Strona 125 z 186 PierwszyPierwszy ... 2575115116117118119120121122123124125126127128129130131132133134135175 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,241 do 1,250 z 1859

Temat: Interfejsy diagnostyczne

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Po pierwsze widać nie zamówiłeś wg aukcji pod fiata, piszą tam:
    UWAGA WAŻNE : Jeśli elm ma pracować z innymi modułami niż silnik w
    FIAT - ALFA ROMEO - LANCIA
    proszę poinformuj nas o tym przygotujemy go bezpłatnie pod grupę fiata, więcej informacji na stronie

Wcześniej miałeś 120R, a po usunięciu niby 40Ohm? Coś kręcisz, albo teraz mierzysz 40kR albo wywaliłeś zły rezystor albo coś przy okazji zwarłeś.

Na jaką prędkość ustawiłeś port - ja podobnego ELMa na usb używam na 38400bps, chyba tylko tak działał.

Sterowniki wziąłeś od PMFactory? Jeśli jakiś windows 8/10 to jesteś pewien że Win zaraz nie podmienia Ci sterownika na swój - takie te Windowsy dzisiaj robią że chcą być mądrzejsze niż użytkownik i za niego zmieniął sterownik właściwy (ale np niepodpisany) na jakiś shit z Microsoftu który nie działa. Da się to gdzieś wyłączyć, nie pamietam jak to robiłem, google i coś pogrzebałem bodajże w rejestrze żeby wyłączyć.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 25-02-2017 o 22:11
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matik123
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Po pierwsze widać nie zamówiłeś wg aukcji pod fiata, piszą tam:
    UWAGA WAŻNE : Jeśli elm ma pracować z innymi modułami niż silnik w
    FIAT - ALFA ROMEO - LANCIA
    proszę poinformuj nas o tym przygotujemy go bezpłatnie pod grupę fiata, więcej informacji na stronie

Wcześniej miałeś 120R, a po usunięciu niby 40Ohm? Coś kręcisz, albo teraz mierzysz 40kR albo wywaliłeś zły rezystor albo coś przy okazji zwarłeś.

Na jaką prędkość ustawiłeś port - ja podobnego ELMa na usb używam na 38400bps, chyba tylko tak działał.

Sterowniki wziąłeś od PMFactory? Jeśli jakiś windows 8/10 to jesteś pewien że Win zaraz nie podmienia Ci sterownika na swój - takie te Windowsy dzisiaj robią że chcą być mądrzejsze niż użytkownik i za niego zmieniął sterownik właściwy (ale np niepodpisany) na jakiś shit z Microsoftu który nie działa. Da się to gdzieś wyłączyć, nie pamietam jak to robiłem, google i coś pogrzebałem bodajże w rejestrze żeby wyłączyć.
    No właśnie jeśli ma pracować z "innymi" modułami silnika niż w fiat - alfa - lancia, wiec sugerowalem sie tym, że skoro będzie pracował w alfie to już jest przygotowany.

Jeśli chodzi o pomiar rezystancji to teraz dochodzę do wniosku, że faktycznie coś popierdzieliłem bo bo miernik wskazuje między 6 a 14 pinem 40 ale kOhm... Sądze, że uwaliłem kabel wywalając nie ten rezystor :/

Co do ustawień portów i sterowników jestem pewien, że jest ok. System to 7 więc nie powinien stwarzać takich problemów jak 8 czy 10.

Zastanawia mnie tylko fakt, czemu łączy się przez ScanMasterELM a nie może przez FES-a?

Auto

Domyślnie

jeśli teraz widzisz 40kR to brzmi rozsądnie - tego rzędu wielkości rezystancje widzi się w za pomoca ohmomierza na niezasilanych półprzewodnikach - mam na myśli że pin 6 i 14 są podłączone do jakiegos układu interfejsowego, który niezasilony , w zakresie pomiarowym ohmomierza pokaże właśnie tego typu rezystancje.

sugeruję zadzwonić do PMFactory i ich podpytać. Generalnie to ja już od jakiś 2 lat nie używam kabla na USB, tylko problemy, pod Win10 MES nie chodzi już stabilnie, teraz działam na ELM327 BT albo Vgate zarówno z MES z Win10 jak i z AlfaOBD z komórki
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matik123
    Mieszka w
    Kutno
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Trochę mnie uspokoiłeś W poniedziałek postaram się zadzwonić i dopytać co może być winowajcą.
    Ja poszedłem "starą szkołą" - bo nie ma to jak połączyć się przez kabelek W gruncie rzeczy nie sądziłem, że więcej problemów sprawi połączenie przewodowe aniżeli bezprzewodowe.
    Dzięki za pomoc

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

Panowie, kupuję ten interfejs który polecaliście od PMfactory + wylutowanie rezystora, FESa mam z witaminką pod win10, nim kabel do mnie dotrze chciałem zapytać czy muszę jeszcze zainstalować jakieś sterowniki czy coś? No i czy potrzebuję jakiś dodatkowy adapter aby podpiąć się pod body (muszę czujki parkowania sprawdzić)?

Auto

Domyślnie

czyli który, bo tu różne opinie były, choć ostatnio parę osób (min ja) polecało Vgate. Jeśli ten lub ELM na bluetooth, to żadnych sterowników nie potrzebujesz, tylko sparować się z interfejsem wcześniej. Vgata ustawiasz jako OBDLink (USB/Bluetooth), prędkość 115200, port COM jeśli wyskoczy CI wiele metodą prób i klikasz Test.
    Co do adapterów, info jest na stronie multiecuscan.net w zakładce supported vehicles, o ile pamiętam to adapter typ 1 potrzebny w 159 do xenonów, ABS/ESP i może czegoś tam jeszcze, ale nie do Body. tak czy siak warto mieć ten adapter.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

http://allegro.pl/elm-327-1-4-b-blue...970970611.html dokładnie ten, procedura taka jak mówisz?

Użytkownik Świeżak Avatar gpv
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była 147 1.6 TS / Jest 159 2.4 JTDm Berlina

Domyślnie

Cytat Napisał Rav3k Zobacz post
    http://allegro.pl/elm-327-1-4-b-blue...970970611.html dokładnie ten, procedura taka jak mówisz?
    Czy da się go zamontować na stałe czyli czy mieści się pod klapka ?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Rav3k Zobacz post
    prawie tak samo tylko wybierasz w ustawieniach elm bluetooth

- - - Updated - - -

Cytat Napisał gpv Zobacz post
    Czy da się go zamontować na stałe czyli czy mieści się pod klapka ?
    nie, miesci sie za to vgate tez od pmfactory, cena podobna, wielu forumowiczow uzywa/poleca i ma wpiete caly czas (np ja, moj brat)

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Brak

Domyślnie

to spoko, w takim razie zamawiam