Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Wentylator od chlodnicy

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V 150KM SPORTWAGON

Domyślnie Wentylator od chlodnicy

Witam kolegów
    Przejdę do rzeczy czy jest normalne żeby wentylator cały czas pracował otóż miałem przygodę iż nagle podskoczyła mi temperatura na 130 stopni po czym opadła na 90 i znowu na 130 po zjechaniu na parking auto zostało zgaszone . Po otwarciu maski płyn w zbiorniku był ale zdziwiło mnie to iż waz biegnący przy chłodnicy był tak twardy że nie mogłem nawet go przycisnąć i do tego bardzo gorący dodam że ogrzewanie chodziło normalnie. Obstawiam na czujnik temperatury bądź sam korek od zbiorniczka od tamtego momentu wskazowka stoi jak wryta na 90 stopni grzeje dobrze ale chodź wiatrak. Alfa 159 1.9 jtdm 16v 150hp. Jakieś pomysły lub podpow

wystukane na HONOR 8

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16V 150KM SPORTWAGON

Domyślnie

Naprawdę zero odpowiedzi jakich kolwiek podpowiedzi

wystukane na HONOR 8

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wwwlewy
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Witam koleżeństwo. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś wie na jakiej zasadzie pracuje wentylator przy chłodnicach w naszych bellach? Przy obecnej temperaturze (5-6 stopni) i włączeniu klimatyzacji na full (LO na wyświetlaczu) ciśnienie w klimie dobija do 15bar, a wentylator ledwo się kręci. Przy włączonym "na krótko" drugim biegu ładnie trzyma około 5bar. Moje wątpliwości zostały podsycone słowami fachury od klimy, który twierdzi, że przy tych temperaturach powinno być cały czas około 5bar. Wymieniłem już chłodnicę klimy z osuszaczem, ale efekt jest cały czas taki sam. Zastanawiam się czy iść w stronę modułu (nie mogę wykonać testów w MESie ani pierwszego, ani drugiego biegu) czy szukać przyczyny wysokiego ciśnienia, gdzieś w układzie klimy. Proszę Was o poradę bo kończą mi się $ w portfelu, a lato pewnie kiedyś przyjdzie aha dodam tylko, że klima nigdy nie chłodziła wnętrza jakimś mrozem, owszem schładzała, ale tak dostojnie powiedziałbym pozdrawiam, Łukasz

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie

Cytat Napisał wwwlewy Zobacz post
    Witam koleżeństwo. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś wie na jakiej zasadzie pracuje wentylator przy chłodnicach w naszych bellach? Przy obecnej temperaturze (5-6 stopni) i włączeniu klimatyzacji na full (LO na wyświetlaczu) ciśnienie w klimie dobija do 15bar, a wentylator ledwo się kręci. Przy włączonym "na krótko" drugim biegu ładnie trzyma około 5bar. Moje wątpliwości zostały podsycone słowami fachury od klimy, który twierdzi, że przy tych temperaturach powinno być cały czas około 5bar. Wymieniłem już chłodnicę klimy z osuszaczem, ale efekt jest cały czas taki sam. Zastanawiam się czy iść w stronę modułu (nie mogę wykonać testów w MESie ani pierwszego, ani drugiego biegu) czy szukać przyczyny wysokiego ciśnienia, gdzieś w układzie klimy. Proszę Was o poradę bo kończą mi się $ w portfelu, a lato pewnie kiedyś przyjdzie aha dodam tylko, że klima nigdy nie chłodziła wnętrza jakimś mrozem, owszem schładzała, ale tak dostojnie powiedziałbym pozdrawiam, Łukasz
    Obstawiałbym moduł wentylatora. BTW - pasuje od kilku innych aut, warto spróbować podmienić na używaną i warto poszukać po innych modelach, bo to samo montowane było w kilku autach (na pewno w niektórych Fordach) - ta sama używana część opisana jako do AR 159 potrafi kosztować więcej, niż opisana do innych modeli aut.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał SimonV Zobacz post
    Obstawiałbym moduł wentylatora. BTW - pasuje od kilku innych aut, warto spróbować podmienić na używaną i warto poszukać po innych modelach, bo to samo montowane było w kilku autach (na pewno w niektórych Fordach) - ta sama używana część opisana jako do AR 159 potrafi kosztować więcej, niż opisana do innych modeli aut.
    Wszystko fajnie tylko jakie moduły z innych modeli (numery części) na pewno podejdą do 159. Patrzyłem na jedne i drugie wyglądają identycznie różnica jest w cenie no i nie wiem co ze środkiem... Wydawanie kolejnego worka pieniędzy na moduł z ASO mi się nie uśmiecha...

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Zobacz w tym temacie, bo wymiana modułu chyba Ci nic nie da http://www.forum.alfaholicy.org/159_...raplacza_.html
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2.0 JTDm 2009r.

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Zobacz w tym temacie, bo wymiana modułu chyba Ci nic nie da http://www.forum.alfaholicy.org/159_...raplacza_.html
    Dziękuję kolego. To samo jest u mnie. Chyba trzeba się przyzwyczaić do tego, że TTTM i żyć spokojnie...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bielsk Podlaski
    Auto
    159 SW TI TBi

Domyślnie

Witam.
    Czy ktoś z was ma taki problem że przy włączonej klimatyzacji na postoju cały czas pracuje wentylator na 1 biegu, a co chwile załącza się 2 bieg? Gdy wyłączy się klimatyzację automatycznie wiatrak przestaje pracować. Taki objaw występuje niezależnie czy jest temperatura na zewnątrz 12 czy 22.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.4 JTDm 2006 rok

Domyślnie

Ja mam takie pytanie, czy to jest normalne że jak auto złapie troszkę wyższą temp. załączy się wentylator a po wyciągnięciu kluczyka się wyłączy? Nie powinien chodzić również bez zapłonu?