Strona 373 z 418 PierwszyPierwszy ... 273323363364365366367368369370371372373374375376377378379380381382383 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,721 do 3,730 z 4180

Temat: Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Wiem, trzeba spróbować i się samemu przekonać. Dlatego ja też piszę coś z X-letniego doświadczenia, bo zalegają mi z lat błędów młodości (choć młody już nie byłem) 2 skrzynki bez sensu nakupionych pierdół i bzdetów. Też się do tzw AIO zraziłem po czymś Sonaxa czy Autoglym SRP. Po tym ostatnim dodatkowo zraziłem się do nakładania czegokolwiek pod wosk, bo internety piały jak to cudnie się woski na SRP trzymają. A ja zrobiłem próbę z SRP i bez ( + megsa #16) - i co - guzik prawda.
    Tu racja, dawno też zrezygnowałem z bawienia się nietrwałymi środkami maskującymi, szkoda włożonej pracy - albo robić chociaż szybki on-step polerski, czy pełną korektę, albo dać sobie siana i tylko przesmarować czymś co jednocześnie i trochę kryje i chroni, u mnie w tej roli idealnie się sprawdza fusso.
    Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Szczytem było jak wyczytałem, że jest szampon do opon specjalny czy coś w tym guście, wiem że marketing , tworzenie potrzeb, handel, nakręcanie spirali itd, wszystko rozumiem ale no sory, są granice gdzieś.

Oczywiście mowa o autach używanych co dzień, nie wystawowych.
    Tutaj się przyczepię. O szamponie do opon nie słyszałem, ale są specjalne środki myjące do gumy i mają one całkowicie sens w normalnym codziennym aucie jeżeli kogoś obchodzi estetyka tego auta (a w przeciwnym wypadku to i tak temat nie dla niego). Różnica w czystości pomiędzy gumą umytą nawet najmocniejszym apc a dedykowanym cleanerem do gumy jest kolosalna. Z niej praktycznie wychodzi potem podobnie mocna różnica w trwałości nałożonego dressingu na opony. To wszystko się składa na wydajność stosowanych środków, teoretycznie dokładasz kolejny koszt - w praktyce znacznie oszczędzasz zużywany dressing i czas marnowany na jego powtórne częste nakładanie. Oczywiście jeżeli z dressingów do opon nie korzystasz, to i tak jest Ci wszystko jedno i zupełnie pomijasz te produkty.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

No, jak za jeden szczyt nie przebrnie się, to następnych nie widać
    Może i są wozy godne wosku pod kolor itd., ale najpierw trzeba mieć taki wóz, a do naszych codziennych ...

A co do szybkiego nakładania - to właśnie nie zawsze w parze idzie z trwałością. Ze wspomnianym Mequiariuasem #16 co ja się namęczyłem! ze ścieraniem jego pozostałości jak chwilę za długo poleżał. Albo z dopolerowaniem - kiedyś był taki : deep crystal 2. Łoj. A wcale za długo nie trzymały.
    A wspomniane duraglossy - łatwo i długo trwa.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Podaj KHOT jakiś przykład takiego środka do opon? Chętnie odszczurzę opony czymś dedykowanym bo Red Devill niby wszystko usuwa, a taki Brillance siedzi u mnie mega krótko.

ADBL daje rade?
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 22-02-2017 o 13:34

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar 123MyjeszTy
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał Agatek Zobacz post
    Na razie wiosna/lato idzie to mogę się bawić w częste mycie powiem szczerze, że nawet to lubię jak mam trochę wolnego czasu. Spróbuje więc Lusso Oro. Jakiś podkład pod to jest potrzebny? (do DoDo miałem jakiś wymagany cleaner Lime coś tam). A i jeszcze jedno pytanie: idzie dostać ten mój specyfik czyli Dodo Juice Blue Velvet w większym opakowaniu niż te 30 ml? Na zimę wrócę do Dodo, ale jest to męczące wsadzanie "słoneczka" do tak małego opakowania.
    Duże opakowania są, ale gdzie dostępne już tego nie wiem
    Pod Lusso Oro może być cleaner od dodo, lub też np cleaner Shiny Garage. Lusso nakładasz dwie warstwy, w odstępach chociaż 12h Oczywiście przed drugą warstwą nie używasz nic poza woskiem Na zimę polecam Ci bardziej blue velvet PRO, lub Fk1000p, collinite 476s
    Lusso oro jest irytujący podczas aplikacji, bardzo twardy, ciezko go nanieść na aplikator, oraz ciężko idzie aplikacja na aucie. Ale za to efekt rekompensuje

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Podaj KHOT jakiś przykład takiego środka do opon? Chętnie odszczurzę opony czymś dedykowanym bo Red Devill niby wszystko usuwa, a taki Brillance siedzi u mnie mega krótko.

ADBL daje rade?
    ADBL Tire cleaner, lub SHiny Garage (niestety tutaj shiny wypada lepiej, lepiej domywa) SHiny przy stężeniu 1:10 już robi dobrą robotę

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Słyszałem, ze wiara lusso kładzie gołymi palcami ponoć dzięki temperaturze dłoni nakłada się lepiej ale sam takich udziwnień nie testowałem

Właśnie patrze i jest jeszcze prócz SG i ADBL produkt od EXCEDE do gumy ktoś go testował? Cenowo wypada chyba najlepiej. W planach też zamiana Brillance na Black Mambe.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 22-02-2017 o 14:03

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Shiny Garage nie miałem jeszcze więc się nie wypowiem, natomiast z powodzeniem używam ADBL Tire Cleaner od dłuższego czasu i sobie go bardzo chwalę. Trwałość dressingu na umytej nim oponie jest nieporównywalna do trwałości na mytej zwykłym apc.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Przetestuje ale najpierw wyszoruje oponę standardowo Red devilem lub bulldozerem, a później sprawdzę skuteczność tych dedykowanych Jak juz w temacie kół używał ktoś powłoki nanocape do felg? Miałem zamawiać 4nano ale widze, ze nanocape jest za 49zł i kusi mnie przetestować jak to się spisze na pył z klocków.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar 123MyjeszTy
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Cytat Napisał kicaj Zobacz post
    Lusso też ma swój dedykowany cleaner. Revitalizing Creme. Jak na cleaner ma fajny zapach z tego co pamiętam ale dawno go nie używałem, wosk pachnie jeszcze lepiej. Minusem Lusso Oro jest to że trzyma 3 tygodnie. Ale Blue Velvet trzyma niewiele dłużej wiec pewnie się z tym liczysz.
    Nie używaj słoneczka, woski naturalne możesz nakładać palcami Albo kup puchę 200ml.
    Na zimę kup sobie blue velvet pro - to jest hybryda naturalnego z syntetykiem. Dłuzej wytrzyma. Nie ma sensu nakładać na takie warunki "letniego" wosku.
    Co ty opowiadasz? Jakie 3 tygodnie? Zalecane jest 2 warstwy Lusso, który u mnie wytrzymał 3 miesiące (po 2 miesiącach podbity QD MD). Blue Velvet wytrzymuje do 2miesięcy. Ludzie, skąd Wy bierzecie takie trwałości?

- - - Updated - - -

Słyszałem, ze wiara lusso kładzie gołymi palcami ponoć dzięki temperaturze dłoni nakłada się lepiej ale sam takich udziwnień nie testowałem

Właśnie patrze i jest jeszcze prócz SG i ADBL produkt od EXCEDE do gumy ktoś go testował? Cenowo wypada chyba najlepiej. W planach też zamiana Brillance na Black Mambe.
    To prawda, sam też próbowałem, ale zwątpiłem jak kawałek dachu kładłem 10minut... :-) Ogólnie całe auto trochę schodzi przez trudność aplikacji, jakieś 1.5H spędziłem Ale perełki, odprowadzanie wody, rewelacja Porównywalne z powłoką kwarcową

- - - Updated - - -

Przetestuje ale najpierw wyszoruje oponę standardowo Red devilem lub bulldozerem, a później sprawdzę skuteczność tych dedykowanych Jak juz w temacie kół używał ktoś powłoki nanocape do felg? Miałem zamawiać 4nano ale widze, ze nanocape jest za 49zł i kusi mnie przetestować jak to się spisze na pył z klocków.
    Ja regularnie kładę fk1000p na felgi 1-2miesiące trzyma spokojnie (pozostawiam go na 30minut do spolerowania)
    Umyj opony APC, potem przeleć tire cleanerem, zobaczysz ile syfu jeszcze schodzi Po samym dobrym umyciu, opona wygląda jak nowa

Użytkownik Świeżak Avatar klimucho
    Mieszka w
    Warszawa / Mińsk Mazowiecki
    Auto
    Spider 115 1.6 '87

Domyślnie

Planuję odświeżyć na wiosnę Giuliettę. Zależy mi na tym żeby wosk utrzymał się jak najdłużej, miał sporą hydrofobowość, no i rzecz jasna na wyglądzie

Po wstępnych rozważaniach stwierdziłem, że oprócz dobrego szamponu i glinki, kupię wosk soft99 fusso do ciemnych lakierów (będę go używał do brązowej Giulietty i czerwonego Spidera) i jakiś cleaner.

1. Co polecacie pod ten wosk? Shiny Garage Pure Paint Cleaner będzie OK? Czy może coś innego?
    2. Czy do takich kolorów jak wymieniłem powyżej lepszy będzie soft99 fusso do jasnych lakierów? Podobno ten do jasnych zostawia mniej mazów
    3. Może polecacie jakiś inny wosk do 150 PLN, który będzie w miarę trwały i ładnie wyciągnie głębię brązowego i czerwonego lakieru?

Lakier jest w obu samochodach w bardzo dobrej kondycji (Giulietta 25 000 km na liczniku i myta zgodnie ze sztuką, a Spider dopiero będzie malowany )
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20150530_192006.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	150.9 KB
ID:	222674

Użytkownik Świeżak Avatar konopa
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

Mam kilka pytań odnośnie aplikacji Dodo Juice Lime Prime

1. W przypadku aplikacji ręcznej jaki aplikator stosować ?
    2. Jakie pady polerskie jeśli w grę wchodzi aplikacja maszynowa ?
    3. Lepiej nakładać za pomocą maszyny DA czy rotacyjnej ?