Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Turbo po regeneracji spadek doładowania o 0,4 bar

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kędzierzyn-Koźle
    Auto
    AR 159 1.9 v8 150KM

Domyślnie Turbo po regeneracji spadek doładowania o 0,4 bar

Witam, na wtepie silnik 1.9 120 KM 8V z wirusem na 150 KM. Przed regeneracja turbo szło prawie do 1,6 bar a teraz idzie do 1,2 bar'a. Jakieś pomysły?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

wirus był robiony przed regeneracją? Może już wtedy turbo dogorywało i teraz po regeneracji zmieniły się jej parametry i trzeba dostroić program.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Skontaktować się z tymi co regenerowali?
    Nie dotykaj się do sprężarki jeśli od początku jest źle, na pewno dostałeś jakąś gwarancję na usługę. Skorzystaj z niej.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Butch Zobacz post
    wirus był robiony przed regeneracją? Może już wtedy turbo dogorywało i teraz po regeneracji zmieniły się jej parametry i trzeba dostroić program.

W sofcie masz wpisane wartości ciśnienia, do których turbo będzie dążyć niezależnie od jego stanu. Ja bym sprawdził w pierwszej kolejności czystość map sensora i szczelność układu. Chociaż sprawdził bym jeszcze jakie faktycznie jest zadane maksymalne ciśnienie w sofcie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

no racja racja

Użytkownik Romeo Avatar italiano_83
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 170 MA Distinctive/ Premium/Dach/Bose

Domyślnie

Cytat Napisał gsmfon Zobacz post
    Przed regeneracja turbo szło prawie do 1,6 bar a teraz idzie do 1,2 bar'a. Jakieś pomysły?
    Taka regeneracja, ustawienie turbo na maszynie poniżej zadanego doładowania z dołu to nagminny zabieg regeneratorów którzy zabezpieczają się tak przed uszkodzeniem turbo na gwarancji.

Sprawdź szczelność układu doładowania i działanie układu sterującego pracą turbo.
    Map sensor przecież jak podaje wartości, to wątpliwe, aby sobie tak zaniżał w całym zakresie.. wątpię, map jak pada to kompletne bzdury pokazuje.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nikt nie pisał, ze jest uszkodzony, a tylko, żeby sprawdzić jego czystość. Każdy kto widział jak wygląda kolektor w JTD wie, ze map sensor potrafi być całkowicie zaklejony mieszaniną sadzy z EGR i oleju z odmy. Sprawdzenie tego to chyba najprostsza i najszybsza czynność nawet jeśli to nie on to stracimy max 30 minut ;]

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Nikt nie pisał, ze jest uszkodzony, a tylko, żeby sprawdzić jego czystość. Każdy kto widział jak wygląda kolektor w JTD wie, ze map sensor potrafi być całkowicie zaklejony mieszaniną sadzy z EGR i oleju z odmy. Sprawdzenie tego to chyba najprostsza i najszybsza czynność nawet jeśli to nie on to stracimy max 30 minut ;]
    No, ok, ale nie uważasz, żeby byłby to aż nader dziwny zbieg okoliczności, że akurat po wymianie turbo, map sensor został czymś zabrudzony ?

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Ja tylko napisałem co najłatwiej i najszybciej sprawdzić zanim będziemy reklamować turbosprężarkę. Nawet nie wydałem diagnozy, a Ty znów wdajesz się w filozoficzne rozważania jak w temacie odsysania oleju. To jest w miarę nowoczesne auto z kupa zależnych od siebie czujników i nie takie "dziwne zbiegi okoliczności" tu się już pojawiały.

Auto

Domyślnie

Jak obrażalski co za forum ... Wyraziłem swoją oponie, a ty już jęczysz, przecież napisałem, że może sprawdzić mapsensor- jedynie szansa, że to one jest mała.

Za dużo już się naczytałem o regenerowanych turbosprężarkach z których 70% - nie działa jak powinna po regeneracji, mam nadzieje, dla kolegi, że to coś innego, bo zrzucanie turbo to nic miłego, a jak raz ktoś zawali robotę regeneracji turbo, to drugi raz zazwyczaj jest to samo.

I to nie jest temat o olejach więc daruj sobie ot, i jęczenia ludzi którzy w życiu nic nie zrobili, a wiedzą najlepiej - ignoranci.