Strona 7 z 27 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 264

Temat: Alfa Romeo 166

Luckyy
    Gość

Domyślnie przesiadka z KAPPY na 166

Witam, od kilku lat jezdze Kappa 2,4JTD (136KM) ale auto juz sie troche zestarzalo a ze ciezko dorwac nowsza kappe zwlaszcza ze od 2001 juz ich (niestety) nie produkuja zastanawiam sie nad 166 z 2,4JTD 175KM (ewentualnie 156 SW >2004r 2,4 JTD 175KM).
    - czy ktos moze napisac jak wygladaja koszty utrzymania 166 w odniesieniu do kappy? (z kappy jestem bardzo zadowolony)
    - czy w 166 da sie rokladac tylnie oparcie? czy tak jak w kappie jest tylko otwor za podlokietnikiem?
    - jakie sa typowe usterki i czy sa bardzo kosztowne? z kappy znam: padajace zamki w drzwiach, wentylator nawieru, sprzeglo przy ok 200kkm + pompa sprzegla i wysprzeglik.
    - w opisie jednej 156 znalazlem cos takiego
    - czujnik zaparowania szyby przedniej
    - czujnik zapachów
    co to za bajery?

sympatyk
    Gość

Domyślnie

Wygoda i zawieszenie zdecydowanie na plus kappy,alfa to 6 biegów ,ICS z większymi bajerami,młodsza konstrukcja .Większość elektryki ,elektroniki mają wspólne tylko w alfie jest to bardziej upierdliwe.

Użytkownik Rowerzysta Avatar prezesjm
    Mieszka w
    DANKOWICE

Domyślnie

Zamki w 166 są takie same jak w Kappie, wiatrak wentylatora jest dokładnie taki jak w kappie więc usterki mogą być podobne. Zawias w 166 masz dużo bardziej skomplikowany niż w Kappie więc i naprawy mogą być droższe.

A tak na marginesie to witam Łukasza Coś Cie ostatnio mało widać.
    LANCIA KAPPA V6, Fiat CROMA 2.0, Fiat CROMA V6, RITMO 1,5 ie - 32V i 550 kM w sumie
    www.lanciapolska.org/forum - forum Lancii

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

podejrzewam że kolega nie przejżał działu gdzie już jest dyskusja o 166 i tam powinien znaleźć się ten temat. tak więc przenosze
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Luckyy
    Gość

Domyślnie

troche przejzal ale nie wszystko co bylo do prejzenia ...

A witam Prezesa - nie spodziewalem sie tu tak szybko spotkach starych znajomych
    Niestety z czasem ostatnio u mnie bardzo slabo wiec forum moco zaniedbalem. Jak wszystko sie uda to jeszcze w tym roku wyjde na prosta i to moze z 'nowym' autem - ale narazie

konradward
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 166 / 13-14tys zł

z rodzicami ustalone na samochod bedzie kasa w granicach maks 13000 a moze gora ok.14500 zł czy w tych pieniądzach znajde jakąś alfe 166 z silnikem JTD??

PIERWSZA - zadzownie dopiero dzisiaj bo wczorja dzownilem odebral ojciec i syn faktycznie za granica... (az dziwne ze to w ogloszeniu ze sprtzedaaz spowodu pracy za granica to nie pic hehe) ale syn wraca dzisiaj wieczorem wiec zadzownie wieczorem.... ale ze zdjec wyglada ladnie, bardzo zadbana,sprowadzona z niemiec z "niezłym wyposazeniem" (ma gps) przebieg 217000 na ogloszeniu 13000 zł...

DRUGA - jest 220000 przebiegu, zadbana, ksiazki serwisowe kluczyki i karty kodowe ma,nie kopci, wszysto sprawne miala wymienona pompe wspomagania, byl robiony przeglad w tym tygodniu i wszytsko ok. ma ja ponad rok, w peni sprawna na zimowkach bez alu ;/ po wymianach paskow rolek itp... jedyny problem to to ze jest lekko poobijana, ryska itp ... auto z wloch (i wszyscy wiedza o co chodzi heh) on ja kupil we wloszech i tak jezdzil.... chce za nia 14000 po targowaniu telefonicznym i mowi ze wiecej nie spusci bo pompe wymienil i przeglad zrobil....

TRZECIA - ma tylko jeden kluczyk, czy to bardzo zle?? nie ma kart kodowych?? do czego to potrzebne wogole?? i jakie sa koszty dorobienia kluczyka i takiej karty?? mowil ze ma znajomych w serwisie (w ktorym ją serwisuje) jakims co maja maszyne kodujaca czy cos i taka karte za 400 zł moze pomoc wyrobic... i prawy wachacz w niej podobno lekko zaczyna pukac... prawe tylne drzwi się nie otwierają tak zrozumialem(ale nie wiem czy wogole czy z zamka centralnego - w kappie mi sie z centralnego nie otwieraly jedne) na wszytskie wymiany ma rachunki itp. faktury. ma powymieniane paski, rolki, oleje swiec czyszczony EGR,nowe rury do turbiny, filtry wymienione ma na wszytsko rachunki i gwarancje.... przebieg 240000 ma ją od października.... wola za nia 13000 do negocjacji (zdjecia wad, rysek dokladne ma mi na maila podeslac)

ewentualnie mam w opcji Alfe romeo 164 2.0 TS .... ma gaz 5 generacji, ze zdjec bardzo zadbana, po wymianach: pompy sprzegla i silownika sprzegla i wszytskich plynow eksploatacyjnych,filtrow, olejow, kabli i swiec, klockow na tyle, klima nabita w sierpniu tamtego roku, jezdzona na oleju CASTROL MAGNATEC 10W40, generlnie wyglada na "smaczną" niestety bez alu i na zimowkach.... cena 7000 wyjściowo...

czy wszystkie te usterki są bardzo powazne?? dyskryminujące auto z góry?? czy może warto kupic ktoras z tych wyzej i sobie te rzeczy porobic??

wiem ze jestem upierdliwy hehe ale bez was moge sie wpakowac na mine - a tegop ybm nie chcial wiec sie pytam m. in. o takie usterki jak mi podali

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Pamiętaj, że Alfy, jak i każdego innego samochodu używanego, nie kupuje się za ostatnie pieniądze.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Nawiązując do tego co powiedział kol. Fiergloo, proponuję byś zapoznał się z kosztami eksploatacji Alfy, a zwłaszcza modelu 166, który jest modelem flagowym, a co za tym idzie koszty utrzymania Alfy na dobrym poziomie, czyli w 100% sprawnej są wysokie. Zapoznaj się chociażby z cennikiem podstawowych części typu elementy zawieszenia itp.
    Zazwyczaj kupując samochód trzeba mieć w zapasie troszkę gotówki na podstawowe wymiany (olej rozrząd i inne), nie wspominając o wadach o których niestety nie zawsze sprzedający poinformuje, a to już mogą być bardzo przykre i kosztowne niespodzianki...
    Nie miej mi za złe tego co napisałem, po prostu nie chciałbym byś, że tak powiem "naciął się" na Alfę.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Popieram przedmówców. Sam kupowałem 156 a w tym roku 145 dla mojej Pani. Przyznam się że 156 kupiłem pod wpływem impulsu, choć troche wczesnie poczytałem Alfaholików...
    Mimo to koszty mnie troche zaskoczyły, ale na szczęście miałem małą rezerwę na podstawowe wymiany po zakupie, no i zebrało sie tego jakies 3 - 4 tysiaki, fakt ze autko zostało porządnie przetrzepane

145 kupowałem juz po 1,5 roku uzytkowania Alfki więc dobrze wiedziałem w "co się pakuję" Kupiłem najwiekszego boxerka z pełna premedytacją i też na dzień dobry "trochę" włozyłem...

Więc napewno nie kupuj autka za ostatni grosz...i po super okazyjnych cenach, bo to najczęściej mina. Z zadbany egzemplarz (najlepiej znaleziony wśród Alfistów) trzeba "odrobine" więcej zapłacić, ale wtedy wiesz co kupujesz i od kogo...

Jesli masz mozliwośc kupuj Alfke z kimś kto ma o niej pojęcie i wie czego "szukać", warto tez zapłącić 200 zł w ASO najbliższym i sprawdzic historię Alfki. Nie znajdziesz tu jednoznaczej odpwoiedzi kupic czy nie, warto czy nie. Auto trzeba zobaczyć, podpiąć pod kompa, przejechac się..wtedy mozna cokolwiek powiedzieć, a i to czasem nie wystarczy

Alfy sa piękne ale i wymagające, trzeba miec do Nich czasami duzo serca i cierpliwości, ale tez trzeba byc świadomym że tylko lac i jeździc się nie da 9ale to każde autko tak ma chyba)...

Poczytaj forum, to kopalnia wiedzy od ludzi którzy są w tych autkach zakochani i wiedzą o czym piszą

Pozdrawiam i Powodzenia
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

ja Koledze mogę powiedzieć jak wyglądają ceny do mojej alfy (czyli 2.0TS - tak mniej więcej)
    - silniczek krokowy 700zł
    - pompa wspomagania 700zł
    - kpl sprzęgło ok 450 i w gore
    - amorki od ok 450zl za kpl (2szt)
    - tarcza hamulcowa 1sz ok 130zl

Jesli chodzi o 166-tke to myślę ze ceny będą wyższe może nie x2 ale nie wiele mniej. Tak jak Koledzy już wyżej napisali należy pamiętam ze przy kupnie samochodu ZAWSZE jest coś do zrobienia i tzw okazje kończą się najczęściej zdenerwowaniem (delikatnie mówiąc). Należy pamiętać o "małym" budżecie na start, czyli rozrząd oleje itd itp

Piszesz również o samochodach z gazem - szczerze mówiąc ja jestem jakoś sceptycznie nastawiony na takie samochody z bardzo prostego powodu:
    -ile samoch jeździ już na gazie?
    - czy od założenia gazu w ogóle ktoś jeździł na benzynie?
    Jest jeszcze parę innych spraw z exploatacja gazu o których myślę że nie trzeba pisać
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 25-06-2009 o 17:48
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia