Witam
Mam JTS-a od kilku lat i przeżyłem z nim kilka historii.
Zabawę z układem zapłonowym najlepiej zacząć od zakupu kabla Viaken i ściągnięciu programu np. Fiat ECUscan. Na forum jest b.dużo info na temat diagnostyki JTS-ów i można znaleźć tabelę z błędami. Zaoszczędzisz na mechaniku i niepotrzebnie wymienianych częściach.
Po rozruchu JTS ma podwyższone obroty i nierówno pracuje, to normalne. Po kilkudziesięciu sekundach zaczynają działać sondy przed katalizatorem i silnika zaczyna pracować równo.
To co przerabiałem
1. Pojawiająca się czasami nierówna praca silnika na wolnych obrotach - przyczyna uszkodzona jedna z sond przed katalizatorami. Sondy tylko oryginalne BOSCHA. Diagnostyka to wyłapie, pojawiają się błędy zapala się kontrolka silnika.
Czasami przyczyna takich objawów mogą być nie-kontakty gniazdo- wtyczka. Co może być spowodowane nieoryginalnym , niechlujnym zamocowaniem gniazd z wtyczkami i są one narażone na drgania.
2. Wypadanie zapłonów, chwilowe szarpnięcia silnika na wolnych obrotach - przyczyna uszkodzona cewka na 4 cylindrze, też pojawiają się błędy i można je odczytać
3. Podczas przyspieszania silnik na b. krótka chwilę tracił moc, dławił się - przyczyna brudna przepustnica. Brak błędów
4. ŚWIECE zapłonowe zalecane NGK BKR 6EKPA- drogo ale ten silnik tego wymaga. Raz zastosowałem tańsze zamienniki DENSO i du.....
Jts lubi być dopieszczany i jeżeli się o niego nie dba, to później pojawiają się posty, że to najgorszy silnik. Jts zaczyna żyć powyżej 4000 tyś obr/min. i wtedy daje frajdę z jazdy To oznacza że lubi b.wysokie temperatury taką ma konstrukcję , to oznacza ze olej i inne podzespoły ukł. zapłonowego muszą kosztować ze względu na parametry. Zamienniki są dla dupowozów.
Źródła nierównej pracy silnika JTS
- świece zapałonowe
- cewki WN
- wtryskiwacze
- przekaźniki (obok akumulatora są umieszczone przekaźniki min sterujące praca wtrysków, sprawdzić oczyścić, wymienić, małe czerwone)
- sondy lambda 2 szt. przed 2 szt. katalizatorów
- przepływomierz - posiadam taki na stanie bo zabawę z szarpaniem zacząłem od czytania postów, najlepiej zacząć jak pisałem wyżej od zakupu kabla i ściągnięcia programu
- brudna przepustnica
- popękane przewody od powietrza - łapie lewe powietrze
- złącza elektrycznych.
Tak jak pisałem wyżej opinia o JTS-ach jest taka, że to najgorsze silniki. Piszą tak Ci co nie mieli, a słyszeli, albo Ci co nie dbają lub jeżdżą po mechanikach, którzy nie maja pojęcia o tych silnikach i o ich diagnostyce a zwłaszcza o oleju do tego silnika. Kolejne historie to nagar w silniku, zużywające się wałki rozrządów, padające wariatory, panewki. Z czego to wynika.
Podstawowe trzy żelazne zasady dla tych którzy rozpoczynają historię z JTS-e.
Pamiętaj
1. Jedyny olej do tego silnika, to olej 10w60 zalecana Selenia Reacing 10w60. Nie upieram się przy Seleni, ale mój samochód jeżdzi na Seleni od nowości, ma przelot 148 tyś km i żadnego nagaru. Wada Seleni to cena 50 zł za 1l. Ale inne oleje 10w60 są w podobnej cenie. Co robią ludzie stosują tańsze np. 10w40 i pojawia się nagar.
2. Sprawdzaj poziom oleju i miej w samochodzie olej na dolewki. Te silnik ze względu na konstrukcje i temperaturę pracy biorą olej, norma producenta to1l/1000km.
3. Wymieniaj olej co 10000 km.
Pozdrawiam