Strona 182 z 275 PierwszyPierwszy ... 82132172173174175176177178179180181182183184185186187188189190191192232 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,811 do 1,820 z 2746

Temat: Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

No i suma sumarum, ani ringi, ani dzienne na długich nie są legalne ze względu na brak homologacji na lampy. No ale nie oszukujmy się... Ludzie jeżdżą i będą jeździć z dziennymi zrobionymi na różne sposoby.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

makarov
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    wskaż mi, gdzie napisałem, że nie mają prawa
    Problem w tym, że... nie mają.
    A od czego ma wybitą na kloszu lampy homologację? Od tego jest diagnostą, żeby m.in. znać znaczenie tych
    Pytałem, bardzo wyraźnie, skąd niby diagnosta miałby wiedzieć, że zrobiłeś sobie taką modyfikację i używasz jej jako światła do jazdy dziennej?

No i? To co panowie sobie tam napiszą nie stanowi żadnej podstawy prawnej Teraz jedź z takim kwitkiem na SKP i skąd diagnosta ma wiedzieć co sprawdzać?
    Podstawą prawną jest tutaj właśnie brak homologacji do wykorzystywania tego źródła światła jak również zapewne brak niezbędnego wyposażenia dodatkowego to ksenonów.
    Wracamy więc do punktu, co może policjant na drodze, a czego nie.

Nie oszukujmy się, powodem czepiania się takich rzeczy z reguły jest zachowanie samego kierowcy.
    Kompletna bzdura.

A Policjant by Ci tylko pokazał oznaczenia na lampie i brak wybitego tam oznaczenia dla świateł dziennych, następnie wystawił pokwitowanie za DR I mógłbyś sobie prosić o wskazanie różnic.
    Masz 100% racji, miałby prawo, żeby tak zrobić, tyle, że mnie to może kosztować 18 zł (koszt badania technicznego), a kogoś kto gmerał w reflektorach, ich wymianę.

światła dzienne muszą mieć odpowiednie kąty świecenia, których te Twoje "długie" nie posiadają...
    Wskaż mi, łaskawie, gdzie w warunkach technicznych używania świateł do jazdy dziennej, jest jakakolwiek wzmianka i kątach ich świecenia, bo zdaje się, że naprędce wymyślasz sobie jakieś przepisy - warunki, jakim mają odpowiadać dzienne, są wymienione, e-numerycznie, wskaż mi więc taki, który opisałeś.

Także, zarówno te ringi (świecące prawidłowym światłem bądź nie) są tak samo legalne jak i Twoje długie z obniżonym napięciem zasilania.
    Oczywiście, jednakże różnica polega na koszcie, zarówno montażu, jak i ewentualnych problemach przy kontroli, bo ja, wystarczy, że wyjmę jeden bezpiecznik, albo przełączę światła na mijania, a Ty, będziesz musiał wymienić reflektory.
    Ostatnio edytowane przez makarov ; 27-03-2017 o 10:52 Powód: literówka

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Przeczytaj cała wypowiedź, nie jej fragment. Wtedy zrozumiesz, że odnosilo się to do posiadania urządzeń przez Policję, a dokładniej tego, że praktycznie tylko przewoźne SKP takowy mają.

Cytat Napisał makarov Zobacz post
    Pytałem, bardzo wyraźnie, skąd niby diagnosta miałby wiedzieć, że zrobiłeś sobie taką modyfikację i używasz jej jako światła do jazdy dziennej?
    Diagnosta powinien sprawdzić działanie wszystkich świateł, zatem po uruchomieniu silnika będzie widział, że świecą się te a'la dzienne. Potem sprawdza homologację na lampach i już wie, że światła zostały zmodyfikowane.
    Jeśli oczywiście diagnosta się przyłoży i robi przegląd zgodnie ze sztuką.
    Ja osobiście tylko raz trafiłem diagnostę, który sprawdzał światła w każdym położeniu przełącznika oraz homologację na lampach (ksenon) czy działanie spryskiwaczy.

Kompletna bzdura.
    Za dużo znajomych mam w Policji by się z tym zgodzić

Masz 100% racji, miałby prawo, żeby tak zrobić, tyle, że mnie to może kosztować 18 zł (koszt badania technicznego), a kogoś kto gmerał w reflektorach, ich wymianę.
    Albo demontaż.

Wskaż mi, łaskawie, gdzie w warunkach technicznych używania świateł do jazdy dziennej, jest jakakolwiek wzmianka i kątach ich świecenia, bo zdaje się, że naprędce wymyślasz sobie jakieś przepisy - warunki, jakim mają odpowiadać dzienne, są wymienione, e-numerycznie, wskaż mi więc taki, który opisałeś.
    Kolego, to że nie znasz wszystkich przepisów, to nie znaczy, że takowych nie ma.
    Regulamin nr 87 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ, który obowiązuje również w Polsce.

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka

makarov
    Gość

Domyślnie

Przeczytaj cała wypowiedź, nie jej fragment.
    O aplikacji na smartfona pisałem po to, żeby kolega sam to sobie sprawdził, Policja ma inne przyrządy niż smartfonowa aplikacja, a jak będą mieli chociaż cień wątpliwości, to mogą wysłać na badania techniczne, takie ich prawo.
    Problem w tym, że... nie mają.
    Zwykła drogówka takowych urządzeń nie posiada, a nawet te przewoźne stacje kontroli pojazdów nie zawsze są wyposażone w takie przyrządy.
    Kolego, co Ty ze mnie idiotę robisz??? Sam sobie przeczytaj i wywnioskuj, że chodzi o urządzenia, a nie prawo policji.

Diagnosta powinien sprawdzić działanie wszystkich świateł, zatem po uruchomieniu silnika będzie widział, że świecą się te a'la dzienne.
    Jeśli je włączysz, bo wcale nie musisz.

Za dużo znajomych mam w Policji by się z tym zgodzić
    Tak więc oni wszyscy, z powodu niskiej samooceny i kompleksów, powinni się albo leczyć, albo zrezygnować ze służby i to natychmiast.

Albo demontaż.
    Demontaż czego???

Kolego, to że nie znasz wszystkich przepisów, to nie znaczy, że takowych nie ma.
    Kolego, do samochodu, rejestrowanego w Polsce, odnoszą się polskie przepisy, to nie obywatel, ale rząd jest do implementacji prawa unijnego do polskiego - mnie interesują wyłącznie przepisy obowiązujące w Polsce, podaj mi więc przepis mówiący o jakimś kącie świecenia świateł do jazdy dziennej, bo nadal uważam, że sobie go wymyśliłeś.

Auto

Domyślnie

Kolego, co Ty ze mnie idiotę robisz??? Sam sobie przeczytaj i wywnioskuj, że chodzi o urządzenia, a nie prawo policji.
    Napisane masz jasno.
    Napisałeś, że mają urządzenia, nie że mają prawo, więc logicznym jest na co odpowiedzią jest moja wypowiedź- "nie mają"

Jeśli je włączysz, bo wcale nie musisz.
    To napisz wprost, że zamierzasz ściemniać i jechać na przegląd bez nielegalnych przeróbek.

Demontaż czego???
    A o czym piszemy? O ringach, które można zdemontować, jak ktoś to dobrze założył.

Kolego, do samochodu, rejestrowanego w Polsce, odnoszą się polskie przepisy, to nie obywatel, ale rząd jest do implementacji prawa unijnego do polskiego - mnie interesują wyłącznie przepisy obowiązujące w Polsce, podaj mi więc przepis mówiący o jakimś kącie świecenia świateł do jazdy dziennej, bo nadal uważam, że sobie go wymyśliłeś.
    I te przepisy obowiązują również w Polsce, o czym mówi Rozporzadzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie dopuszczenia jednostkowego pojazdu.
    Na ich podstawie światłom dziennym przyznawana jest homologacja. Zatem każde światła dzienne muszą być zgodne z tymi przepisami, inaczej nie mogą posiadać homologacji, która jest wymagana w Polsce.
    Jeśli tego nie akceptujesz, nie mój problem.

makarov
    Gość

Domyślnie

Napisałeś, że mają urządzenia, nie że mają prawo, więc logicznym jest na co odpowiedzią jest moja wypowiedź- "nie mają"
    Logicznym? Czyli co, skoro były dwa zagadnienia, a Twoja odpowiedź nie precyzowała, którego dotyczy, to gdzie Ty widzisz to swoje "jasno"?

To napisz wprost, że zamierzasz ściemniać i jechać na przegląd bez nielegalnych przeróbek.
    Tobie się już chyba wszystko pozajączkowało, ja nie muszę niczego ściemniać i jechać bez przeróbek, po prostu mogę tych świateł nie włączać i tyle, tak, jak może ich nie włączać ktoś, kto ma ringi.

A o czym piszemy? O ringach, które można zdemontować, jak ktoś to dobrze założył.
    Otóż, nie - piszemy o ringach oraz dziennych w drogowych, a więc wyrażaj się precyzyjnie, ale skoro kwestię już mamy ustaloną, to faktycznie lepszym rozwiązaniem jest ponowne dłubanie w reflektorach, po opisie ich demontażu i informacji, że więcej kolega by się tego nie podjął.

I te przepisy obowiązują również w Polsce
    To mi je zacytuj - krążysz, powołujesz się na jakieś unijne dyrektywy, podczas gdy ja Cię, po raz kolejny proszę, jak kogo dobrego, o zacytowanie przepisów, dotyczących kąta świecenia świateł do jazdy dziennej, których miałyby nie spełniać, dzienne w drogowych - czyżbym wymagał zbyt wiele???

Auto

Domyślnie

Logicznym? Czyli co, skoro były dwa zagadnienia, a Twoja odpowiedź nie precyzowała, którego dotyczy, to gdzie Ty widzisz to swoje "jasno"?
    Oczywiście, że precyzowała, co z resztą wyżej Ci napisałem.

Tobie się już chyba wszystko pozajączkowało, ja nie muszę niczego ściemniać i jechać bez przeróbek, po prostu mogę tych świateł nie włączać i tyle, tak, jak może ich nie włączać ktoś, kto ma ringi.
    Na jedno wychodzi, dla mnie to ściema i tyle.

To mi je zacytuj - krążysz, powołujesz się na jakieś unijne dyrektywy, podczas gdy ja Cię, po raz kolejny proszę, jak kogo dobrego, o zacytowanie przepisów, dotyczących kąta świecenia świateł do jazdy dziennej, których miałyby nie spełniać, dzienne w drogowych - czyżbym wymagał zbyt wiele???
    A ja Ci podalem dokumenty normujace te kwestie i mam nadzieję, że dalej sobie poradzisz

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MikeDraven
    Mieszka w
    Bogatynia
    Auto
    brak

Domyślnie

Podłącze się do dyskusji, która wg mnie jest bezsensowna Sprawa jest jasna, albo montujemy dzienne, które są homologowane i do których nikt się nie przyczepi, albo w ogóle. Każda inna modyfikacja jest niezgodna z przepisami to jest oczywiste. Jeżeli ktoś decyduje się na druciarstwa typu dzienne w długich, jakieś tam ringi i inne wynalazki, musi się liczyć z konsekwencją zabrania dowodu rejestracyjnego, lub w przypadku kolizji z innym autem, na odpowiedzialność związaną z niehomologowanym oświetleniem, które wedle relacji innego kierowcy uczestniczącego w kolizji mogło go np. oślepić, co w przypadku orzekania przy winie za spowodowanie zdarzenia drogowego działa na naszą niekorzyść (pojazd z niehomologowanym oświetleniem, nie może się poruszać po drogach publicznych). Także reasumując, albo homologacja albo jeździmy na światłach mijania, takie jest moje zdanie, ale każdy robi co chce w swoim aucie. Ja wybrałem duolighty, o których jest w tym wątku bardzo duzo poztywnych opinii. Może cena nie jest niska, ale nikt mi nie będzie mówił, że Alfa z duolightami źle wygląda, bo wygląda super i mam homologację co pozwala mi uniknąć sytuacji, czy diagnosta mnie puści na przeglądzie, lub czy policjant dopatzry sie barku homologacji . Pozdro wszsytkim
    "Nie możesz nazywać siebie prawdziwym miłośnikiem motoryzacji jeśli nigdy nie miałeś Alfy Romeo" - Jeremy Clarkson

Pomogłem? Dodaj punkt reputacji (gwiazdka pod postem)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał MikeDraven Zobacz post
    Jeżeli ktoś decyduje się na druciarstwa typu dzienne w długich, jakieś tam ringi i inne wynalazki, musi się liczyć z konsekwencją zabrania dowodu rejestracyjnego, lub w przypadku kolizji z innym autem, na odpowiedzialność związaną z niehomologowanym oświetleniem, które wedle relacji innego kierowcy uczestniczącego w kolizji mogło go np. oślepić, co w przypadku orzekania przy winie za spowodowanie zdarzenia drogowego działa na naszą niekorzyść (pojazd z niehomologowanym oświetleniem, nie może się poruszać po drogach publicznych).
    Tak uważasz, czy wiesz? Mi się wydaje ( nie jestem pewien), że w przypadku jakiejś kolizji w dzień, jej sprawca niezależnie od tego jakie ma dzienne odpowiada za jej spowodowanie, natomiast niehomologowane dzienne to inna bajka.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Nikt mi nie powie że alfa na ringach wygląda słabo, albo że jest to druciarstwo, bo jest oddzielna instalacja, na bezpieczniku i nie uważam, żeby rozklejenie lamp i ponowne sklejenie zgodnie ze sztuką było druciarstwem. Intensywność światła względem mijania również się nie zmieniła, a teksty o oślepianiu itd. to w ogóle można nazwać paradoksem. Jedyne czego brak to właśnie homologacji, chociaż moim zdaniem powinna być taka możliwość zdobycia po uprzednim przeglądzie na SKP. Wolę ringi niż duolighty.

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka