytam, czy są gdzieś tańsze po prostu, troche to nie było na miejscu... A gdzie takie coś można zamówić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał TSparrow Zobacz post
    To już nie chodzi czy stać czy nie, tylko pytam, czy są gdzieś tańsze po prostu, troche to nie było na miejscu... A gdzie takie coś można zamówić?
    Do crossa jest wszystko droższe bo jest tego mało i nie typowe (tylko ten model). Polecam się wypłacić i kupić te w oplocie na zamówienie, spokój na zawsze

Ja osobiście mam firmy Hel zestaw u siebie. Koszt 380 zł (4 szt.).

Ale ty masz Brembo i tam jest dłuższy z przodu. Pisz do jakiejś firmy o wycenę.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Crosswagon 2005 150KM+

Domyślnie

u mnie mechanik dobrał inne przewody od innego modelu i pasowały
    Nie wiem dokładnie od jakiego ale były dużo tańsze.
    Mój mechanik to Maruniak -http://www.maruniak.pl/
    Spróbuj może do niego przedzwonić, wyjaśnij sytuacje może coś podpowie

Auto

Domyślnie

jaboleq - ja wiedziałem jakie auto kupuje i wiedziałem że jest kilka rzeczy które różną Crosa od 156 i są droższe i wiedziałem w 100% na co się pisze Pech chciał, że i amory przód, i opony zima (to wiedziałem od kupna) i teraz hamulce przód poszły pod młotek, wiec wszystko co mnie chyba mogło droższego spotkać, chociaż własnie pocieszam się że to już będzie do konca życia auta, a przynajmniej mam taką nadzieje że będę miał spokój No ale przewód to przewód, własnie jak laciatykol napisał, może będzie zamiennik jakiś. O ile wahacze rozumiem że trzeba kupować z droższej półki, amory bo innych sie nie da włożyć, ale przewód może znajdzie się podobny tańszy

laciatykol - dzięki za kontakt! Zaraz bede do mechaniora dzwonił, może zrobi dobry uczynek i mi pomoże A jak można zapytać, długo już Tobie służą te zamienniki? Żadnych problemów?

Mam już odpowiedź, twój majster przerobił normalny wężyk ze 156, przerobił mocowanie do karoserii i z męskiej zrobił damską wtyczkę, wiec troche zabawy i tak z tym jest, wiec cóż, zostaje kupić nowe i wymienić tak jak powinno być
    Ostatnio edytowane przez TSparrow ; 02-02-2017 o 17:54

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Crosswagon 2005 150KM+

Domyślnie

Służy już kilka miesięcy ;-) o proszę to się nazywa majster.

Mocno się śmiał z telefonu?

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Ja tez kombinowałem z przewodami.. w końcu odpowiednio długie okazały się z VW bodajże T4. Oczywiście potrzebna przeróbka ponieważ ten sam problem, jak pisałeś wyżej, czyli na odwrót męska z żeńską. Tylko, że ja przeróbkę zrobiłem na krótkim przewodzie od zacisku, a nie od karoserii. Niestety jednak przewód wytrzymał tylko nieco ponad rok. Może jakiś tani szajs to był (nawet nie pamiętam juz ile kosztował), a może zbyt duże przegięcia przewodu, bo jednak jest tam wszystko dosyć mocno zbite i przewody są dosyć mocno "połamane". Zdecydowałem w końcu zainwestować w oryginały, podobnie jak z linkami ręcznego i jest to całkiem inna rzeczywistość.. wszystko bez problemów i tak jak być powinno.

Jak już pisałem gdzieś indziej... ten samochód nauczył mnie, że nie warto jechać po kosztach, ale lepiej kupić porządne i mieć jednak na chwile

Druga sprawa, że pracuję w branży automotive i wiem jak wygląda produkcja części oryginalnych OEM i zamiennych tzw AM. Niby wychodzi z jednego zakładu, a jakość to niebo a ziemia

Auto

Domyślnie

Złoty, coś w tym jest. Dziś wymieniałem przód hamulce, trw tarcze i klocki, a mechanik mi mówi że klocki jeszcze były oryginalne Nie wiem czy z montażu jeszcze w co mi się wierzyć troche nie chce.

Apropo przewodu, mam tylko po lewej stronie sparciały i tak zachodzę w głowie... czy wymienić tylko tą, czy 2 naraz. No ale... jak nie trzeba to niby i po co.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Ja osobiście mam firmy Hel zestaw u siebie. Koszt 380 zł (4 szt.).
    mam to samo, raz a porządnie i wystarczy na wiele lat...