Strona 17 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101112131415161718192021 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 203

Temat: Jak Wam się sprawuje skrzynia Q-Tronic?

Użytkownik Rowerzysta Avatar XLogic
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16v v. BM HIGH

Domyślnie

Kowal, dzięki za wpis.

Czy ten problem ze sterownikiem rzutuje na kondycję skrzyni jako takiej czy też można z tym przez jakiś czas żyć (oczywiście przy założeniu, że toleruje się to szarpnięcie)?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Żyć można, ale co to za życie
    Z ciekawości jak duży masz przelot? I jak użytkowane jest auto(miasto czy trasa)?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Ja też miałem problem z szarpaniem przy zmianie z 2 na 3 i z 3 na 4 i przy redukcjach przy wyprzedzaniu (nasilało się jak samochód był rozgrzany ). (Pisałem nawet posta o tym). Finalnie okazało sie ze to sterownik. Regeneracja się nie powiodła.... kupiłem nowy Asina - cena z montażem, olejem i robocizna 3500 PLN... Od tej pory chodzi pięknie, płynnie bez żadnych problemow - przejechane 20 tys. od wymiany.

Użytkownik Rowerzysta Avatar XLogic
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16v v. BM HIGH

Domyślnie

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Żyć można, ale co to za życie
    Z ciekawości jak duży masz przelot? I jak użytkowane jest auto(miasto czy trasa)?
    Kowal, przelatane w furze jest lacznie 192k, przy czym ja jako pilot oblatalem od czerwca zeszlego roku 15k. Duzo tras latem ale glownie jezdze po miescie, odcinki srednio 10-20 km (wawa).

A dlaczego pytasz?

Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Pytam bo podczas wymiany u mnie rozmawiałem na ten temat z mechanikiem. Twierdził że jeśli auto jeździ głównie po mieście to jego(sterownika) żywotność się skraca. Myślę że u Ciebie pomału się zbliża moment wymiany. Oleje, dodatki itd. tutaj już nic nie pomogą. Szkoda kasy.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

A spóźniona reakcja skrzyni na gaz, tzn. jadę powoli np. na 3. biegu, wciskam mocno gaz, silnik się wkręca na obroty powiedzmy 2,5k i dopiero gdzieś po dwóch sekundach jakby skrzynia się do końca zapina i auto wyrywa (skacze) do przodu - to tylko olej czy już sterownik?
    Przy zmianie biegów żadnych szarpnięć nie mam, tylko takie coś się dzieje (najczęściej chyba na 3 biegu). Przypuszczam, że albo zawór liniowy za wolno spina konwerter (sterownik szwankuje?) albo skrzynia robi to specjalnie, bo mam wrażenie że w domyślnym trybie Eco/City bardzo stara się wygładzać gwałtowne akcje pedałem gazu żeby jazda była płynna. Nie patrzyłem w MESie czy moja skrzynia umie zmienić tryb na Sport (tzn. zawsze jak patrzyłem to aktualny program był Eco/City a uczyła się Eco), ale po chwili ostrzejszej jazdy zdecydowanie zmienia się jej charakterystyka - częściej hamuje silnikiem i mniej używa uślizgu konwertera na biegach 1-3. Chyba wtedy też nie występuje ten problem wystrzału auta który opisałem na początku, ale nie jestem pewien.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Świeżak Avatar Velek3
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była AR 156 03' 1.9+,156 1.9 8v 02',159 2.4 Thesis Sportiva 2.4 159 2.4TI, 166 2.5, jest E55 AMG

Domyślnie

Pytam bo podczas wymiany u mnie rozmawiałem na ten temat z mechanikiem. Twierdził że jeśli auto jeździ głównie po mieście to jego(sterownika) żywotność się skraca. Myślę że u Ciebie pomału się zbliża moment wymiany. Oleje, dodatki itd. tutaj już nic nie pomogą. Szkoda kasy.
    Akurat z żywotnością "na oko" bym aż tak daleko nie wychodził. Warto może zacząć przygodę od wymiany/dolania oleju. Mój q-tronic ma prawie 300tyś km, w swoim życiu większość to były trasy, ale również bardzo często zdarzały się zakorkowane miasta. Myślę*że przy odpowiednim serwisowaniu do 500k doleci :-)

Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Ale nigdzie nie napisałem o ocenie "na oko". Uszkodzony sterownik ma określone objawy i tyle. Wymiana oleju nie pomaga przy tym. Być może Twoja dożyje 500k.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    A spóźniona reakcja skrzyni na gaz, tzn. jadę powoli np. na 3. biegu, wciskam mocno gaz, silnik się wkręca na obroty powiedzmy 2,5k i dopiero gdzieś po dwóch sekundach jakby skrzynia się do końca zapina i auto wyrywa (skacze) do przodu - to tylko olej czy już sterownik?
    Przy zmianie biegów żadnych szarpnięć nie mam, tylko takie coś się dzieje (najczęściej chyba na 3 biegu). Przypuszczam, że albo zawór liniowy za wolno spina konwerter (sterownik szwankuje?) albo skrzynia robi to specjalnie, bo mam wrażenie że w domyślnym trybie Eco/City bardzo stara się wygładzać gwałtowne akcje pedałem gazu żeby jazda była płynna. Nie patrzyłem w MESie czy moja skrzynia umie zmienić tryb na Sport (tzn. zawsze jak patrzyłem to aktualny program był Eco/City a uczyła się Eco), ale po chwili ostrzejszej jazdy zdecydowanie zmienia się jej charakterystyka - częściej hamuje silnikiem i mniej używa uślizgu konwertera na biegach 1-3. Chyba wtedy też nie występuje ten problem wystrzału auta który opisałem na początku, ale nie jestem pewien.
    Lock up spina się przy 50km/h. Poniżej skrzynia pracuje na uślizgu, co jest trochę irytujące biorąc pod uwagę, że mocno uprzywilejowanym biegiem jest właśnie 3. Przy zwalnianiu do 20km/h skrzynia nie zrzuci biegu na 2 i przy dalszym przyspieszaniu ślizga na 3 aż osiągnie 50km/h i dopiero wtedy "zaczyna jechać".

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Ale nigdzie nie napisałem o ocenie "na oko". Uszkodzony sterownik ma określone objawy i tyle. Wymiana oleju nie pomaga przy tym. Być może Twoja dożyje 500k.
    Przy czym w sterowniku nie dochodzi do uszkodzenia elektroniki, tylko blokowania się zaworków ze względu na ich wytarcie. A że są niewymienne...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów