Wczoraj trochę popadało więc sprawdziłem skąd bierze się woda pod tylną kanapą.
Odkryłem że to cieknie po uszczelce, tam gdzie jest przyciśnięta tą plastikową osłoną z napisem ALFA Romeo. po zdjęciu tej oslony ukazała sie mała smużka wody ktora spływała sobie pod tylną kanapę, Więc dzisiaj silikon w garść i lesiutko posmarowąć i powinno być ok.
Dla zainteresowanych zrobię zdjęcia i umieszczę na forum.
Witaj,
masz na mysli te oslone ???
Tez mialem takie podejrzenia - a poniewaz nie uzytkuje tylnych siedzen
dlatego juz od ponad 10 miesiecy mam te oslone progu zdemontowną
i monitoruje przeciek (gabki, reczniki itp.).
U mnie woda sie pojawia pomimo braku powyzszej osłony :-((
Uszczelka w miejscu gdzie opasa ja powyzsza oslona - nie dostrzeglem aby byla znieksztalcona - wiec nie zdiagnozowalem aby to bylo miejsce przecieku.
(Jednak nie wykluczam, ze masz racje - gdyz woda "plynie przy uszczelce" lub przy boczku na blotniku, o ktorym wspominano wczesniej)
ps.
Nie wiem jaki uzyjesz silikon(jego sklad moze zwiazac uszczlke lub nie) - ale watpie aby utrzymal sie on w polaczeniu z uszczelką (zlezie, zsunie sie).
Jesli chcesz uszczelniac to miejsce to proponuje rowniez rozwazyc:
- klej do gumy, jednak rozwiazanie to moze sie okazac zbyt trwale - tzn. zwiaze na stale strukture uszczelki z pastikiem oslony progu
lub
- kawalek gumowej tasmy samo-galwanizujacej sie (mozna taka kupic to izolacji przewodow elektrycznych), mam na mysli nalozenie kilku paskow takiej gumy w miejscu gdzie uszczelka styka sie z osloną - ale nie za duzo, aby nacisk oslony nie znieksztalcil uszczelki z paskami gumy - czyniac jeszcze wieksza nieszczelnosc.
Osobiscie jestem zainteresowany Twoim rozwiazaniem - choc mam watpliwosci czy jakakolwiek ingerencja w tym miejscu nie ograniczy elastycznosci uszczelki przez co stanie sie wrecz odwrotnie - miejsce to stanie sie zrodlem nieszczelnosci.
I mam nastepujace rozważania:
Zauwazylem, ze przeciek nie nastepuje regularnie,
to znaczy musza byc spelnione jeszcze inne warunki niz tylko (padanie deszczu) - np. samochod musi byc przechylony (u mnie strona kierowcy nizej pasazera) - o co mi chodzi?
Laczenie dachu z tylnym blotnikiem nastepuje poprzez "taka rynienke"
ktora jest wypelniona uszczelka, ktora sie ciagnie od przedniej szyby az do tylnych drzwi bagaznika.
Zastanawiam sie czy przeciek nie nastepuje wlasnie przez te "rynienke".
Kiedy mogloby to nastepowac?
Gdy zaparkujecie na nierownosci, rownolegle na krawężniku - tak, ze zbiera sie woda na wysokosci
zawiasow drzwi tylnych bagaznika, wowczas woda tam stoi (dostep wody do "rynienki" uniemozliwia jej ta dluuuga uszczelka) - byc moze z powodu wieku uszczelka puszcza i to jest przyczyna przecieku?
W jakim stanie macie te uszczelke ?
- szczegolnie w miejscu drzwi tylnych bagaznika ?
(w komisach czesto widzialem ze jest ona speczniala - i ma bialy nalot )
Pozdrawiam !!
Ostatnio edytowane przez grzebyta ; 26-06-2010 o 07:48
Tak, o tą właśnie osłonę mi chodzi, a co do twoich przypyszczeń to jak samochód jest przechylony to wtedy przecieka pod tą osłoną , poprostu przelewa się przez uszczelkę, jak będzie padać to zrobię zdjęcia jak przecieka ja osobiście uważam że odpowiednio naniesiony silikon załatwi sprawę.
no i jak?? problem rozwiązany?? u mnie też wczoraj zauważyłem że jest troszke wilgotno.... nie ma wody ale delikatnie wilgotnie jest pod tylnim siedzeniem po stronie pasażera...
Witam,
posty na stronie już trochę wiekowe, a ja jak w temacie mam jezioro pod tylną kanapąktoś wpadł na rozwiązanie zagadki ?
Wiem, że temat mocno odkopuje, ale mam podobny problem w mojej SW, a zdjęcia w tym temacie już nie działają.
Kilka dni temu kupiłem auto i oczywiście zacząłem zaglądać we wszystkie miejsca w samochodzie. Pod kanapą znalazłem trochę wody. Chciałbym to zatamować i pozbyć się problemu, bo na razie rdza się nie pojawiła, a szkoda byłoby zniszczyć samochód. Wodę znalazłem tylko bardziej po prawej stronie samochodu, tam miałem schowany pas środkowy i on jest właśnie najbardziej mokry. Z węchowych odczuć nie jest to ani płyn do spryskiwaczy, ani żaden inny płyn "ustrojowy" samochodu, raczej czysta woda, co by się zgadzało z tym co pisaliście wyżej.
Może ktoś poratować o jakie uszczelki chodziło wyżej?
Zobacz tutaj http://forum.alfapomorze.pl/viewtopic.php?t=2987 z zagranicznego forum jest opis skad woda moze sie dostawac do srodka. Jest tez rysunek z podobnym problemem jak u Ciebie
Dzięki bardzo za pomoc![]()
Jesli masz szyberdach to wszystko jasne.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka