Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Fiat Bravo 2,0 Jtd Sport

Domyślnie

Cytat Napisał ginhop Zobacz post
    Witam!
    Na alledrogo jest egzemplarz:
    LIMITOWANA SPORTOWA ALFA 159 Ti 1750TBi SKÓRA*NAVI w cenie 51 700,00 zł. Numer aukcji 6750338872
    Brak podanego numeru VIN w aukcji.
    Ktoś może oglądał to auto?
    byłem , oglądałem, cały komis to jeden wał na VAT-cie. Auto nie z niemiec tylko z Holandii, wystarczy sobie ściągnąć raport, więc gość zaczyna od kłamstwa w ogłoszeniu i potem idzie w zaparte. To samo jeśli chodzi o ilość właścicieli, bo auto było 3 razy przerejstrowane. Stan auta całkiem niezły ale przebieg chyba kręcony. Auto przerejstrowane na firme w Niemczech, a gość nie chce sprzedać na fakturę VAT tylko na marżę, to już śmierdzi na odległość.

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Hej,
    Chcę wymienić moją Alfę 159 2.0 JTDM 170 KM (mam dość klekotu)na wersje benzynową i waham się pomiędzy 2.2 JTS a 1.75TBi.

Za 2.2 JTS przemawia:
    1. wolnyssak więc chyba prostszy silnik i mniej problematyczny (o ile się nie mylę),
    2. chętnie wziąłbym ze skrzynią Selespeed, bo wkurza mnie wciskanie sprzęgła - to przeżytek (biegi można zmieniać tam manetkami więc miejsce na sport jest - niestety w 1.75TBi nie ma automatów)
    3. wydaje się w miarę sensowne spalanie (w TBi słyszałem że spalanie potrafi być dużo wyższe??)
    4. silnik się fajnie kręci (ja lubię wysokoobrotowe silniki - 1.75TBi kręci się chyba o 1000 obrotów niżej)
    5. nie ma turbo (szczerze mówiąc moja 2.0 JTDM to mój pierwszy silnik z turbo i jakoś nie polubiłem tego sposobu oddawania mocy: nic, wielkie wbicie w fotel i znowu nic - ciekawe jak to jest w Turbo Benzynie?)
    6. Silnik jest mniej wysilony jak 1.75TBi

Z kolei, za 1.75TBi przemawia:
    1. więcej koni i dużo więcej momentu (nie wiem jak to w praktyce się odczuwa względem JTS?)
    2. o ile turbo w benzynie działa lepiej (równiej oddaje moc), to może i turbodoładowanie nie jest takie złe - ktoś coś podpowie?
    3. Ponoć lepszy, bardziej dopracowany silnik?
    4. Ponoć auta z tym silnikiem są po lifcie i dlatego są lepsze (nie wiem na ile to robi różnicę?)

Ogólnie chciałbym Alfę 159 z trwałym i mocnym silnikiem i wolałbym kupić coś jak najmniej problematycznego (2.0 JTDM to wg mnie silnik specjalnej troski - jak każdy z resztą nowoczesny diesel - trzeba uważać na turbo, wtryski, jakość paliwa, EGR, DPF, i inne takie).

Proszę o wszelkiego rodzaju uwagi i podpowiedzi.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Toyota Corolla E11 G6 LIFT, 159 berlina 2.2 JTS

Domyślnie

Panowie, co sadzicie o tych dwóch 159??
    https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...tml#4e550f544b
    https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yPjoW.html
    Szukam kombi w benzynie. 1.9 jest odrobinę za słaba więc zostaje 2.2. Druga jest od handlarza. Pisałem z prośbą w odpowiednim wątku o pomoc w oględzinach kogoś ze śląska, może ktoś się odezwie. Jutro zadzwonię do sprzedawców rozpytać ich trochę, tymczasem mile widziane wasze opinie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Z tych dwóch to bardziej zainteresował bym się ta pierwsza, druga sprowadzona z Niemiec i kosztuje 15 k , to nasuwa się pytanie za ile ja handlarz kupił , bo gdzie akcyza i jego zarobek, a w de w dobrym stanie tak tanio Alfy nie kupisz...
    A co do pierwszej to po zdjęciach ciężko powiedzieć ,jedynie to że brakuje naklejek na błotnikach i oznaczeń na klapie co Może ,nie musi oznaczać że było coś malowane , i jeżeli faktycznie wymieniony rozrzad i dbane o częsta wymianę oleju to można jechać zobaczyc

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

[MENTION=64656]Fawkes[/MENTION] ogólnie nie sądzę żeby 2.2 i selespeed było bardziej bezproblemowe niż diesle w 159. [emoji14]

Z tych dwóch brałbym 1.75 tbi ale tak jak Ty cenie automat. Niestety nie ma dobrej konfiguracji za bardzo benzyna + klasyczny automat.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sport Plus

Domyślnie

Na allegro jest Alfa 159 1,75TBI za..... 65 990 zł, przebieg 30 tyś, Polska ASO, wersja Sport Plus. Na ile realnie oceniacie takie autko? bo tu mam wrażenie że ktoś był w stanie hibernacji przez ostatnie lata

Użytkownik Świeżak Avatar Andrew_
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    9 SW TBI

Domyślnie

Co ciekawego napisali o benzynie w czerni?

Użytkownik Świeżak Avatar Andrew_
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał zaan3000 Zobacz post
    Co ciekawego napisali o benzynie w czerni?
    No właśnie najlepsze jest to, że praktycznie ma żadnych informacji. Poza zdjęciami z kraju z którego zostało sprowadzone... Przebieg zgłoszony w momencie wykonania zdjęć za granicą.

Użytkownik Świeżak Avatar brute4c
    Mieszka w
    Wrocław / Nowa Ruda
    Auto
    GT 1.8 Twin Spark

Domyślnie

Cytat Napisał Mateusz_159 Zobacz post
    Z tych dwóch to bardziej zainteresował bym się ta pierwsza, druga sprowadzona z Niemiec i kosztuje 15 k , to nasuwa się pytanie za ile ja handlarz kupił , bo gdzie akcyza i jego zarobek, a w de w dobrym stanie tak tanio Alfy nie kupisz...
    A co do pierwszej to po zdjęciach ciężko powiedzieć ,jedynie to że brakuje naklejek na błotnikach i oznaczeń na klapie co Może ,nie musi oznaczać że było coś malowane , i jeżeli faktycznie wymieniony rozrzad i dbane o częsta wymianę oleju to można jechać zobaczyc
    Trochę podejrzane, że po 2k km od wymiany rozrządu ktoś sprzedaje samochód i to jeszcze za takie pieniądze?