Strona 57 z 94 PierwszyPierwszy ... 7474849505152535455565758596061626364656667 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 936

Temat: usunięcie klap wirowych - wady i zalety

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Dobry zestaw kluczy troche cierpliwości i zgrabne ręce musisz sciągnąć pompe CR ale nie trzeba rozrzadu zrzucać bo blokujesz koło po rozkręceniu dużo jakiś srodków czyszczących ja namoczyłem kolektor naftą póżniej karcher i nówka zero osadu w środku wywalasz klapy i oś a otwory gwintujesz (ja dałem śrubę 8 poszerzaną pod nią podkładke miedzianą i klej do metalu na gwint wszystko chula az miło)

- - - Updated - - -

Nie zapomnij kolektora wysuszyć jak byś tak robił no i 6 pak powinien wystarczyć

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	klapy.jpg
Wyświetleń:	26
Rozmiar:	35.2 KB
ID:	222306 zobacz proszę na to foto, jest tutaj okroągła zaślepka po listwie chyba, jeden z poprzedników wyrwał te klapy raczej...

[COLOR="silver"]- - - Updated - - -[/COLOR
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	klapy.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	35.2 KB
ID:	222307  
    http://soft-tuning.pl/ & http://dklreklama.pl/
    Zniżki dla Alfaholików...! :cool

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał MirekAlfa Zobacz post
    Zobaczymy mialem padnięty czujnik temperatury spalin teraz po wymianie mam w tym momencie zapchanie 40% i 270 km przejechane w kompie pisze ze byl wymieniony filtr przy przebiegu 171 tys mam 175 ale od spodu na nowy nie wyglada wiec pewnie licznik cofnięty albo cuś komp mi pokazuje że mam 225 tys ale to ponoć nie zawsze mówi prawdę

- - - Updated - - -

A artykuł ciekawy

W kompie podany jest przebieg od wymiany filtra czyli masz przejechane 171 tys na tym filtrze. Skoro masz na zegarach 175 to jest duże prawdopodobieństwo, że jest on oryginalny.
    Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Rozjazd między przebiegiem, a wymianą filtra jest zawsze. I jest to normalne jeśli jest to 1,2...5 tysięcy. Jeśli na blacie jest 175, wymiana DPF jest 171, a odo wskazuje na 225, to albo ktoś coś kręcił albo ktoś coś wymieniał.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ahaaaaaa tak to dziala dzięki wielkie @sdero czyli by wynikało ze prawdopodobny przebieg no ale w takim razie dpf juz swoje widzial no nic zobaczymy jak będzie się wypalał jak często to pojdzie aut odometer chyba pokazuje 0 a 225 gdzieś indziej znalazłem tam chyba co pokazuje tez ile przeglądów zostało do zrobienia czy coś takiego

- - - Updated - - -

Co do tego zdjęcia to klapy są od tyłu od strony sciany grodziowej najlepiej jakimś lusterkiem zobaczyć czy jest jeszcze listwa czy już ktoś się ich pozbył wiem że od góry przynajmniej mi było ciężko je wypatrzyć a zaślepki od klap wirowych i tak są w aluminium za kolektorem plastikowym w takiej przystawce na 4-5 cm przed samą głowicą jednak ich możesz nie zobaczyć i tak zależy jak ktoś zaślepił najlepiej zobacz czy silnik jest podłączony do listwy jeśli nie bd pewny to kolektor w dół i śpi sie odrazu lepiej

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 1,9JTDm 16V SW 2007

Domyślnie

Elo Wszystkim
    Na wstępie sorki, bo się pewnie powielam z pytaniem,ale sie rozczytuję już godzinę, a bardzo Was proszę o KONKRET)
    Nabyłem 159 1,9 16v 2007 215tys- raczej chyba prawdziwy ( pierwsza i sie nie znam, oczywiście jest problem z klapami - świeci check i wychodzi błąd. Auto jedzie super ( to 5 które oglądałem i kupiłem - wydaje mi się,że w porównaniu z tamtymi najlepiej przyspiesza).
    A więc konkretnie: wymienić kolektor - i tak trzeba zrobić rozrząd, czy kombinować z usunięciem? EGR zaślepiać? DPF?
    P.S. polecicie porządny serwis w Krakowie/okolicy?

Auto
    AR 159 1.9jtdm

Domyślnie

Witam mam pytanie jeźżeli juz takie padło to z góry przepraszam dzisiaj wywaliłem klapy wirowe mechanicznie w mojej 159 1.9 jtdm i czy trzeba będzie usuwać to w komputerze i czy nie wywali mi check engine cały mechanizm zostawiłem usunąlem same klapy w sumie to 3 bo jednej nie było znalazlem ja przyklejona do zaworu jak byly 3 to błedu nie było to ciekawe czy nic nie wyskoczy jak żadnej nie będzie co myślicie?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

nic się nie usuwa w żadnym kompie, jak zostawiłeś stertowanie to wszystko ECU pasuje.

Bardziej martwiłbym się tą klapką przyklejoną do zaworu, czy w silniku nie narobiła mimo wszystko jakiegoś uszkodzenia.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    AR 159 1.9jtdm

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź przy zaworze raczej nic się nie uszkodziło ale pewnosci nie ma klapa zatrzymala sie przy samym wlocie wyciągnąłem ją bez sciagania głowicy. W nastepnym tygodniu dam znać jak autko chodzi bo w kolektorze była masa nagaru a auto bardzo slabo ciagnelo do 2500 obr. Jeszcze nie skladalem wszystkiego do kupy bo uszczelki musze nowe kupic

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MisterDomin
    Mieszka w
    Wałbrzych
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Hej, Poleca ktoś w oklicy Wałbrzycha dobry serwis usunięcia klap wirowych?
    Chciałbym raczej zostawić EGR który ostatnio czysciłem a i dpf póki wypala się wolałbym zostawić.
    Z góry dzieki za info