Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW TI 1.9 16V Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał Bartek Pyk Zobacz post
    Witam wszystkich. Jestem od niedawna na forum alfaholicy w domu mamy 146 ale nadszedł czas na moją pierwszą alfę, więc przechodząc od razu do sedna.
    Mam pytanie czy ktoś widział, coś wie na temat tych trzech egzemplarzy lub ktoś bardziej doświadczony mógłby pomóc mi ocenić te ogłoszenia czy warto się nimi interesować. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

1)otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-navi-salon-pl-1-wl-100-serwis-alfa-romeo-ID6yL8oj.html
    Takie inf. udało mi się uzyskać od komisu:
    • Podaje numer vin :ZAR93900007250375
    • Autko posiada DPF jak i EGR ,wlascicielem byla osoba fizyczna .
    • data 1 rej.29,07,2009

2)olx.pl/oferta/alfa-romeo-159-ti-170km-19-ampampquot-CID5-IDkFxKv.html
    • tutaj nic nie wiem bardzo liczę na pomoc osób bardziej doświadczonych czy warto z takim przebiegiem za taką cenę

3)otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-1-9-multi-jet-bogata-wersja-limuzyna-ID6yDG0z.html
    Takie inf. udało mi się uzyskać od komisu:
    • Kupiony w Belgi bezpośrednio od pierwszego właściciela
    • Auto miało malowaną maskę i zderzak
    • Numer nadwozia : ZAR93900007262122
    2) Nr.2. Vin auta był sprawdzany na forum: VIN: ZAR93900007251638 - Wklej w googla. Ja nie mogę dodać linka bo nie mam wystarczającej ilości postów. Autko jest pochodzenia niemieckiego i było to auto leasingowe, które w pierwszy rok zrobiło 60 tys. km. Auto nie ma książki serwisowej oraz xenonów wbrew temu co mówi ogłoszenie. Widziałem je osobiście na żywo jak było jeszcze wystawione za 36 tys.PLN.

Żaden element nie był powtórnie malowany ani szpachlowany. Natomiast maska, tylne błotniki mają moc odprysków i bezwzględnie kwalifikują się do malowania. Niestety wg. mnie auto ma przejechane znacznie więcej niż 270 tys. o czym świadczy nadmiernie zużyte wnętrze. Ogólnie autko przyjechało do Polski po 4 latach w Niemczech więc jeśli w rok zrobiło 60 tys. to po 4 latach powinno mieć jakieś 240 tys. czyli już w 2013r. a mamy 2017

Mechanicznie nie mogłem się za bardzo przyczepić do niczego. Właściciel twierdzi, że wszytko było robione na czas. Więc jeśli kogoś nie przeraża przebieg, który wg. mnie oscyluje bliżej 400 tys. niż 300 tys. i wnętrze, które jest do renowacji to można oglądać

Użytkownik Świeżak Avatar Andrew_
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Dzień dobry,

Chciałem Was prosić o pomoc. Co sądzicie o tych dwóch ofertach:

1)allegro.pl/ShowItem2.php?item=6730540089

2)otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-1-75-tbi-turbo-benzyna-200km-ID6yHnU9.html#ed8f60a4de

co prawda nie jestem nowy (bo tak jak wspominałem miałem konto - ale zapomniałem danych do logowania długa historia)

Bardzo dziękuje za wszelkie sugestie.

Auto
    w trakcie zakupu

Domyślnie

Cytat Napisał maxer86 Zobacz post
    Samochód nie jest zarejestrowany w PL, sprawdzałem u ubezpieczyciela po VIN. Ewentualnie dopiero po rejestracji w PL i baza danych nie odnowiona co też może tak być. Ograniczone zaufanie co do tej rejestracji w PL bo po co to robić aby dalej odsprzedać auto. W autodna czysta historia bez wpisów. Może przebieg w ten sposób chcą po przeglądach klepnąć w historie. Cena dobra za rok 09, 1.8 sam szukam ale bez ciśnienia i wydawania kasy na jazdę po PL. Musi być bliżej Lublina. Tylny zderzak wygląda podejrzanie jedynie ze zdjęć. 159 jakoś źle przyklejona i brak oznaczeń silnika na klapie tylnej. Auta za takie pieniądze i z tego roku mają jakieś przygody na bank w swojej historii ale to nie misi skreślać samochodu bo ktoś je tak ocenił używane auto trzeba samemu zobaczyć bo jeden zaakceptuje jakiś problem a dla drugiego skreśla to auto. Auta za 22 tyś raczej już nikt nie sprowadza w kawałkach raczej do lekkiego picowania polerowania i wymiany jakiś tanich elementów ze środka żeby cieszyć oko klienta co widać na lampach jak się wypucowane chromy świecą. Jak bym miał do niej do 50 km to pewnie bym już po pracy jechał ja oglądać. Na dobre 1.8 popyt przewyższa podaż co jest widoczne w tym wątku. Nie lepiej coś poszukać z lpg od razu ? Do zakupu 4 tyś trzeba doliczyć za instalację.
    Autodna sprawdzałem, brak wpisów odnośnie historii dobrze wróży. Z przebiegiem rzeczywiście może tak być.
    Rozglądam się też za takimi z gazem. Do tej pory jedną oglądałem - wbrew opisowi i temu, na co auto wyglądało na zdjęciach, na miejscu określiłbym to niemalże mianem wraku. Odrzut. Cały samochód był mega zużyty, wnętrze powycierane, rdza mocno dająca o sobie znać.

Mam też pewien uraz do kupowania aut już z gazem sprowadzanych z zagranicy, zwłaszcza przy nieznanej historii. Często są to instalacje fabryczne, które przejechały już 200 tys. i szybko okazuje się, że głowica jest zajechana, że wymagane jest planowanie, wymiana wypalonych zaworów itd. Mówię z doświadczenia Stąd jak z lpg to o ile znam historię, wiem, że gaz jest np. od 3 lat, mam książkę serwisową instalacji itd.

Auto
    Passat B5 1.8

Domyślnie

Witam.

Przymierzam się do zakupu mojej pierwszej Alfy i mam nadzieję że pomożecie mi trochę. Ma ktoś pojęcie o tym egzemplarzu: otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-blue-and-me-usb-ID6yNOyh.html . Dzwoniłem do właściciela i powiedział że z sprawami "ekologicznymi" pomagali mu alfaholicy z tego forum. W związku z tym mam pytanie czy ktoś kojarzy ten egzemplarz i może podrzucić jakiś link do profilu na forum właściciela tej Belli? Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaOne
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 8v 156km/332Nm

Domyślnie

Witam

Szukam AR 159 1.8mpi i miałem w ten weekend z Legnicy kupić
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yNIGf.html
    od sprzedawcy alfa car ale ją wczoraj pogonił.. :/

Moim numerem 2 jest
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#dd1a9f496a
    Sprowadzona z Belgii, vin kończy się na 27050km, teraz ma najechane 171tyś i jest niby jakiś kwit z belgijskiego komisu potwierdzający ten przebieg w który raczej nie wierzę..
    czy ktoś z Was ją oglądał, warta swojej ceny ??
    czytałem o tym sprzedawcy opinie na goglach i jakoś same negatywy, choć kontakt miły i szybko reaguje na zapytania.
    Chętnie pojechał bym ją oglądać w tym tyg ale jeśli chodzi o alfy jak i diesel jestem kompletnie zielony, nie mam nawet miernika lakieru :/

Alternatywą dla 2 jest
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yDG0z.html
    z rozdartym fotelem kierowcy (nie widać na zdjęciach) i rzeczywiście prowadzonym w aso serwisie.
    Ktoś oglądał?
    Ostatnio edytowane przez AlfaOne ; 12-03-2017 o 12:01

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Wojtek_159
    Mieszka w
    Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V 2007

Domyślnie

W drugiej strasznie rzuca się w oczy powycierany fotel kierowcy jak na rzekome 171 tysięcy przebiegu... Co do ostatniej to cena wyjątkowo niska.... Okazja ? Czy wręcz przeciwnie? Za taką cenę to można kupić coś zadbanego z lat 06-08 a tu 2010 rok wiec trochę podejrzane :/

Użytkownik Świeżak Avatar Luki78
    Mieszka w
    PJA
    Auto
    159SW 1,9 JTDm 16V '08r. Ducato III 2,3 D '07r., Twingo 1,2b '12r.

Domyślnie

Może mnie wzrok myli ale ta trzecia ma strasznie wytartą kierownicę z lewej strony jak na 155tkm.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaOne
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 8v 156km/332Nm

Domyślnie

Ale druga ma plastiki albo nowe albo zadbane.. skóry na tych fotach tak bardzo nie widać.
    na którymś zdjęciu jest ten kwit potwierdzający przebieg ale nie znam się na tym..??

Trzecia sprawdzana po vin'ie w innym temacie i podobno km się zgadzają.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW

Domyślnie

Witam, dawno mnie już nie było na forum. Kiedyś dzięki Waszym wpisom udało mi się dokonać bardzo udanego zakupu AR 159 1,9 JTDm, teraz po kilku latach użytkowania przyszedł czas na zmianę auta. Niestety jestem zmuszony do sprzedaży. Niestety ze względu na brak aktywności na forum nie mogę podać odnośnika do mojej aukcji, jednakże mimo to zachęcam do odnalezienia mojego auta w serwisie Oto Moto i OLX. Nr VIN: ZAR93900007223799.
    Ostatnio edytowane przez lukasz_ldz ; 14-03-2017 o 10:01

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas156
    Mieszka w
    BDG
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał lori Zobacz post
    Witam Panowie. Już od kilku miesięcy rozglądam się za 159 z silnikiem 1.8 MPI. Pod lpg. Trudno znaleźć coś rozsądnego. Teraz wpadłem na to ogłoszenie: nie mogę zamieścić linka (ograniczenie forum): 159, 1.8, Legnica. Co sądzicie? Mam kawałek drogi do przejechania, więc każda opinia się dla mnie liczy. Może ktoś już ją oglądał? A może ktoś kojarzy ten komis?
    Kolego czy chodzi o tą:
    https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...tml#932cce6c61
    i tu ta sama, nie wiem czemu przebieg inny coś się handlarzowi pierdzieli
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yMdIF.html
    Wydaje mi się że była wystawiona przez chwilę we Wrocławiu za 12-13 z silnikiem do roboty.