Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Intercooler

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Pruszków

Domyślnie Intercooler

Witam wszystkich posiadam Alfe 156 1.9 jtd 105KM 99r. Byłem ostatnio u mechanika robił mi zawieszenie i przy okazji powiedział "intercooler pószcza olej.."nie wyjsnil mi doklladnie o co chodzi tylko zakonczyl temat, dlatego chcialbym was sie poradzic co w takim razie jest z tym intercoolerem? czy dziurawy czy co? i czy ewentualnie mozna cos z nim zrobic bo wydaje mi sie ze przez to mam turbo dziure przy 2500obr. bo wszystkie przewody szczelne, czujniki dobre itd., tylko ten intrcoller. Pozdrawiam i dziekuje.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

sprawdzic waz miedzy sprezarka a IC. dokrecic opaski ewentualnie wymienic na nowe. delikatne pocenie nie jest zbyt grozne.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał pawlitoooo Zobacz post
    Witam wszystkich posiadam Alfe 156 1.9 jtd 105KM 99r. Byłem ostatnio u mechanika robił mi zawieszenie i przy okazji powiedział "intercooler pószcza olej.."nie wyjsnil mi doklladnie o co chodzi tylko zakonczyl temat, dlatego chcialbym was sie poradzic co w takim razie jest z tym intercoolerem? czy dziurawy czy co? i czy ewentualnie mozna cos z nim zrobic bo wydaje mi sie ze przez to mam turbo dziure przy 2500obr. bo wszystkie przewody szczelne, czujniki dobre itd., tylko ten intrcoller. Pozdrawiam i dziekuje.
    To raczej turbina puszcza olej xD W dziale zrób to sam jest opisane jak czyścić IC
    A co do turbo dziury to może wystarczy zaślepić EGR.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

sprawdź stan turbosprężarki , co do icka to nie wiadomo czy jest dziurawy , czy tylko opaska słabo trzyma i przecieka tamtędy olej , posprawdzaj to
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

1 - lekarstwo na turbo dziurę - zawór blow off
    2- IC - wymiana opasek na nowe (pewnie któraś nie trzyma) ewentualnie pęknięty i cieknie
    3 - turbinka zaczyna puszczać olej czyli za jakiś czas trzeba będzie pomyśleć o wymianie/regeneracji jej
    Cytat Napisał sedici Zobacz post
    sprawdź stan turbosprężarki
    jak? przecież nie rozbierze sprężarki w każdym razie na łożysku sączy olej (proponuje zamontować wynalazek tzw "oil chatch" nie będziesz mieć syfu w przepustnicy i dalej do silnika
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Pruszków

Domyślnie

koledzy Egr zaslepilem, nierdzewką 1ką a co to znaczy "zawór blow off.."? ktory to zawór i co z tym zrobic?

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

blow off to tak najprościej zawór który wypuszcza niepotrzebne ciśnienie w układzie do atmosfery i przy tym wydaje specyficzny dźwięk syknięcia często słychać go w samochodach tuningowanych a tu masz cytat z wikipedi
    "Zawór upustowy różnicy ciśnienia (ang. Blow Off) utrzymuje stałe ciśnienie w układzie dolotowym turbo doładowanym silnika spalinowego.

Gdy przepustnica będzie zamknięta powietrze pompowane przez turbosprężarkę (która jest dalej na obrotach), wylatuje przez zawór upustowy. Zapobiega zwiększaniu ciśnienia w układzie, które może mieć zły wpływ na układ i może przyczynić się do uszkodzenia turbosprężarki.

Dzięki temu również turbina nie traci obrotów, możemy włączyć następny bieg i sprężarka od razu zacznie pompować powietrze, ciśnienie między przepustnicą, a komorą spalania i między przepustnicą, a turbosprężarką jest takie same, przy czym silnik reaguje na otwieranie i zamykanie przepustnicy "łagodniej"."
    w samochodzie tego nie masz - takie gratisy zakłada się samemu
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

A w turbo dieslach stosuje się blow offa?

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"

Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

w każdym samochodziku który ma turbosprężarkę można zastosować właśnie po to by wyeliminować tą tzw turbo dziurę tylko kwestia czy się opłaca? bez tego też samochód będzie jechać a kosz zakupu takiego "gadżetu" to 300-600zł w zależności od producenta itp zawsze wybór należy do właściciela

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

Za pozbycie się turbo dziury to nie jeden był by w stanie nawet więcej zapłacic. A tak sie zainteresowałem tym tematem i troche poczytałem to wychodzi że można założyc ale efektu zamieżonego nie bydzie tylko akustyczny psss. http://krapkowice.biz/forum/viewtopic.php?p=164983

" - elegancka pomiędzy sportowymi
    - sportowa pomiędzy eleganckimi
    - fascynująca piękność w segmencie E"