Fawes,
Zastanawiałeś się nad furą elektryczną? Płaski moment, nie ma hałasów silnika spalinowego... hm?
Fawes,
Zastanawiałeś się nad furą elektryczną? Płaski moment, nie ma hałasów silnika spalinowego... hm?
Naprawdę, a to czemu, aż 14? Skoro ludziom pali po 11...
Ja wiem że ludziom JTDM pali po 6-7 a mi 9, ale wiesz ja po prostu jeżdżę JTDm jak benzyną, bo nie potrafię inaczej...dla mnie jazda poprzez duszenie momentu na niskich obrotach to nie jest jazda.
W ogóle czemu w tym TBi takie duże spalanie... miałem kilka aut podobnej wielkości co 159 - silnik od 1.8 do 2.0 benzynowe - i miałem zawsze średnie spalanie około 7-8 litrów....czy to ma znaczneie zę były wolnossące?
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Nie dogodzi Ci chłopie. Zmień markę ewentualnie podpytaj w okolicy o przejażdżkę tymi silnikami bo kreowanie sobie poglądów na podstawie opini z forum wcale Twoich wątpliwości nie rozwieje.
Mam to w JTDM...a pytam o trwałość TBI!
- - - Updated - - -
I tak się da jechać??? w JTDm nie wrzucam 6tki zanim nie osiągnę 120km/h a najlepiej 140km/h, inaczej w ogóle nie mam odczucia że w ogóle auto ma jakikolwiek ciąg...jak raz jechałem na 5 biegu 90 km/h to myślałem że auto jest na luzie...
Nic nic, założyłem, że z TBi również 2x w roku pojawisz się w ASO i że auto będzie mega zadbane.![]()
No to tak - z benzynówek najtrwalszy jest TBi. To załatwiamy temat priorytetu trwałości. Osiągi lepsze ma V6, ALE to jest tylko przy założeniu, że nie chipujesz TBI. Więc ten parametr performance jest na 2 miejscu jeśli chodzi o silniki 159-ki w ogóle, a po chipie - na pierwszym. Co do pracy w najszerszym możliwym zakresie obrotów - tutaj też nie ma co gdybać, bo tylko TBI ma turbinę, a reszta to wolnossaki. I ta turbina daje bardzo dużo elastyczności, czyli zapierdzielania w możliwie szerokim zakresie obrotów. A jeśli nie boisz się kosztów utrzymania to o tym nie ma co pisać, chociaż TBI też wypada tu najkorzystniej.
TBI ma jedną wadę. A właściwie dwie. Jak dla mnie - mógłby się trochę wyżej kręcić, to piewsza wada, a druga - jest droższy w zakupie, niż JTS. I tyle.
Jeśli kogoś stać - to wybór jest nie tyle prosty, co wręcz oczywisty.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Jeśli interesuje Cię spalanie w TBI to licz na komputerowe 6 -20 litrów. Dobierz swoj styl jazdy i wyjdzie Ci Twoje spalanie.
Fawes, kurde:
"jechałem na 5 biegu 90 km/h to myślałem że auto jest na luzie..." - zrób sobie luźniejszy wydech, turbo wycisza. Może akustyka pomoże?![]()