Witam. Mam problem z silnikiem. Niestety wczesniej nie mialem czasu aby sie tym zająć dlatego teraz chce się rozeznać co mam z tym robić i co się mogło stać.
Mechanik nie rozbierajac silnika mowil, ze powinienem poszukac nowego na przekładke. Tyle powiedział, że dzwięk pochodzi od dołu.
Sam nie wie co dokładnie jest przyczyną tych dzwieków. Jestem ciekaw co sie stalo i jakie ewentualnie beda koszta naprawy.
W jednym z postów wyczytałem iż takie dzwięki świadczą o luzie w ukladzie korbowo tłokowym. Czyli z tego
taki wniosek, ze albo ktoras z panewek się starła albo wyrobiło sie połączenie korbowodu z tłokiem. Mam pytanie: czy zawsze 'obrócone' zużyte panewki dają
taki metaliczny cykający dzwięk?? U mnie nie jest to taki dzwięk, on jest niższy i sprawia wrażenie wahadłowego, przy puszczaniu gazu z ok 2000rpm slychac
"bu bu bu bu bu bu bu buu" mogłbym porównać ten dzwięk do uderzania ręką w jakąś dużą szafke albo szafe, na zimnym silniku tak tego nie slychac, jedynie przy
uruchamianiu zimnej jednostki (w momencie przyrostu obrotów 0->1000rpm). Dzwięk jest raczej tępy, na pewno nie taki ostry, cykajacy i klekoczący jak dzwiek
panewek na filmikach z YouTube. Pare tygodni temu zauważyłem, że w głowicy od strony pasażera, jest ubytek scianki, tak jakby się fragment odłamał i poleciał w
dół w kierunku pompy oleju i następnie prawdopodobnie do miski olejowej.
http://img131.imagevenue.com/img.php..._122_545lo.jpg
http://img262.imagevenue.com/img.php..._122_382lo.jpg
Niestety Alfe kupilem ponad pół roku temu i nie wiem kiedy to się stało. Co jestem w stanie sam ocenic po odkreceniu miski olejowej, na co zwrócić uwagę??
Ostatnio jak przejechalem kilkanascie kilometrow to odczulem wyrazny spadek mocy, poza tym silnik troche nie równo chodzi (na pewno mam przewody do wymiany, ale pewnie ich
słaba jakosc nie jest przyczyną tego wszystkiego), przy niższej prędkości na wyższym biegu silnik wpada w drgania. Branie oleju przez V6 jest w normie, nie dymi.
Czy wymiana wału lub panewek lub połaczeń tłokowo-korbowodowych obejdzie sie bez wyciągania głowicy?
Dziękuje za wszelkie sugestie i informacje. Pozdrawiam