Jak w temacie prędkościomierz zaczął zawieszać się na równej 100 i powyżej nie idzie przez jakieś kilka sekund poczym zrywa się i pokazuje ok jeżeli jade powyżej setki jeżeli zwolnie i znów przyspiesze znów się zawiesza
Jak w temacie prędkościomierz zaczął zawieszać się na równej 100 i powyżej nie idzie przez jakieś kilka sekund poczym zrywa się i pokazuje ok jeżeli jade powyżej setki jeżeli zwolnie i znów przyspiesze znów się zawiesza
Wskazowka nie dotyka w tym miejscu tarczy może się właśnie tarcza wygiela albo cos sie zluzowalo
: O.o :
Z zegarem jest na bank wszystko Ok
Mam podobny problem, tylko że u mnie też zaniża prędkość mam wrażenie.
Da się na to jakoś zaradzić, czy tylko pozostaje wymiana?
Witam nie miałem ostatnio czasu wskazówka faktycznie się zawiesza ale w mechanizmie wychyłowym, w czasie jazdy podpiąłem fes-a i pokazuje prędkość normalnie, rozebrałem prędkościomierz zgodnie z inst i przesmarowałem lecz nie pomogło szukam prędkościomierza do mojej alfy ale nie mogę znaleźć. Posiadam AR 2004r. 2.0jts 16v 166km sw progresion wiem że mój licznik był montowany w ver. sportpac, czarny z czerwonym podświetleniem. Dziękuję za wszelkie pomysły nawet za linka do zakupu. pozdrawiam
Witam, u mnie podobny roblem alfa 156 2,4 140 km jtd. Prędkościomierz wriuje raz wszystko ok, innym razem od razu po odpaleniu juz nie dziala, a jeszcze innym po 200 km zaczyna swirowac. Dodam ze zauwazylem jak wylacze swiatla mijania to predkosciomierz pracuje normalnie jak włącze swiatla zaczyna wariowac albo wcale nie pokazuje predkosci. Jak usunąc ten problem, i gdzie szukac rozwiazania? Czujnik slyszalem ze jest na abs to prawda? A moze slabe napiecie jest i jak zgasze swiatla to wiekszy prad plynie do czujnika i stad predkosciomierz pracuje norlamnie/.
U mnie takie cyrki z prędkościomierzem powodowało uszkodzone koło pasowe alternatora (te ze sprzęgiełkiem), także radzę się nim zainteresować![]()
Dokładnie nie wiem jak, ale w moim przypadku gdy sprzęgiełko rozłączało koło pasowe alternatora wskazówka prędkościomierza szalała: opadała, wznosiła się, podskakiwała, ogólnie cyrkiA jak sprzęgiełko padło całkowicie to prędkościomierz przestał działać. Nie wiem, być może spadek napięcia po zaniku ładowania AKU to powodował
Wiem jedno, że po wymianie koła pasowego alternatora wszystko wróciło do normy.