Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: 2.0 JTS problem z wałkiem rozrządu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfamat
    Mieszka w
    Żyrardów
    Auto
    ALFA 159 2.0 JTDM; ALFA 156 2.0 JTS

Domyślnie

Witam

Mam JTS-a od kilku lat i przeżyłem z nim kilka historii.

Zabawę z układem zapłonowym najlepiej zacząć od zakupu kabla Viaken i ściągnięciu programu np. Fiat ECUscan. Na forum jest b.dużo info na temat diagnostyki JTS-ów i można znaleźć tabelę z błędami. Zaoszczędzisz na mechaniku i niepotrzebnie wymienianych częściach.

Po rozruchu JTS ma podwyższone obroty i nierówno pracuje, to normalne. Po kilkudziesięciu sekundach zaczynają działać sondy przed katalizatorem i silnika zaczyna pracować równo.

To co przerabiałem
    1. Pojawiająca się czasami nierówna praca silnika na wolnych obrotach - przyczyna uszkodzona jedna z sond przed katalizatorami. Sondy tylko oryginalne BOSCHA. Diagnostyka to wyłapie, pojawiają się błędy zapala się kontrolka silnika.
    Czasami przyczyna takich objawów mogą być nie-kontakty gniazdo- wtyczka. Co może być spowodowane nieoryginalnym , niechlujnym zamocowaniem gniazd z wtyczkami i są one narażone na drgania.

2. Wypadanie zapłonów, chwilowe szarpnięcia silnika na wolnych obrotach - przyczyna uszkodzona cewka na 4 cylindrze, też pojawiają się błędy i można je odczytać

3. Podczas przyspieszania silnik na b. krótka chwilę tracił moc, dławił się - przyczyna brudna przepustnica. Brak błędów

4. ŚWIECE zapłonowe zalecane NGK BKR 6EKPA- drogo ale ten silnik tego wymaga. Raz zastosowałem tańsze zamienniki DENSO i du.....

Jts lubi być dopieszczany i jeżeli się o niego nie dba, to później pojawiają się posty, że to najgorszy silnik. Jts zaczyna żyć powyżej 4000 tyś obr/min. i wtedy daje frajdę z jazdy To oznacza że lubi b.wysokie temperatury taką ma konstrukcję , to oznacza ze olej i inne podzespoły ukł. zapłonowego muszą kosztować ze względu na parametry. Zamienniki są dla dupowozów.

Źródła nierównej pracy silnika JTS
    - świece zapałonowe
    - cewki WN
    - wtryskiwacze
    - przekaźniki (obok akumulatora są umieszczone przekaźniki min sterujące praca wtrysków, sprawdzić oczyścić, wymienić, małe czerwone)
    - sondy lambda 2 szt. przed 2 szt. katalizatorów
    - przepływomierz - posiadam taki na stanie bo zabawę z szarpaniem zacząłem od czytania postów, najlepiej zacząć jak pisałem wyżej od zakupu kabla i ściągnięcia programu
    - brudna przepustnica
    - popękane przewody od powietrza - łapie lewe powietrze
    - złącza elektrycznych.

Tak jak pisałem wyżej opinia o JTS-ach jest taka, że to najgorsze silniki. Piszą tak Ci co nie mieli, a słyszeli, albo Ci co nie dbają lub jeżdżą po mechanikach, którzy nie maja pojęcia o tych silnikach i o ich diagnostyce a zwłaszcza o oleju do tego silnika. Kolejne historie to nagar w silniku, zużywające się wałki rozrządów, padające wariatory, panewki. Z czego to wynika.
    Podstawowe trzy żelazne zasady dla tych którzy rozpoczynają historię z JTS-e.

Pamiętaj
    1. Jedyny olej do tego silnika, to olej 10w60 zalecana Selenia Reacing 10w60. Nie upieram się przy Seleni, ale mój samochód jeżdzi na Seleni od nowości, ma przelot 148 tyś km i żadnego nagaru. Wada Seleni to cena 50 zł za 1l. Ale inne oleje 10w60 są w podobnej cenie. Co robią ludzie stosują tańsze np. 10w40 i pojawia się nagar.
    2. Sprawdzaj poziom oleju i miej w samochodzie olej na dolewki. Te silnik ze względu na konstrukcje i temperaturę pracy biorą olej, norma producenta to1l/1000km.
    3. Wymieniaj olej co 10000 km.

Pozdrawiam

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 156 sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Dziękuję Ci Kolego alfamat za cenne rady.Jestem z tych co słuchają (ze zrozumieniem),kabelek kupię jak już pisałem wcześniej po wypłacie.O viakenie wiem bo posiadam od nich kabel do mojego passata b4 ;-) Staram się dbać o auto jak mogę,już nawet żona mówi że jestem przewrażliwiony ponieważ przed każdą jazdą sprawdzam stan wszystkich płynów,niezależnie od trasy do pokonania. Alfę teraz oszczędzam,staram się jak najmniej jeździć do czasu zakupu kabla i porządnej diagnozie.Będę tutaj opisywał etapy swojej autodiagnozy czy też przebieg napraw.Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał alfamat Zobacz post
    Jts zaczyna żyć powyżej 4000 tyś obr/min. i wtedy daje frajdę z jazdy
    Oj prawda w tedy radochy masa aż motylki w brzuchu.
    Pozostały tekst też w całości potwierdzam.
    Moja Bella

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał alfamat Zobacz post
    Te silnik ze względu na konstrukcje i temperaturę pracy biorą olej, norma producenta to1l/1000km.
    No mój aż tyle nie pije.
    Co prawda większe zużycie jest podczas szybkich jazd autostradowych.
    Natomiast w jeździe koło komina tak do 3500 minimalne.
    Ale tak to mają chyba wszystkie silniki nie tylko JTS-y.
    Moja Bella

Auto

Domyślnie

Witam.
    W środę tj:19.04 dostałem kabelek od viakena,uzbroiłem laptopa w niezbędne sterowniki i oprogramowanie i do autka.Podpinka i ... P0302,P0430,P0420,P0300 przy P0430 oraz P0420 pokazuje FATAL.Mało tego zaczęła mi ciec chłodnica ;-) po wstępnych oględzinach jest po prostu zeżarta , aż zielona.Jeżeli chodzi o błędy to nie były kasowane po naprawie (wymiana wałka),dlatego skasowałem je i przejechałem się około 2 km,ponowne podpięcie pod kompa i nic 0 błędów a auto nadal szarpie.Domyślam się,że należy się przejechać dalej,lecz z braku czasu dziś nie mogę dokonać dokładniejszej ,,jazdy,,. Obejrzałem wczoraj cewki,1 jest nieoryginalna BERU,reszta do BOSCH.Chłodnicę zamówiłem i cewkę też,po ich wymianie zobaczymy co dalej.O efektach napiszę.

Auto

Domyślnie

Witam.

Wczoraj wymieniłem chłodnicę,świece i cewkę.Chłodnica ok nie cieknie,po wymianie świec i cewki , pracuje równiej ale zdarza jej się szarpnąć.Błędu nie wywala.Ogólny czas napraw chłodnica,cewka,świece to około 7 godzin we 2 bez kanału.Jeżeli kiedykolwiek będziecie wymieniać chłodnicę w tym modelu nie wyciągać jej górą,odkręcić pas na dole i tamtędy ją wytargać ;-) . Wszystkim którzy okazali mi ogromną pomoc,serdecznie dziękuję.

Auto

Domyślnie

Witam ponownie.Jak widać dużo czasu nie upłynęło a ja mam kolejny problem.Wczoraj po przejechaniu 90km zapalił się magiczny CHECK oraz GO TO DEALER,podpinka pod komputer i P0430 Catalyser 2 , Signal high,P0420 Catalyser 1 , Signal high.Teraz pytanie,czy to uszkodzenie katalizatora czy któraś z sond nie wyrabia ? Jak wykonać pomiar i jakim programem najlepiej to zrobić ? Obecnie używam multiecuscan. Proszę o podpowiedź co dalej najlepiej zrobić. Pozdrawiam i dziękuję.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Konrad20
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Aso kolego aso/